Aan de orde zijn de stemmingen over twee moties, ingediend tijdens het debat over de Turkse militaire operatie in Noord-Irak, te weten:

- de motie-Gabor over afspraken over opschorting van militaire hulp aan Turkije (22563, nr. 13);

- de motie-Sipkes over opschorting van alle lopende vergunningen en defensiematerieelsamenwerking (22563, nr. 14).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Lilipaly (PvdA):

Voorzitter! Mijn fractie zal niet voor de motie-Gabor stemmen. Uit het overleg van hedenmiddag is gebleken, dat de minister naar vermogen zal doen wat de motie vraagt. Wij geven hem daar graag de gelegenheid voor en hebben op dit moment geen behoefte aan een motie.

De fractie van de Partij van de Arbeid ziet ook geen aanleiding om nu de motie van GroenLinks te steunen. De minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken hebben toegezegd, een brief aan de Kamer te sturen over a. het mogelijke gebruik van wapens uit Nederland door Turkije in Noord-Irak en b. de juridische mogelijkheden om lopende vergunningen in te trekken of te bevriezen indien van een dergelijk gebruik sprake zou zijn.

Wij wachten een spoedig antwoord van beide bewindslieden af.

De heer Van den Bos (D66):

Voorzitter! Ook wij vinden de motie van de heer Gabor overbodig. De minister heeft inmiddels voldoende toegezegd, in het kader van de Europese Unie en in Atlantisch verband te doen wat in zijn vermogen ligt en van hem verlangd kan worden.

De regering heeft op de motie van GroenLinks toegezegd, ons nadere informatie te verschaffen over het mogelijk gebruik tegen de Koerden van door Nederlandse bedrijven vervaardigd defensiematerieel. Ook zal de regering de implicaties onderzoeken van het inbreken in de bestaande contracten. Zij zal daar verslag van doen. De motie van GroenLinks loopt daarop vooruit. Wij kunnen haar daarom niet steunen.

In stemming komt de motie-Gabor (22563, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes (22563, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik stel voor, de brief gedrukt onder 22563, nr. 12 voor kennisgeving aan te nemen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven