Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 1998 (25600 V), en over:

- de motie-Valk/Van Ardenne-van der Hoeven over het openbaar maken van de gegevens over het wapenexportbeleid (25600 V, nr. 27);

- de motie-Van Ardenne-van der Hoeven c.s. over de EU-criteria inzake wapenexport (25600 V, nr. 28);

- de motie-Van Ardenne-van der Hoeven/Verhagen over de verzakelijking van de betrekkingen tussen Suriname en Nederland (25600 V, nr. 29);

- de motie-Van Ardenne-van der Hoeven/Verhagen over de medewerking van Kongo aan VN-onderzoek naar massamoorden (25600 V, nr. 30);

- de motie-Sipkes over een verdubbeling van het quotum uitgenodigde vluchtelingen (25600 V, nr. 31);

- de motie-Hessing c.s. over een Europese bedrijfseffectentoets (25600 V, nr. 32);

(Zie vergadering van 10 december 1997.)

De voorzitter:

Mevrouw Roethof trekt haar amendementen (stukken nrs. 20 en 21) in.

De artikelen 1 t/m 3 en de artikelen 06.01 t/m 13.07 van de begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Stoel c.s. (stuk nr. 42, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 42 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Sipkes (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 24 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 13.08, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van der Stoel c.s. (stuk nr. 42, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13.09 t/m 14.05 en artikel 14.07 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 14.08, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van der Stoel c.s. (stuk nr. 42, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 14.09 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Haan (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 15 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-De Haan (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 16 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 15.01 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 15.02 t/m 16.03 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Haan (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de SGP, de RPF, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 17 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-De Haan (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de SGP, de RPF, het GPV, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 18 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 16.04 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 16.05 t/m 17.06 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 18.01, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van der Stoel c.s. (stuk nr. 42, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 18.02 t/m 18.12 worden zonder stemming aangenomen.

De gewijzigde begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, wordt zonder stemming aangenomen.

De begrotingsstaat, onderdeel ontvangsten, en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De voorzitter:

VoorzitterOp verzoek van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven stel ik voor, haar motie (25600-V, nr. 29) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Voorzitter! Tijdens het debat over de begroting heeft de minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat er binnenkort een notitie naar de Kamer komt over de quota uitgenodigde vluchtelingen. Tot die tijd wil ik mijn motie aanhouden.

De voorzitter:

Ik stel voor, de motie-Sipkes (25600-V, nr. 31) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Valk/Van Ardenne-van der Hoeven (25600-V, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Ardenne-van der Hoeven c.s. (25600-V, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Ardenne-van der Hoeven/Verhagen (25600-V, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hessing c.s. (25600-V, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven