Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Arbeidsomstandighedenwet 1998 (25879), en over:

- de motie-Stroeken over de gevolgen van de Arbowet voor vrijwilligersorganisaties (25879, nr. 34);

- de motie-Stroeken over beperking van de kosten voor het midden- en kleinbedrijf (25879, nr. 35);

- de motie-Middel over uitbreiding van de capaciteit van de Arbeidsinspectie (25879, nr. 37);

- de motie-Middel over preventieve activiteiten m.b.t. beroepsziekten (25879, nr. 38);

- de motie-Van Gent over voorlichting aan thuiswerkers (25879, nr. 39);

- de motie-Van Gent over aanstellingskeuringen (25879, nr. 40).

(Zie vergadering van 27 oktober 1998.)

De voorzitter:

Mevrouw Schimmel trekt haar amendementen op de stukken nrs. 29 en 32 in.

De heer Stroeken trekt zijn amendementen op de stukken nrs. 12 en 13 in.

De artikelen 1 en 2 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen.

De uitslag is onduidelijk. Wij moeten dus hoofdelijk stemmen. Dat is de gangbare procedure.

Vóór stemmen de leden: Van Nieuwenhoven, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Poppe, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Vendrik, Van Vliet, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, Van Bommel, Bos, Bussemaker, De Cloe, Crone,Voorzitter Dijksma, Dittrich, Van Dok-van Weele, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek-Jasperse, Kant, Karimi, Kortram, Lambrechts, Marijnissen, Melkert en Middel.

Tegen stemmen de leden: Nicolaï, Niederer, Oplaat, Passtoors, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Van der Vlies, Voorhoeve, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Van den Akker, Atsma, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Brood, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eisses-Timmerman, Essers, Eurlings, Geluk, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Luchtenveld, E. Meijer, Van Middelkoop en De Milliano.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement met 64 tegen 63 stemmen is aangenomen.

Artikel 3, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Wit (stuk nr. 23), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en derde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 16) tot toevoeging van een vierde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen.

Wij moeten weer hoofdelijk stemmen, want de stemmingsuitslag is onduidelijk. In dit geval is iedere stemming een eerste stemming. Ik heb het Reglement van orde zo opgevat, dat wij steeds weer moeten kijken of de stemming duidelijk of onduidelijk is. Wij gaan dus weer hoofdelijk stemmen.

De heer Marijnissen (SP):

Voorzitter! Ik vrees dat het niet uitgesloten is dat dit nog een paar keer herhaald wordt. We hebben net vastgesteld dat er een bepaalde meerderheid is. Indien er geen mensen bijkomen of weggaan in deze zaal, zal de uitslag elke keer dezelfde zijn, zou ik zo zeggen.

De voorzitter:

Het vervelende is dat wij uitgaan van de fictie dat iedere stemming een eerste stemming is en dat iedere keer opnieuw vastgesteld moet worden of de uitslag duidelijk of onduidelijk is. In dit geval blijft de uitslag onduidelijk. Ik moet u dus verzoeken even mee te werken. Wij zullen er in de commissie voor de Werkwijze der Kamer zeker over nadenken hoe wij dit moeten oplossen. Vandaag kunnen wij het echter niet anders oplossen dan zo.

Vóór stemmen de leden: De Cloe, Crone, Dijksma, Dittrich, Van Dok-van Weele, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek-Jasperse, Kant, Karimi, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Ravestein, Rehwinkel, Van het Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Vendrik, Van Vliet, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, Van Bommel, Bos en Bussemaker.

Tegen stemmen de leden: Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eisses-Timmerman, Essers, Eurlings, Geluk, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Luchtenveld, E. Meijer, Van Middelkoop, De Milliano, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Passtoors, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Van der Vlies, Voorhoeve, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Van den Akker, Atsma, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok en Brood.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement met 66 tegen 63 stemmen is aangenomen.

Artikel 5, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Wit (stuk nr. 33), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede t/m vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 6 en 7 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stroeken (stuk nr. 10) tot toevoeging van een nieuw vijfde lid aan artikel 8.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 8, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Stroeken (stuk nr. 10), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 31 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 9 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 10 en 11 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 19, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de thans aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen.

Ik zal nu als voorzitter vaststellen, dat dit amendement is aangenomen. Ik weet namelijk precies hoeveel leden ervoor en hoeveel leden ertegen hebben gestemd.

Ik stel tevens vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 19 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Het opschrift hoofdstuk 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 19, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 18 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 12, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 18, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 19, II) een nieuw artikel 12a is ingevoegd.

Artikel 13, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 18, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de thans aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen.

Ik stel vast, dat het amendement is aangenomen.

Artikel 14, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 26), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stroeken (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 15, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Stroeken (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 16 t/m 25 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 26, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 19, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 27 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 28, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Middel (stuk nr. 21), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Middel (stuk nr. 22) tot invoeging van een nieuw artikel 28a.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het GPV en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 29 t/m 55 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de thans aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen.

Ik stel vast, dat het amendement is aangenomen.

Artikel 56, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-De Wit (stuk nr. 25), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 57 t/m 61 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van de heer Stroeken en van mevrouw Van Gent kan ik meedelen dat de motie-Stroeken (25879, nr. 34) en de motie-Van Gent (25879, nr. 40) zijn ingetrokken.

In stemming komt de motie-Stroeken (25879, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Middel (25879, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Middel (25879, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gent (25879, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven