Beleidsregel van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 30 juni 2022, nr. WJZ/ 22246661, tot wijziging van het Besluit versterking gebouwen Groningen in verband met de actualisatie van de typologieaanpak

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 52g, derde lid, van de Mijnbouwwet en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3, onderdeel a, van het Besluit versterking gebouwen Groningen wordt ‘R10628C’ vervangen door ‘de Typologie-gebaseerde beoordeling van de veiligheid bij aardbevingen in Groningen – Typologisch toedelen, kenmerk R11002D, TNO’.

ARTIKEL II

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin hij wordt geplaatst.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 juni 2022

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

TOELICHTING

Gebouwen in de versterkingsoperatie in Groningen worden getoetst aan de veiligheidsnorm, waarbij het maximale risico op overlijden van een individu door het bezwijken van een gebouw – als gevolg van bodembeweging veroorzaakt door de winning van gas uit het Groningenveld – 1 op de 100.000 per jaar is. Om te beoordelen of een gebouw aan de veiligheidsnorm voldoet, worden in artikel 3 van het Besluit versterking gebouwen Groningen (hierna: het besluit) de beoordelingsmethoden aangewezen.

Aanvankelijk stond alleen de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998 in het besluit genoemd als de beoordelingsmethode om te bepalen of een gebouw voldoet aan de veiligheidsnorm (Stcrt. 2019, 30569). Op 6 februari 2021 is de typologieaanpak toegevoegd als beoordelingsmethode als nieuw onderdeel bij artikel 3 (Stcrt. 2021, 6663). De typologieaanpak is een gestandaardiseerde beoordelingsmethode voor het beoordelen van gebouwen. Het Rijk en de regionale overheden hebben in de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020 afgesproken om deze typologieaanpak te gaan toepassen (Kamerstukken II 2020/21, 33 529, nr. 830). Het Adviescollege Veiligheid Groningen (hierna: ACVG) heeft op 17 november 2020 (Kamerstukken II 2020/21, 33 529, nr. 841) geadviseerd om in te zetten op de typologieaanpak als beoordelingsmethode.

Het ACVG heeft vervolgens positief geadviseerd over het gebruik van enkele typologieën, te weten typologieën die betrekking hebben op een groot deel van de rijtjeswoningen, twee-onder-één-kapwoningen (Metselwerk 1, 2, 5, 6, 7, Beton 1b en Beton 1c) en later een nieuwe typologie die betrekking heeft op appartementencomplexen bestaande uit drie tot vijf bouwlagen (Metselwerk-D). Artikel 3, onderdeel a, van het besluit is hierop aangepast (Stcrt. 2021, 41797 en Stcrt. 2022, 8309). Per abuis is bij deze wijzigingen van het besluit verwezen naar het achtergrondrapport van de typologie-aanpak (het rapport ‘Typologiegebaseerde beoordeling van de veiligheid bij aardbevingen in Groningen – Achtergrond bij de methode’1). Bedoeld was om, analoog aan onderhavige wijziging, te verwijzen naar het toedelingsrapport zelf, in casu respectievelijk versie R11002B en R11002C.

Het ACVG heeft op 1 juni 2022 positief geadviseerd over de typologie beton 1a (gebouwen van één of twee bouwlagen met een constructie van gewapend beton dat ter plaatse gestort is). Ook heeft het ACVG positief geadviseerd over de typologie prefab 1 (gebouwen van één of twee bouwlagen met een constructie van geprefabriceerde betonnen wanden en vloeren). De Tweede Kamer is hierover per brief van 7 juni 2022 (Kamerstukken II 2021/22, 33 529, nr. 1033) geïnformeerd. Het besluit wordt in lijn hiermee geactualiseerd. Voor de typologische beoordeling wordt verwezen naar het rapport ‘Typologiegebaseerde beoordeling van de veiligheid bij aardbevingen in Groningen – Typologisch toedelen’, kenmerk R11002D, TNO). Dit rapport is te vinden op de website van de Nationaal Coördinator Groningen2.

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen wordt de versterking uitgevoerd op basis van het besluit. De typologieaanpak betekent een belangrijke versnelling van het proces van opname en beoordeling. Daarom wordt vooruitlopend op de inwerkingtreding van die wet het besluit aangepast.

De NCG heeft in de uitvoering geanticipeerd op de wijziging van de TNO-rapporten. Het geactualiseerde rapport kan direct worden toegepast. Er is daarom geen overgangsrecht noodzakelijk voor deze wijziging.

Onderhavige wijziging treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant. Hierdoor wordt afgeweken van de vaste verandermomenten, bedoeld in aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Ook wordt afgeweken van de regel, opgenomen in aanwijzing 4.17, vierde lid, dat tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding een termijn van minimaal twee maanden in acht wordt genomen. Deze afwijkingen worden gerechtvaardigd doordat de doelgroep gebaat is bij een spoedige inwerkingtreding, waarvoor afwijking volgens aanwijzing 4.17 wegens de eerste uitzonderingsgrond van het vijfde lid in dit geval is toegestaan.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven