Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 29 oktober 2010, nr. 159557, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met het buiten Nederland brengen van dierlijke meststoffen en diverse andere aanpassingen

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op de artikelen 10, eerste en tweede lid, 12, derde lid, en 38, eerste lid van de Meststoffenwet en de artikelen 5, tweede lid, 7, 41, 46, 52, 54, 70 en 73, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling Meststoffenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 1, eerste lid, onderdeel c, en 129 en de bijlagen C en L wordt ‘het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’ telkens vervangen door: het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

B

In artikel 1, eerste lid, onderdeel h, wordt ‘Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’ vervangen door: Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

C

In artikel 35a, eerste lid, wordt ‘2010’ vervangen door: 2011.

D

In artikel 35e wordt ‘2009 en 2010’ vervangen door: 2009, 2010 en 2011.

E

In artikel 35g wordt ‘2011’ vervangen door: 2012.

F

Artikel 57 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘buiten of’.

2. In het tweede lid, onderdeel a, vervalt ‘leveranciers onderscheidenlijk’.

3. In het tweede lid, onderdeel b, vervalt ‘afnemers onderscheidenlijk’.

4. Het tweede lid, onderdeel d, komt te luiden:

  • d. een afschrift van de ingevolge artikel 8, tweede lid, eerste zin, van Verordening (EG) nr. 1774/2002 verleende toestemming; en.

5. Het derde lid vervalt.

G

Artikel 57a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘drie werkdagen’ vervangen door ‘twaalf uur’ en vervalt ‘buiten of’.

2. In het tweede lid, onderdeel a, vervalt ‘leverancier onderscheidenlijk’.

3. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘; en’ vervangen door een puntkomma.

4. Het tweede lid, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. de datum waarop het laden van de dierlijke meststoffen aanvangt; en

5. Aan het tweede lid wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het kenteken van het motorrijtuig, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel c, van de Wegenverkeerswet 1994, dat de vracht dierlijke meststoffen vervoert.

6. Onder vernummering van het zesde lid tot derde lid, vervallen het derde tot en met vijfde lid.

7. In het derde lid (nieuw) vervalt ‘, nadat de in het derde lid bedoelde bevestiging is gedaan,’.

H

Na artikel 57a worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 57b

  • 1. In geval van vervoer van dierlijke meststoffen buiten Nederland doet de vervoerder ten minste drie werkdagen voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen hiervan elektronisch mededeling aan de Dienst Regelingen en de Voedsel en Waren Autoriteit, bedoeld in artikel 1.1, onderdeel r, van de Regeling dierlijke bijproducten 2008.

  • 2. Bij de in het eerste lid bedoelde mededeling worden in ieder geval de volgende gegevens verstrekt:

    • a. naam, adres en indien van toepassing de door een kamer van koophandel en fabrieken, als bedoeld in de Wet op de kamers van koophandel en fabrieken 1997, verstrekte KvK-nummers van de betrokken vervoerder en van de leveranciers;

    • b. de mestcode van de desbetreffende vracht dierlijke meststoffen, zoals deze voor de desbetreffende mestsoort is opgenomen in bijlage I;

    • c. de postcode van de laadplaats van de desbetreffende vracht dierlijke meststoffen, en

    • d. de datum waarop het laden van de dierlijke meststoffen aanvangt.

  • 3. Uiterlijk twaalf uur voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen, kan de vervoerder de transportdatum uit de in het tweede lid bedoelde mededeling aan de Dienst Regelingen en de Voedsel en Waren Autoriteit elektronisch wijzigen.

  • 4. Indien de vracht bestaat uit dierlijke meststoffen waarvoor ingevolge Verordening (EG) nr. 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten (PbEG L 273) geen gezondheidscertificaat is voorgeschreven, kan de in het eerste lid bedoelde mededeling worden gedaan ten minste twaalf uur voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen, en blijft het derde lid buiten toepassing.

  • 5. Indien het vervoer niet dan wel niet overeenkomstig de verstrekte gegevens plaatsvindt, trekt de desbetreffende vervoerder de in het eerste lid bedoelde mededeling voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen, elektronisch in.

Artikel 57c

  • 1. In afwijking van artikel 57b, eerste lid, kan de mededeling op niet elektronische wijze geschieden, indien deze mededeling ten minste dertig werkdagen, voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen, wordt gedaan.

  • 2. In afwijking van artikel 57b, derde lid, kan de wijziging op niet elektronische wijze geschieden, indien deze wijziging ten minste veertien werkdagen voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen, wordt doorgegeven.

  • 3. In afwijking van artikel 57b, vierde lid, geldt een termijn van ten minste veertien werkdagen, indien de mededeling op niet elektronische wijze geschiedt.

