Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het voorstel van wet van het lid Oudkerk houdende wijziging van de Wet op de geneesmiddelenvoorziening (25408).

(Zie vergadering van 2 september 1998.)

Artikel I, onderdeel A, aanhef wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Blerck-Woerdman (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Buijs (stuk nr. 14, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 14 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Blerck-Woerdman (stuk nr. 11), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II en III en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Buijs (CDA):

Voorzitter! De fractie van het CDA heeft bij de plenaire behandeling van dit initiatiefwetsvoorstel indringend aandacht gevraagd voor de medicatiebewaking en de daarmee samenhangende veiligheid van de patiënt, die in onze ogen voldoende gewaarborgd dient te zijn. Om deze reden hebben wij het zo-even verworpen amendement ingediend. Wij hebben evenwel het volgende overwogen.

1. De explosief stijgende kosten van de geneesmiddelen moeten ook in de visie van het CDA op korte termijn beheersbaar worden. De initiatiefnemer heeft daartoe met zijn wetsvoorstel een zeer bescheiden aanzet gegeven. Wij hebben waardering voor die stap vooruitlopend op het pakket maatregelen van het kabinet, waarop de Kamer nu overigens al geruime tijd wacht. Wij willen zo'n stap niet frustreren.

2. De initiatiefnemer en de minister hebben onze zorgen over het waarborgen van de veiligheid van de patiënt onderschreven. De minister heeft toegezegd daaraan indringend aandacht te willen besteden bij de wijziging van de Wet op de geneesmiddelenvoorziening.

3. De minister heeft bovendien de Kamer toegezegd dat zij vaart achter deze wetswijziging zal zetten en zo snel mogelijk zo'n voorstel bij de Kamer aanhangig zal maken. De fractie van het CDA heeft in die toezegging vertrouwen, evenals in het feit dat de medicatiebewaking daarin afdoende zal worden geregeld.

Daarom hebben wij uiteindelijk besloten onze steun aan het initiatiefwetsvoorstel te geven.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Ik complimenteer de heer Oudkerk met het aannemen van dit wetsvoorstel. Ik neem aan, dat hij het graag in de Eerste Kamer zal verdedigen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven