Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend tijdens het debat over Schengen/Schiphol, te weten:

- de gewijzigde motie-De Hoop Scheffer over het op zo kort mogelijke termijn buiten het Schengen-regime brengen van Schiphol (19326, nr. 107).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Weisglas (VVD):

Voorzitter! Over de gewijzigde motie van de heer De Hoop Scheffer over Schengen merk ik het volgende op. De staatssecretarissen Schmitz en Patijn hebben toegezegd, dat de regering alles op alles zal zetten om binnen een termijn van twee weken te komen tot een sluitend systeem van grenscontrole op de luchthaven Schiphol. Dit zal worden gerealiseerd, hetzij door wezenlijke aanpassingen van het huidige systeem – daarbij hebben wij aangetekend, dat dit voor ons betekent dat dit niet het magneetpasjessysteem kan zijn – hetzij door terugkeer naar het oude systeem van paspoortcontrole. Dat alles zal binnen twee weken plaatsvinden. In het licht van deze toezegging is de fractie van de VVD van opvatting dat de motie van de heer De Hoop Scheffer enerzijds te beperkt is, omdat daarin alleen maar wordt gekeken naar één van de twee mogelijke oplossingen, en anderzijds overbodig is. De fractie van de VVD zal daarom tegen de motie van de heer De Hoop Scheffer stemmen.

De heer Janmaat (CD):

Mijnheer de voorzitter! De door de heer Weisglas genoemde argumenten zijn voor de CD-fractie reden om juist voor de motie te stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de SP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik wens allereerst die leden onder ons, die aanstonds het algemeen overleg met de minister van Defensie voortzetten, te zamen met de minister van Defensie een goed overleg toe. Verder wens ik u allen een goed paasreces.

Sluiting 22.15 uur

Naar boven