  • 4. In afwijking van artikel 57b, vijfde lid, kan de intrekking van de mededeling op niet elektronische wijze geschieden, indien deze intrekking ten minste veertien werkdagen voordat vracht dierlijke meststoffen wordt geladen, wordt gedaan.

I

Artikel 60, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Indien de dierlijke meststoffen buiten Nederland worden gebracht, wordt ter zake van het vervoer, in afwijking van het tweede lid,:

    • a. het referentienummer van het document dat ingevolge artikel 8, derde lid, van Verordening (EG) nr. 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten (PbEG L 273) is voorgeschreven en betrekking heeft op dezelfde vracht dierlijke meststoffen als het vervoersbewijs dierlijke meststoffen, bedoeld in het tweede lid, vermeld op dat vervoersbewijs;

    • b. indien de mededeling van het vervoer elektronisch is gedaan als bedoeld in artikel 57b, gebruik gemaakt van een geprint exemplaar van het vervoersbewijs, zoals dit elektronisch is aangemaakt, en

    • c. indien de mededeling van het vervoer niet elektronisch is gedaan, het vervoersbewijs door de Voedsel en Waren Autoriteit, bedoeld in artikel 1.1, onderdeel r, van de Regeling dierlijke bijproducten 2008, verstrekt.

J

Artikel 62 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel f wordt ‘; en’ vervangen door een puntkomma.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma, worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • h. behoeft in het geval, bedoeld in de artikelen 50, zesde lid, en 45, negende lid, bij de onderdelen 3a en 5 van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen het relatienummer niet ingevuld te worden;

  • i. behoeft het relatienummer bij de onderdelen 3a en 5 van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen niet ingevuld te worden, indien de afnemer geen bedrijf of onderneming voert in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld.

K

Na artikel 62 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 62a

  • 1. Het vervoersbewijs dierlijke meststoffen kan voor meerdere vrachten dierlijke meststoffen op eenzelfde dag worden gebruikt, indien:

    • a. het gaat om vrachten dierlijke meststoffen, met uitzondering van champost, waarbij de hoeveelheid dierlijke meststoffen ingevolge de artikelen 84 tot en met 91 wordt bepaald op basis van de in die artikelen bedoelde forfaitaire stikstofgehalten, onderscheidenlijk fosfaatgehalten;

    • b. bij elke vracht dierlijke meststoffen dezelfde leverancier, vervoerder en afnemer zijn betrokken;

    • c. de vrachten dierlijke meststoffen betrekking hebben op één mestcode als bedoeld in artikel 61, derde lid, of gemengde mest van één of meer diersoorten uit één opslagruimte;

    • d. de vrachten dierlijke meststoffen worden vervoerd door hetzelfde voertuig;

    • e. de postcode laden bij elke vracht dierlijke meststoffen gelijk is;

    • f. de postcode lossen bij elke vracht dierlijke meststoffen gelijk is, en

    • g. een bijlage wordt opgemaakt overeenkomstig het tweede lid, waarop het nummer van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen is vermeld.

  • 2. In afwijking van artikel 61, eerste en tweede lid, worden:

    • a. het tijdstip van laden en het geschat gewicht van elke vracht dierlijke meststoffen, uiterlijk bij het laden, en

    • b. het tijdstip van lossen van elke vracht dierlijke meststoffen, uiterlijk bij het lossen,

    op een bij het vervoersbewijs dierlijke meststoffen behorende bijlage ingevuld.

  • 3. In afwijking van artikel 61, eerste en tweede lid:

    • a. wordt bij onderdeel 3b van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen uiterlijk bij het lossen van de laatste vracht dierlijke meststoffen het totale geschatte gewicht ingevuld van alle vervoerde vrachten dierlijke meststoffen;

    • b. wordt bij onderdeel 3b van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen uiterlijk bij het laden van de eerste vracht dierlijke meststoffen, het tijdstip van laden van die vracht ingevuld;

    • c. wordt bij onderdeel 3b van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen uiterlijk bij het lossen van de laatste vracht dierlijke meststoffen, het tijdstip van lossen van die vracht ingevuld;

    • d. worden het vervoersbewijs dierlijke meststoffen en de in het tweede lid bedoelde bijlage, uiterlijk bij het laden van de laatste vracht dierlijke meststoffen door de leverancier, en uiterlijk bij het lossen van de laatste vracht dierlijke meststoffen door de vervoerder en de afnemer, ondertekend.

  • 4. De vervoerder bewaart de in het tweede lid bedoelde bijlage als onderdeel van de administratie, bedoeld in artikel 39 onderscheidenlijk 32 van het besluit.

L

Artikel 63 komt te luiden:

Artikel 63

De vervoerder van een vracht dierlijke meststoffen, onderscheidenlijk van meerdere vrachten dierlijke meststoffen als bedoeld in artikel 62a, verstrekt uiterlijk tien werkdagen na het vervoer, onderscheidenlijk het laatste vervoer, de leverancier en de afnemer een afschrift van het op die vracht of vrachten betrekking hebbende vervoersbewijs dierlijke meststoffen.

