Aan de orde is de goedkeuring van de Partiële herziening van het Structuurschema Militaire Terreinen (23707).

(Zie nota-overleg van 16 oktober 1995 en vergadering van 31 oktober 1995.)

De partiële herziening van het structuurschema Militaire Terreinen wordt zonder stemming goedgekeurd.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf over de onderwerpen, waarover zojuist is gestemd.

Wet Justitie-subsidies

De heer Koekkoek (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Tijdens de zojuist gehouden stemmingen over de Wet Justitie-subsidies is mijn amendement op stuk nr. 9 verworpen. Daardoor ontstaat een ernstig probleem, want dit betekent dat de Wet Justitie-subsidies...

De voorzitter:

Ik moet u erop wijzen, dat u een stemverklaring aflegt en geen beschouwing geeft!

De heer Koekkoek (CDA):

Mag ik dan besluiten met de vraag...

De voorzitter:

Neen! U moet zeggen waarom u voor of tegen iets bent. Het is geen debat!

De heer Koekkoek (CDA):

Voorzitter! Dan zoek ik een andere gelegenheid om mijn vraag aan de regering te stellen!

De voorzitter:

Ik wil u wel helpen! Het kan zijn dat u om een brief vraagt of het in de commissie aan de orde wilt stellen, opdat de commissie de bewindslieden een vraag stelt. Dan komt de zaak vanzelf weer in debat. Een stemverklaring is alleen bedoeld om in niet controversiële bewoordingen te zeggen waarom men voor of tegen iets is!

De heer Koekkoek (CDA):

Dan wil ik zeggen, dat de CDA-fractie voor het amendement op de Wet Justitie-subsidies heeft gestemd, omdat anders een tegenstrijdigheid zou ontstaan met de Algemene wet bestuursrecht!

Huurbeleid

De heer Jeekel (D66):

Voorzitter! Mijn fractie heeft tegen de motie op stuk nr. 49 van de heren Hofstra en Duivesteijn gestemd. Het eerste argument is het interpretatieverschil tussen de beide indieners over de exacte betekenis van het eerste voorstel. De heer Biesheuvel wees daar ook al op. De heer Biesheuvel vroeg om een brief van de staatssecretaris. Wij wachten graag en blijmoedig...

De voorzitter:

Ook voor u geldt, dat in een stemverklaring alleen maar "voor" of "tegen" kan worden uitgelegd. Er kan niet op elkaar worden gereageerd.

De heer Jeekel (D66):

In de tweede plaats zijn de wensen uit de motie hetzij al toegezegd, hetzij al wettelijk geregeld. De motie is derhalve zwak en daarnaast overbodig!

De voorzitter:

Ik wijs er ten overvloede op, dat het ook om niet controversiële bewoordingen gaat. Woorden als "zwak" of "sterk" zijn irrelevant. Men is ergens voor of tegen en dat wordt in de meest sobere bewoordingen aangegeven!

De heer Hendriks zal nu een perfecte stemverklaring afleggen!

Netto-inkomensontwikkeling

De heer Hendriks:

Voorzitter! Ik hoop dat ik bij de les ben!

Ik verklaar voor de motie op stuk nr. 38 van de heer Marijnissen te hebben gestemd, omdat de regering hem een voorstel heeft gedaan ten aanzien van de koudetoeslag, dat voor realisering van een dergelijke toeslag bij de gemeentes niet effectief uitvoerbaar blijkt te zijn.

Naar boven