Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1997-1998 | nr. 19, pagina 1392-1393 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1997-1998 | nr. 19, pagina 1392-1393 |
Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (IV) voor het jaar 1998 (25600 IV), en over:
- de motie-Rosenmöller over een staatssecretaris voor koninkrijkszaken (25600 IV, nr. 7);
- de motie-Rosenmöller/Van Middelkoop over het duurzaam beschermen van Klein Bonaire (25600 IV, nr. 8);
- de motie-Mulder-van Dam over het verlies van arbeidsplaatsen door de herziening van het LGO-besluit (25600 IV, nr. 9);
- de motie-Van Oven c.s. over de situatie in de strafgevangenis Koraal Specht (25600 IV, nr. 10);
- de motie-Van Middelkoop c.s. over het wetsvoorstel tot regeling van het solidariteitsfonds (25600 IV, nr. 11);
- de gewijzigde motie-Van Middelkoop/Rosenmöller over de economische schade door de herziening van het LGO-besluit (25600 IV, nr. 14);
- de motie-Van Middelkoop over investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven (25600 IV, nr. 13).
(Zie vergadering van 29 oktober 1997.)
De artikelen 1 t/m 3, de begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, de begrotingsstaat, onderdeel ontvangsten en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.
De motie-Mulder-van Dam (25600-IV, nr. 9) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende, dat het kabinet tot nu toe geen maatregelen heeft genomen om het te verwachten verlies aan arbeidsplaatsen op de Nederlandse Antillen en Aruba als gevolg van de wijziging van het LGO-besluit tegen te gaan;
verzoekt de regering in overleg met de koninkrijkspartners op korte termijn een plan van aanpak op te stellen waarin het verlies aan arbeidsplaatsen als gevolg van de herziening van het LGO-besluit wordt opgevangen,
en gaat over tot de orde van de dag.
Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 16 (25600-IV).
De gewijzigde motie-Van Middelkoop/Rosenmöller (stuk nr. 14) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:
"verzoekt de regering voor de tijd tot 2000 zich in te spannen Europese middelen beschikbaar te (doen) stellen mede ter stimulering van de werkgelegenheid om de verwachte economische schade ingevolge de genoemde herziening van het LGO-besluit zoveel mogelijk te beperken,".
Deze nader gewijzigde motie wordt voorgesteld door de leden Scheltema-de Nie, Van Oven, Mulder-van Dam, Rosenmöller en Van Middelkoop.
Zij krijgt nr. 17 (25600-IV).
Deze gewijzigde moties zijn rondgedeeld en ik neem aan dat daarover thans kan worden gestemd.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
De heer Te Veldhuis (VVD):
Voorzitter! De VVD-fractie zal tegen de gewijzigde motie-Scheltema-de Nie stemmen. Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat wij dezelfde zorg hebben als de indieners van de motie over de werkgelegenheid op de Antillen en Aruba, maar de voorliggende motie is om meerdere redenen niet het geschikte middel om dat probleem op te lossen.
In de eerste plaats spreekt de motie namelijk impliciet nu uit dat de herziening van de LGO-regeling zal doorgaan. Dat is heel vreemd, omdat dezelfde regeling momenteel onder twee rechters ligt, een Europese en een nationale rechter. De motie fietst daar dwars doorheen.
In de tweede plaats is het geen goede motie, omdat zij uitspreekt dat er nadelige economische gevolgen ten gevolge van het LGO-besluit voor de Antillen en Aruba ontstaan. Dat is niet waar, omdat het oude LGO-besluit nog steeds van kracht is.
In de derde plaats wordt impliciet, hoe dan ook, de indruk gevestigd dat de Nederlandse regering de verantwoordelijkheid heeft om de Europese Unie te vragen om Europese middelen beschikbaar te stellen om de economische schade op de Antillen en Aruba te beperken. Dat vinden wij vreemd, omdat bijvoorbeeld een bedrijf als Emesa Sugar willens en wetens en geheel op eigen risico heeft geïnvesteerd, ondanks de waarschuwing van de Nederlandse regering aan dat bedrijf en aan de regering van Aruba dat de LGO-regeling waarschijnlijk binnenkort gewijzigd zal worden.
In de vierde plaats vinden wij het een in politiek opzicht onverstandige motie richting Europa, omdat het Luxemburgse compromis toch al met zoveel moeite tot stand is gekomen. Nederland stond daar al in zijn uppie tegenover veertien andere EU-landen en de Europese Commissie. Uitvoering van deze motie zal de goodwill van Nederland in Europa er niet beter op maken, nog afgezien van het feit dat wij vrezen dat op die manier de kans wordt vergroot dat het LGO-quotum in het jaar 2000 helemaal op nul gezet zal worden.
De voorzitter:
Op verzoek van de heer Van Middelkoop stel ik voor, zijn motie (25600-IV, nr. 13) van de agenda af te voeren.
Op verzoek van mevrouw Mulder-Van Dam stel ik voor, haar gewijzigde motie (25600-IV, nr. 16) van de agenda af te voeren.
Daartoe wordt besloten.
In stemming komt de motie-Rosenmöller (25600-IV, nr. 7).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Rosenmöller/Van Middelkoop (25600-IV, nr. 8).
De voorzitter:
Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Oven c.s. (25600-IV, nr. 10).
De voorzitter:
Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Middelkoop c.s. (25600-IV, nr. 11).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de nader gewijzigde motie-Scheltema-de Nie c.s. (25600-IV, nr. 17).
De voorzitter:
Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels en het AOV voor deze nader gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-19971998-1392-1393.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.