M

Artikel 64 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Indien de hoeveelheid van de dierlijke meststoffen overeenkomstig de artikelen 84 tot en met 91 wordt bepaald op basis van de in die artikelen bedoelde forfaitaire stikstofgehalten, onderscheidenlijk fosfaatgehalten, worden de op het vervoersbewijs dierlijke meststoffen ingevulde gegevens, in afwijking van het eerste lid, uiterlijk tien werkdagen na het vervoer van de vracht of vrachten dierlijke meststoffen bij de Dienst Regelingen ingediend.

2. Aan het vierde lid, wordt een zinsnede toegevoegd, luidende: , tenzij het een vervoersbewijs dierlijke meststoffen als bedoeld in artikel 62a betreft.

N

In artikel 69a wordt ‘vracht zuiveringsslib en compost’ vervangen door: vracht zuiveringsslib of compost.

O

In artikel 92b, vijfde lid, wordt ‘de in het derde lid bedoelde gehaltes’ vervangen door: de in het tweede lid bedoelde gehaltes.

P

Artikel 130 komt te luiden:

Artikel 130

De hoogte van de bestuurlijke boete die overeenkomstig artikel 51 van de Meststoffenwet kan worden opgelegd, wordt vastgesteld overeenkomstig het bedrag dat in bijlage M voor de desbetreffende overtreding is vermeld.

Q

Bijlage Aa wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de lijst onder I, Stoffen die als meststof kunnen worden verhandeld, worden toegevoegd:

  • 15. Reststof die is vrijgekomen bij de ontzwaveling van rookgassen afkomstig van afgedankte katalysatorpellets gebruikt voor het kraken van olie van olieraffinaderijen al dan niet onder toevoeging van metaalhoudende slibben en/of filterkoeken, nadat deze in een wervel bed oven of een roterende trommeloven thermisch zijn behandeld om molybdeen, kobalt, nikkel en vanadium terug te winnen. De rookgassen worden gefilterd en met luchtwassers wordt zwaveldioxide aan magnesiumhydroxide tot magnesiumsulfiet gebonden dat vervolgens geoxideerd wordt tot een oplossing van magnesiumsulfaat in water met minder dan 100 mg fluoride per kg (waterige oplossing van magnesiumsulfaat van rookgasreiniging).

  • 16. Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van aardappelen door het scheiden van resten aardappel, vet en onoplosbaar zetmeel waarna de geschoonde vloeistof anaëroob wordt gezuiverd en dan koolzuurgas wordt verwijderd en vervolgens magnesiumoxide wordt toegevoegd en het dan gevormde precipitaat wordt afgescheiden en gewassen, ontwaterd en gedroogd en die bestaat uit magnesiumammoniumfosfaat (magnesiumammoniumfosfaat van aardappelproceswater).

  • 17. Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige bewerking van wei van kaasproductie na verwijdering van eiwit en calcium- en magnesiumfosfaten en die bestaat uit een oplossing van natriumchloride en kaliumchloride in water (natrium- en kaliumchlorideoplossing in water afkomstig van kaasproductie).

2. Onder II, Stoffen die als meststof kunnen worden verhandeld, wordt opgenomen:

  • 1. Reststof die is vrijgekomen bij de chemische reiniging van stallucht van veehouderijbedrijven door het wassen van de stallucht met ammoniak in een verdunde oplossing van zwavelzuur en die bestaat uit een ammoniumsulfaatoplossing in water (spuiwater uit luchtwassers met een chemische wasstap).

  • 2. Reststof die is vrijgekomen bij de biologische reiniging van stallucht van veehouderijbedrijven door het wassen van stallucht met water en geleid over materiaal met een ruimtelijke structuur waarop nitrificerende bacteriën ammonium omzetten in nitriet en vervolgens in nitraat en die bestaat uit een zeer sterk verdunde pH-neutrale zwavel- en stikstofhoudende oplossing in water (spuiwater luchtwassers met een biologische wasstap).

  • 3. reststof die is vrijgekomen bij de reiniging van stallucht van veehouderijbedrijven door het wassen van stallucht met water (spuiwater uit luchtwassers met een water wasstap).

3. Direct onder IV, Eindproducten van bewerkingsprocedédés die als meststof kunnen worden verhandeld, wordt ‘1.’ Vervangen door: Categorie 1.

4. Onder IV worden na categorie 1 drie categorieën toegevoegd, luidende:

Categorie 2.

Product dat verkregen is door vergisting van uitsluitend plantaardige stoffen vermeld onder categorie 1 (digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen).

Categorie 3.

Verpompbaar product dat verkregen is na mechanische scheiding van de door vergisting verkregen digestaat van uitsluitend plantaardige stoffen vermeld onder categorie 1 (dunne fractie uit digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen).

