Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de Wet op de studiefinanciering ter uitvoering van in het hoger onderwijs- en onderzoekplan 1996 aangekondigde maatregelen (25370), en over:

- de motie-Van Gelder c.s. over uitbreiding van de lijst van verwant te achten MBO-HBO-opleidingen (25370, nr. 32);

- de motie-Rabbae over goedkeuring door de Kamer van elke uitbreiding van de wettelijke regeling voor zevenjarige MBO-HBO-trajecten (25370, nr. 33);

- de motie-Rabbae over het inlichten van studenten over veranderingen in de studiefinanciering (25370, nr. 34);

- de motie-Rabbae over evaluatie van de effecten van het eerste traject (25370, nr. 35);

- de motie-Jorritsma-van Oosten c.s. over differentiatie naar duur, vorm en inhoud (25370, nr. 37).

(Zie vergadering van 5 februari 1998.)

De voorzitter:

De heer Van Gelder trekt het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 20) in.

De heer Schutte heeft mij meegedeeld dat hij de vergadering moest verlaten en de heer Van Middelkoop is in de West, zodat de hele fractie van het GPV bij deze stemmingen afwezig is.

De aanhef van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 31 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lansink (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SGP, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, I) tot het laten vervallen van onderdeel B.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 9 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen C t/m E worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gelder (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel F, zoals is het is gewijzigd door aanneming van het amendement-Van Gelder (stuk nr. 21), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen G t/m I worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel K, zoals het is gewijzigd door aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel L, zoals het is gewijzigd door aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel M wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Lansink (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 29 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel N, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel O wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement- J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, II) het gewijzigde amendement-Jorritsma-van Oosten/Van Gelder (stuk nr. 28) en het subamendement-Stellingwerf (stuk nr. 25) als vervallen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Gelder c.s. (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder c.s. (stuk nr. 12) en het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, II) in laatstgenoemd amendement "derde en vierde lid" wordt vervangen door "derde, vierde en vijfde lid".

Onderdeel P, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, II) en het amendement-Van Gelder c.s. (stuk nr. 12), wordt zonder stemming aangenomen.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Voorzitter! Mijn excuses, maar ik kon het amendement-Van Gelder niet zo gauw vinden, maar ook de fractie van GroenLinks wil geacht worden voor dat amendement te hebben gestemd.

In stemming komt het amendement-Jorritsma-van Oosten/Van Gelder (stuk nr. 41, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 41 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 42, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 42 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, III) een nieuw onderdeel Pa is ingevoegd, dat door de aanneming van het amendement-Jorritsma-van Oosten/Van Gelder (stuk nr. 41, I) is gewijzigd.

Voorts merk ik op, dat door de aanneming van het amendement-Jorritsma-van Oosten/Van Gelder (stuk nr. 41, II) een nieuw onderdeel Pb is ingevoegd.

In stemming komt het amendement-Rabbae/Lansink (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 24 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel Q, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, VII) een nieuw onderdeel Qa is ingevoegd.

In stemming komt het amendement-Van Gelder (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel R, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, VIII) en de amendementen-Van Gelder (stuk nr. 10, I en II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, de VVD, de Unie 55+, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel S, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 19), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel T wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel U, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel V wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, X) twee nieuwe onderdelen, Va en Vb, zijn ingevoegd.

De onderdelen W en X worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XI) onderdeel Y is vervallen.

De onderdelen Z t/m BB worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het tweede nader gewijzigde amendement-Van Gelder (stuk nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit tweede nader gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel CC, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het tweede nader gewijzigde amendement-Van Gelder (stuk nr. 43), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XII) twee nieuwe onderdelen, CCa en CCb, zijn ingevoegd.

Ik merk verder op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XIII) onderdeel DD vervallen is.

De onderdelen EE en FF worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel GG, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XIV), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen HH en II worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rabbae (stuk nr. 38, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de groep-Nijpels, de Unie 55+, het CDA en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 38 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen JJ t/m PP worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel QQ, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XV), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel RR, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XVI), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen SS t/m DDD worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XVII) onderdeel EEE vervallen is.

De onderdelen FFF en FFFa worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel GGG, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, IV) en het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XVIII), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, V) een nieuw artikel Ia is ingevoegd, dat door de aanneming van het amendement-Jorritsma-van Oosten/Van Gelder (stuk nr. 41, III) is gewijzigd.

In stemming komt het amendement-Van Gelder c.s. (stuk nr. 13, I) tot het laten vervallen van artikel II.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen aangenomen is.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De aanhef van artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B t/m D worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rabbae (stuk nr. 23, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 23 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

De onderdelen E en F worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XIX) een nieuw onderdeel Fa is ingevoegd.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, D66, het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel G wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XX) een nieuw onderdeel Ga is ingevoegd.

Voorts merk ik op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de vries (stuk nr. 9, XX) het amendement-J.M. de Vries (stuk nr. 16) is vervallen.

De onderdelen H t/m K worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XXI) een nieuw onderdeel Ka is ingevoegd.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, VII) een nieuw artikel IIIa is ingevoegd.

Voorts merk ik op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XXII) het amendement-J.M. de Vries (stuk nr. 17) is vervallen.

Artikel IV, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 9, XXII), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen V t/m VIII worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XI) artikel VIIIa is vervallen.

Artikel VIIIb, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, IX) twee nieuwe artikelen, VIIIc en VIIId, zijn ingevoegd.

Voorts merk ik op, dat door de aanneming van het amendement-Van Gelder/J.M. de Vries (stuk nr. 9, XI) en het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, X) de tekst van artikel IX, tweede lid, komt te luiden: "2. Uitsluitend met het oog op de toepassing van de artikelen VIIIb en VIIIc werkt artikel I, onderdelen P en Pa, betreffende de artikelen 7.7 en 7.7a van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, terug tot en met 1 januari 1998."

Artikel IX, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-J.M. de Vries c.s. (stuk nr. 31, X) en het amendement-Van Gelder c.s. (stuk nr. 13, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Lansink (CDA):

Voorzitter! Het is voor onze fractie een moeilijke afweging. Enkele pogingen om het wetsvoorstel bij te stellen zijn mislukt. Maar erger nog, er is een amendement aanvaard, stuk nr. 9, waardoor met dit wetsvoorstel de deur open wordt gezet voor driejarige studies in het wetenschappelijk onderwijs. De arbeidsmarkt vraagt daar helemaal niet om, studenten voelen er niets voor en de academische vorming wordt er in elk opzicht door aangetast. Mijn fractie zal dan ook met volle overtuiging tegen het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gelder c.s. (25370, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, D66, de PvdA, de SGP, de RPF, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rabbae (25370, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, het CDA, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Rabbae (25370, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rabbae (25370, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Jorritsma-van Oosten c.s. (25370, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, de VVD, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De vergadering wordt van 15.53 uur tot 16.03 uur geschorst.

Naar boven