Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | nr. 14, item 15 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | nr. 14, item 15 |
Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Invoering van een verhuurderheffing over 2014 en volgende jaren alsmede wijziging van enige wetten met betrekking tot de nadere herziening van de fiscale behandeling van de eigen woning (Wet maatregelen woningmarkt 2014 II) (33819),
en over:
- de motie-Van Dijk c.s. over de effecten van de verhuurderheffing op de koopkracht van huurders en op woningcorporaties (33819, letter F);
- de motie-Van Dijk c.s. over het afzien van de plannen tot het invoeren van een verhuurderheffing (33819, letter G);
- de motie-Nagel c.s. over een beleidsvisie over het toekomstig woonstelsel (33819, letter H);
- de motie van het lid Essers c.s. over het instellen van een nationaal investeringsfonds (33819, letter J);
- de motie-Essers c.s. over het opnemen van een horizonbepaling in de wet (33819, letter K).
(Zie vergadering van heden.)
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
De heer Ruers (SP):
Mevrouw de voorzitter. Na alle commotie van de afgelopen dagen en uren ligt een wetsvoorstel voor waarin 1,7 miljard wordt weggehaald uit de volkshuisvesting. Daar is geen euro van afgegaan. Dat is de harde werkelijkheid. Terwijl de bouw op zijn gat ligt en steeds meer huurders kopje-onder gaan, telt de VVD zijn zegeningen en laat de PvdA zich blij maken met minder dan een dooie mus. Wij niet, wij zullen dit voorstel daarom niet steunen.
De heer Essers (CDA):
Ik heb het verzoek om de moties eerst in stemming te brengen en dan het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Er is vanmiddag iets anders afgesproken in het seniorenberaad. Ik begrijp van de heer Van Boxtel dat hij geen voorstander is van het voorstel van de heer Essers, de heer Hermans ook niet.
De heer Van Boxtel (D66):
Het staat natuurlijk alle leden vrij om dit iedere keer weer te vragen, maar wij hebben dit vanmiddag gewoon in het seniorenconvent besproken, ook in aanwezigheid van de fractievoorzitter van het CDA. Dus ik zie niet in waarom wij daar nu van af zouden moeten wijken.
De voorzitter:
Goed. Dan stemmen wij eerst over het wetsvoorstel en dan over de moties. Er is om een hoofdelijke stemming over het wetsvoorstel gevraagd.
In stemming komt het wetsvoorstel.
Vóór stemmen de leden: Sent, Swagerman, Sylvester, Vlietstra, De Vries, Witteveen, Backer, Barth, Beckers, Beuving, Van Boxtel, Bröcker, Broekers-Knol, Bruijn, Duivesteijn, Dupuis, Duthler, Engels, Ester, Thom de Graaf, Fred de Graaf, De Grave, Hermans, Holdijk, Ter Horst, Huijbregts-Schiedon, Van Kappen, Kneppers-Heijnert, Knip, Koning, Koole, Kuiper, Linthorst, Postema, Schaap, Scholten, Schouwenaar en Schrijver.
Tegen stemmen de leden: Slagter-Roukema, Sörensen, Van Strien, Strik, Terpstra, Thissen, Vliegenthart, Vos, De Vries-Leggedoor, Van Beek, Van Bijsterveld, De Boer, Brinkman, Van Dijk, Elzinga, Essers, Faber-van de Klashorst, Flierman, Franken, Frijters-Klijnen, Ganzevoort, Gerkens, Marcel de Graaff, Hoekstra, Koffeman, Kok, Kox, De Lange, Van der Linden, Lokin-Sassen, Martens, Nagel, Popken, Quik-Schuijt, Reuten, Reynaers en Ruers.
De voorzitter:
De uitslag zal u niet verrassen. Ik constateer dat dit wetsvoorstel met 37 tegen 38 stemmen is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Dijk c.s. (letter F).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, het CDA, GroenLinks, de SP, de PvdD, de OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de SGP en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is verworpen.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf over de motie-Van Dijk c.s. (33819, letter G).
Mevrouw De Boer (GroenLinks):
Voorzitter. Zoals uit het debat van vanavond is gebleken, kunnen wij met de inhoud van de motie op letter G een heel eind meegaan. Wij vinden het echter nogal vreemd om een motie in te dienen waarvan de strekking precies hetzelfde is als gewoon tegen het wetsvoorstel stemmen. Enkel en alleen om die reden zullen wij tegen de motie stemmen.
In stemming komt de motie-Van Dijk c.s. (33819, letter G).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks, de SP, D66, PvdD, de OSF en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Nagel c.s. (33819, letter H).
De voorzitter:
De heer Nagel heeft het woord gevraagd.
De heer Nagel (50PLUS):
Voorzitter. De motie was een oprechte poging om de Partij van de Arbeid aan een meerderheid te helpen voor een langgedroomde toekomstvisie. Van de heer Duivesteijn hebben wij echter inmiddels begrepen dat hij in een dusdanige roes verkeert door wat hij hedenavond meent te hebben binnengehaald dat wij hem niet nog gelukkiger hebben kunnen maken. Wij zien dus af van stemmingen en zeker van een hoofdelijke stemming.
De voorzitter:
Mijnheer Nagel, u zult het niet erg vinden als ik zeg dat iedereen daarmee wel blij zal zijn, want een hoofdelijke stemming kost tijd en het is al best laat.
Aangezien de motie-Nagel c.s. (33819, letter H) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.
In stemming komt de motie-Essers c.s. (33819, letter J).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van het 50PLUS, de OSF, PvdD, het CDA, de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en D66 ertegen, zodat zij is verworpen.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf over de motie-Essers c.s. (33819, letter K).
De heer Marcel de Graaff (PVV):
Mevrouw de voorzitter. De motie komt ons uiterst sympathiek voor omdat wij zeker na 2016 geen verhuurderheffing willen. Om alle misverstanden te voorkomen, zeg ik hier dat wij ook tussen nu en 2016 geen verhuurderheffing wensen. Om geen verkeerd beeld te laten ontstaan, zullen wij deze motie niet steunen.
In stemming komt de motie-Essers c.s. (33819, letter K).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de fracties van het CDA, GroenLinks, de SP, de PvdD, de OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, de SGP, de ChristenUnie, de PvdA en de PVV ertegen, zodat zij is verworpen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-ek-20132014-14-15.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.