Categorie 4.

Niet verpompbaar product dat verkregen is na mechanische scheiding van de door vergisting verkregen digestaat van uitsluitend plantaardige stoffen vermeld categorie onder 1 (dikke fractie uit digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen).

R

In bijlage A, tabel 1, wordt de volgende wijziging aangebracht:

Onder ‘Akkerbouwgewassen (kg N per ha per teelt)’ wordt de rij ‘Zaaiui’ vervangen door:

Zaaiui

170

170

120

120

120

120

120

120.

S

Bijlage B wordt vervangen door de bij deze wijzigingsregeling opgenomen bijlage 1, onder vervanging van het opschrift ‘bijlage 1’ door het opschrift ‘Bijlage B. behorende bij artikel 29 van de uitvoeringsregeling Meststoffenwet: Werkingscoëfficiënt’.

T

Bijlage D wordt als volgt gewijzigd:

1. Tabel I wordt als volgt gewijzigd:

  • a. het onderdeel:

    Diersoorten

    Per diersoort onderscheiden diercategorieën

    Diernummer

    Stalsysteem

    A

    Excretie per dier in de periode van 1 september tot 1 maart

    B

    Excretie per dier per jaar kg stikstof

    C

    Excretie per dier per jaar kg fosfaat

    D

    Stikstof-correctie kg/dier/jaar

    Anas plathyrhynchos

    (Peking Eend)

     

    80

         
     

    Ouderdieren van vleeseenden (opfok- en legeenden)

    800

    vaste mest

    drijfmest

    0,041

    0,053

    0,65

    0,65

    -

    -

    0,7

    wordt vervangen door:

    Diersoorten

    Per diersoort onderscheiden diercategorieën

    Diernummer

    Stalsysteem

    A

    Excretie per dier in de periode van 1 september tot 1 maart

    B

    Excretie per dier per jaar kg stikstof

    C

    Excretie per dier per jaar kg fosfaat

    D

    Stikstof-correctie kg/dier/jaar

    Anas plathyrhynchos

    (Peking Eend)

     

    80

         
     

    Ouderdieren van vleeseenden (opfokperiode tot 18 weken)

    802

    vaste mest

    0,032

    0,531

    -

    0,588

     

    Ouderdieren van vleeseenden (legperiode vanaf 18 weken)

    803

    vaste mest

    0,038

    0,627

    -

    0,695

  • b. Het onderdeel:

    Diersoorten

    Per diersoort onderscheiden diercategorieën

    Diernummer

    Stalsysteem

    A

    Excretie per dier in de periode van 1 september tot 1 maart

    B

    Excretie per dier per jaar kg stikstof

    C

    Excretie per dier per jaar kg fosfaat

    D

    Stikstof-correctie kg/dier/jaar

    Cervus elaphus (Middeneuropees edelhert)

     

    97

         
     

    Hinden gehouden voor de fokkerij inclusief kalveren jonger dan 3 maanden en bijbehorende bokken

    971

    alle

    0,42

    22,4

    6,4

    -

     

    Alle herten van 3 maanden en ouder die worden gehouden om te worden geslacht

    972

    Alle

    0,27

    18,5

    4,5

    -

    wordt vervangen door:

    Diersoorten

    Per diersoort onderscheiden diercategorieën

    Diernummer

    Stalsysteem

    A

    Excretie per dier in de periode van 1 september tot 1 maart

    B

    Excretie per dier per jaar kg stikstof

    C

    Excretie per dier per jaar kg fosfaat

    D

    Stikstof-correctie kg/dier/jaar

    Cervus elaphus (Middeneuropees edelhert)

     

    97

         
     

    Hinden gehouden voor de fokkerij inclusief kalveren jonger dan 6 maanden en bijbehorende bokken

    971

    alle

    0,65

    24,2

    6,7

    -

     

    Herten van 6 tot 12 maanden die worden gehouden om te worden geslacht

    973

    Alle

    0,30

    11,5

    2,8

    -

     

    Herten van 12 maanden en ouder die worden gehouden om te worden geslacht

    974

    Alle

    0,75

    27,8

    6,4

     

2. Tabel III wordt als volgt gewijzigd:

  • a. Het onderdeel:

     

    per dier

     

    per kg lichaamsgewicht

     
     

    kg stikstof

    kg fosfaat

    kg stikstof

    kg fosfaat

    Anas plathyrhynchos (Peking eend)

        

    Eendagskuikens

    0,0016

    0,0005

    0,0304

    0,0101

    Vleeseenden en moedereenden

    0,0947

    0,0364

    0,0295

    0,0121

    wordt vervangen door:

     

    per dier

     

    per kg lichaamsgewicht

     
     

    kg stikstof

    kg fosfaat

    kg stikstof

    kg fosfaat

    Anas plathyrhynchos (Peking eend)

        

    Eendagskuikens

    0,0016

    0,0004

    0,0280

    0,0068

    Vleeseenden

    0,0914

    0,0361

    0,0295

    0,0116

    Ouderdieren van vleeseenden (tot 18 weken)

    0,0914

    0,0361

    0,0295

    0,0116

    Ouderdieren van vleeseenden (ouder dan 18 weken)

    0,1134

    0,0619

    0,0330

    0,0180

  • b. Het onderdeel:

     

    per dier

     

    per kg lichaamsgewicht

     
     

    kg stikstof

    kg fosfaat

    kg stikstof

    kg fosfaat

    Opfokzeugen/beren van ongeveer 7 maanden

    3,11

    1,53

    0,0249

    0,0123

    wordt vervangen door|:

     

    per dier

     

    per kg lichaamsgewicht

     
     

    kg stikstof

    kg fosfaat

    kg stikstof

    kg fosfaat

    Opfokzeugen/beren van ca. 7 maanden

    3,11

    1,65

    0,0249

    0,0132

U

In Bijlage I, tabel I, vervalt bij de diersoort Eenden de categorie drijfmest met de daarbij behorende mestcode, kilogram stikstof per ton en kilogram fosfaat per ton.

V

Na bijlage L wordt de bij deze wijzigingsregeling opgenomen bijlage 2 toegevoegd, onder vervanging van het opschrift ‘Bijlage 2’ door het opschrift ‘Bijlage M. behorende bij artikel 130’.

ARTIKEL II

De regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 maart 2010, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

  • 2. Artikel I, onderdeel R, werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 oktober 2010

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

BIJLAGE 1

Soort/herkomst meststof1

Toepassing1

WC

 

Drijfmest en dunne fractie

Drijfmest van graasdieren op eigen bedrijf geproduceerd

Op bedrijf met beweiding

Op bedrijf zonder beweiding

45

60

 

Drijfmest van graasdieren aangevoerd

 

60

Drijfmest van varkens

Op klei- en veengrond

Op zand- en lössgrond

60

70

Drijfmest van overige diersoorten

 

60

Dunne fractie na mestbewerking en gier

 

80

 

Vaste mest

Van graasdieren op eigen bedrijf geproduceerd

Op bouwland op klei- en veengrond, in de periode van 1 september t/m 31 januari

30

Overige toepassingen op bedrijf met beweiding

45

Overige toepassingen op bedrijf zonder beweiding

60

Van graasdieren aangevoerd

Op bouwland op klei- en veengrond, in de periode van 1 september t/m 31 januari

30

Overige toepassingen

40

Van varkens, pluimvee en nertsen

 

55

Van overige diersoorten

Op bouwland op klei- en veengrond, in de periode van 1 september t/m 31 januari

30

Overige toepassingen

40

 

Overig

Compost

 

10

Champost

 

25

Zuiveringsslib

 

40

Overige organische meststoffen

 

50

Mengsels van meststoffen

Voor mengsels geldt de werkingscoëfficiënt van de meststof met de hoogste werkingscoëfficiënt die het mengsel bevat

XNoot
1

Zonder nadere vermelding geldt de genoemde coëfficiënt voor alle grondsoorten, ongeacht herkomst en voor het gehele jaar, tenzij aanwenden op basis van het Besluit gebruik meststoffen is verboden

BIJLAGE 2

Wettelijke bepaling

Meststoffenwet (Mw)

Uitvoeringsbesluit (UB)

Uitvoeringsregeling (UR)

Omschrijving regelovertreding

Feitcode

Hoogte bestuurlijke boete

Administratieve verplichtingen landbouwers

 

Art. 34 en 35

Art. 26 lid 1 en 2

Art. 3,

art. 124 lid 1

Niet verstrekken van gegevens over oppervlakte, gewasteelt en ligging van percelen op de verzamelaanvraag door de landbouwer

M100

€ 300

   

Niet tijdig verstrekken van gegevens over oppervlakte, gewasteelt en ligging van percelen op de verzamelaanvraag (opgave uiterlijk vóór 15 mei) door de landbouwer

M101

€ 100

   

Niet volledig verstrekken van gegevens over oppervlakte, gewasteelt en ligging van percelen op verzamelaanvraag door de landbouwer

M102

€ 200

   

Niet naar waarheid verstrekken van gegevens over oppervlakte, gewasteelt en ligging van percelen op de verzamelaanvraag door de landbouwer

M103

€ 300

      
 

Art. 26 lid 2

Art. 41

Niet melden van een wijziging in de oppervlakte grond in de periode van 16 mei t/m 31 oktober door de landbouwer

M104

€ 300

   

Niet binnen 30 dagen melden van een wijziging in de oppervlakte grond door de landbouwer

M105

€ 100

   

Niet volledig melden van een wijziging in de oppervlakte grond door de landbouwer

M106

€ 200

   

Niet naar waarheid melden van een wijziging in de oppervlakte grond door de landbouwer

M107

€ 300

      
 

Art. 31 lid 1 en lid 2 onderdeel a t/m f,

art. 36 onderdeel a

Art. 37 lid 1 t/m 4,

art. 124 lid 1

Niet aanmelden van een bedrijf ter registratie door de landbouwer

M108

€ 300

   

Niet binnen 30 dagen aanmelden van een bestaand of nieuw bedrijf ter registratie door de landbouwer, dan wel niet binnen 30 dagen doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M109

€ 100

   

Niet volledig aanmelden van een bedrijf ter registratie door de landbouwer, dan wel niet volledig doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M110

€ 200

   

Niet naar waarheid aanmelden van een bedrijf ter registratie door de landbouwer, dan wel het niet of niet naar waarheid doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M111

€ 300

      
 

Art. 32 lid 1 en 2, art. 33, art. 34, art. 36 onderdeel b en c

Art. 38, 39

Niet bijhouden van een inzichtelijke administratie per bedrijf door de landbouwer (incl. wijzigingen in de administratie)

M116

€ 300

      
 

Art. 34 lid 1,

art. 36 onderdeel b,

art. 69

Art. 40,

art. 124 lid 1

Niet tijdig bijhouden van een inzichtelijke administratie door de landbouwer (incl. wijzigingen in de administratie)

M117

€ 100

   

Niet volledig bijhouden van een inzichtelijke administratie door de landbouwer (incl. wijzigingen in de administratie)

M118

€ 200

   

Niet naar waarheid bijhouden van een inzichtelijke administratie door de landbouwer (incl. wijzigingen in de administratie)

M119

€ 300

      
 

Art. 35 lid 1 en 2,

art. 36 onderdeel d

Art. 42,

art. 124 lid 1

Niet verstrekken van de gevraagde gegevens door de landbouwer

M120

€ 300

   

Niet verstrekken van de gevraagde gegevens vóór de gestelde uiterlijke inzenddatum of binnen de daartoe gestelde termijn door de landbouwer

M121

€ 100

   

Niet volledig verstrekken van de gevraagde gegevens door de landbouwer

M122

€ 200

   

Niet naar waarheid verstrekken van de gevraagde gegevens door de landbouwer

M123

€ 300

 

Administratieve verplichtingen intermediairs

 

Art. 34 en 35

Art. 38 lid 1 en lid 2 onderdeel a t/m i,

art. 41 onderdeel a

Art. 45 lid 1 t/m 6,

art. 124 lid 1

Niet aanmelden van een intermediaire onderneming ter registratie door de intermediair

M150

€ 300

   

Niet binnen 30 dagen aanmelden van een na 1 januari 2006 opgerichte intermediaire onderneming ter registratie door de intermediair, dan wel niet binnen 30 dagen doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M151

€ 100

   

Niet volledig aanmelden van een intermediaire onderneming ter registratie door de intermediair, dan wel niet volledig doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M152

€ 200

   

Niet naar waarheid aanmelden van een intermediaire onderneming ter registratie door de intermediair, dan wel het niet of niet naar waarheid doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M153

€ 300

      
 

Art. 39,

art. 41 onderdeel b en c,

art. 34 lid 1

Art. 2, art. 46,

art. 47,

art. 94 lid 3,

art. 95 lid 3,

art. 124 lid 1

Niet bijhouden van een inzichtelijke administratie per onderneming door de intermediair, waaronder een administratie (H1-staat, formulier Dienst Regelingen) voor de hoeveelheden meststoffen die in iedere afzonderlijke opslagruimte zijn aangevoerd en uit die opslagruimte zijn afgevoerd (incl. wijzigingen in de administratie)

M158

€ 300

   

Niet tijdig bijhouden van een inzichtelijke administratie per onderneming door de intermediair, waaronder een administratie (H1-staat, formulier Dienst Regelingen) voor de hoeveelheden meststoffen die in iedere afzonderlijke opslagruimte zijn aangevoerd en uit die opslagruimte zijn afgevoerd (incl. wijzigingen in de administratie)

M159

€ 100

   

Niet volledig bijhouden van een inzichtelijke administratie per onderneming door de intermediair, waaronder een administratie (H1-staat, formulier Dienst Regelingen) voor de hoeveelheden meststoffen die in iedere afzonderlijke opslagruimte zijn aangevoerd en uit die opslagruimte zijn afgevoerd (incl. wijzigingen in de administratie)

M160

€ 200

   

Niet naar waarheid bijhouden van een inzichtelijke administratie per onderneming door de intermediair, waaronder een administratie (H1-staat, formulier Dienst Regelingen) voor de hoeveelheden meststoffen die in iedere afzonderlijke opslagruimte zijn aangevoerd en uit die opslagruimte zijn afgevoerd (incl. wijzigingen in de administratie)

M161

€ 300

      
 

Art. 40,

art. 41 onderdeel d

Art. 48,

art. 124 lid 1

Niet verstrekken van de gevraagde gegevens door de intermediair

M162

€ 300

   

Niet verstrekken van de gevraagde gegevens vóór de gestelde uiterlijke inzenddatum of binnen de daartoe gestelde termijn door de intermediair

M163

€ 100

   

Niet volledig verstrekken van de gevraagde gegevens door de intermediair

M164

€ 200

   

Niet naar waarheid verstrekken van de gevraagde gegevens door de intermediair

M165

€ 300

      
 

art. 41 onderdeel f

Art. 49 lid 1,

art. 124 lid 1 en 2

Niet aanbrengen of aanbrengen van onjuist registratienummer per opslagruimte voor meststoffen door de intermediair

M166

€ 300

   

Niet op juiste of deugdelijke wijze aanbrengen van het registratienummer per opslagruimte voor meststoffen door de intermediair

M168

€ 200

      
  

Art. 49 lid 2,

art. 124 lid 2

Niet aanduiden van opslagruimten voor meststoffen d.m.v. de registratienummers in de administratie van de intermediair en bij gegevensverstrekking door de intermediair

M169

€ 300

 

Administratieve verplichtingen overige leveranciers en afnemers bedrijven

 

Art. 34, 35 en 37

Art. 43 lid 1 en lid 2 en 3 onderdelen a t/m e,

art. 46 onderdeel a

Art. 50 lid 1 t/m 4

Niet aanmelden ter registratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden geproduceerd, verhandeld of anderszins bewerkt of verwerkt

M200

€ 300

   

Niet binnen 30 dagen aanmelden ter registratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt, dan wel niet binnen 30 dagen doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M201

€ 100

   

Niet volledig aanmelden ter registratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt, dan wel niet volledig doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M202

€ 200

   

Niet naar waarheid aanmelden ter registratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt, dan wel het niet of niet naar waarheid doorgeven van wijzigingen in de verstrekte registratiegegevens

M203

€ 300

      
 

Art. 44 lid 1, 2, 6, 7

art. 46 onderdeel b en c,

art. 34

Art. 51,

art. 124 lid 1

Niet bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren of in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt (incl. wijzigingen in de administratie)

M208

€ 300

      
 

Art. 44 lid 2

 

Niet tijdig bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren of in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt (incl. wijzigingen in de administratie)

M209

€ 100

      
 

Art. 44 lid 2

 

Niet volledig bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren of in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt (incl. wijzigingen in de administratie)

M210

€ 200

      
 

Art. 44 lid 2

 

Niet naar waarheid bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren of in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt (incl. wijzigingen in de administratie)

M211

€ 300

      
 

Art. 44 lid 3 t/m 7,

art. 46 onderdeel b en c,

art. 34

 

Niet bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld of in het kader waarvan staldieren aan bedrijven worden afgeleverd, dan wel staldieren of eieren van bedrijven worden afgenomen (incl. wijzigingen in de administratie)

M212

€ 300

      
  

Art. 51,

art. 124 lid 1

Niet tijdig bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld of in het kader waarvan staldieren aan bedrijven worden afgeleverd, dan wel staldieren of eieren van bedrijven worden afgenomen (incl. wijzigingen in de administratie)

M213

€ 100

   

Niet volledig bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld of in het kader waarvan staldieren aan bedrijven worden afgeleverd, dan wel staldieren of eieren van bedrijven worden afgenomen (incl. wijzigingen in de administratie)

M214

€ 200

   

Niet naar waarheid bijhouden van een inzichtelijke administratie door de ondernemer die een of meer ondernemingen voert, niet zijnde een bedrijf of een intermediaire onderneming, in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld of in het kader waarvan staldieren aan bedrijven worden afgeleverd, dan wel staldieren of eieren van bedrijven worden afgenomen (incl. wijzigingen in de administratie)

M215

€ 300

      
 

Art. 45 lid 1

en 5,

art. 46 onderdeel d

Art. 52,

art. 124 lid 1

Niet verstrekken van de jaarlijkse gegevens door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of in het kader van wiens onderneming zuiveringsslib wordt geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt

M216

€ 300

   

Niet verstrekken van de jaarlijkse gegevens vóór de gestelde uiterlijke inzenddatum of binnen de daartoe gestelde termijn door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of in het kader van wiens onderneming zuiveringsslib wordt geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt

M217

€ 100

   

Niet volledig verstrekken van de jaarlijkse gegevens door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of in het kader van wiens onderneming zuiveringsslib wordt geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt

M218

€ 200

   

Niet naar waarheid verstrekken van de jaarlijkse gegevens door de ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, in het kader van wiens onderneming van bedrijven afgenomen koemelk wordt verwerkt of in het kader van wiens onderneming zuiveringsslib wordt geproduceerd of anderszins wordt bewerkt of verwerkt

M219

€ 300

      
 

Art. 45 lid 2

 

Niet verstrekken aan een landbouwer van een begeleidend document door de buitenlandse ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren, met vermelding van het gewicht en de samenstelling van de diervoeders

M220

€ 300

   

Niet tijdig verstrekken aan een landbouwer van een begeleidend document door de buitenlandse ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren

M221

€ 100

      
  

Art. 124 lid 1

Verstrekken aan een landbouwer van een niet volledig begeleidend document door de buitenlandse ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren

M222

€ 200

   

Verstrekken aan een landbouwer van een niet naar waarheid opgemaakt begeleidend document door de buitenlandse ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren

M223

€ 300

      
 

Art. 45 lid 3

 

Niet aanwezig zijn van het begeleidend document tijdens het vervoer van diervoeders door een buitenlandse ondernemer in het kader van wiens onderneming diervoeders worden afgeleverd aan een bedrijf met staldieren

M224

€ 300

    

Vervoer van dierlijke meststoffen

 

Art. 15 en 34

Art. 48

 

Vervoer van dierlijke meststoffen door een niet geregistreerde intermediair

M250

€ 300

      
 

Art. 49 lid 1,

art. 52,

art. 70 lid 4 onderdeel b

Art. 78 lid 1,

art. 53 lid 2

Transportmiddel voor drijfmest niet uitgerust met op naam van de intermediair geregistreerde automatische bemonsteringsapparatuur die onlosmakelijk is bevestigd op het transportmiddel, die voldoet aan de prestatiekenmerken en behoort tot een door ASG goedgekeurd type

M251

€ 300

      
  

Art. 79 lid 1,

art. 53, lid 2

Transportmiddel voor drijfmest niet uitgerust met op naam van de intermediair geregistreerde automatische verpakkingsapparatuur die onlosmakelijk is bevestigd op het transportmiddel, die voldoet aan de prestatiekenmerken en behoort tot een door ASG goedgekeurd type

M253

€ 300

      
 

Art. 49 lid 2,

art. 52 lid 1 onderdeel c

Art. 53 lid 1

Transportmiddel niet uitgerust met op naam van de intermediair geregistreerde apparatuur voor automatische gegevensregistratie die voldoet aan de prestatiekenmerken en behoort tot een door ASG goedgekeurd type

M255

€ 300

      
 

Art. 49 lid 3

 

Transportmiddel niet uitgerust met satellietvolgapparatuur

M258

€ 300

      
 

Art. 49 lid 4

Art. 55 en 56

Niet of niet op juiste wijze vastleggen van vervoersgegevens met behulp van apparatuur voor automatische gegevensregistratie of satellietvolgapparatuur door de vervoerder

M259

€ 300

      
 

Art. 50 lid 1

 

Niet aanwezig zijn van een vervoersbewijs tijdens het vervoer van dierlijke meststoffen

M260

€ 300

      
 

Art. 52

Art. 53 lid 2

Apparatuur voor automatische gegevensregistratie of satellietvolgapparatuur niet elektronisch verbonden aan de automatische bemonsterings- en verpakkingsapparatuur bij het vervoer van drijfmest

M262

€ 300

      
  

Art. 53 lid 3

Satellietvolgapparatuur niet elektronisch verbonden aan apparatuur voor automatische gegevensregistratie bij het vervoer van vaste mest

M263

€ 300

      
  

Art. 54 lid 1

Apparatuur genoemd in art. 53 UR functioneert niet op adequate wijze tijdens het vervoer van dierlijke meststoffen

M264

€ 300

      
  

Art. 55,

art. 122 lid 3

Niet op voorgeschreven wijze vastleggen of elektronisch verzenden van AGR- en GPS-gegevens door de vervoerder bij het vervoer van drijfmest

M268

€ 300

      
  

Art. 56,

art. 122 lid 3

Niet op voorgeschreven wijze vastleggen of elektronisch verzenden van AGR- en GPS-gegevens door de vervoerder bij het vervoer van vaste mest

M269

€ 300

      
 

Art. 51 lid 2

en 3,

art. 52 lid 1 onderdeel e

 

Niet voldoen aan de opgelegde verplichting door de vervoerder om gedurende een bepaalde periode een voormelding te doen van het vervoer van dierlijke meststoffen

M276

€ 300

      
  

Art. 58 lid 1

Niet doen van de opgelegde voormelding door de vervoerder uiterlijk 24 uren voordat het laden van het transportmiddel plaatsvindt

M277

€ 100

      
  

Art. 58 lid 2,

art. 124 lid 1

Niet volledig verstrekken van de gegevens inzake de voormelding door de vervoerder

M278

€ 200

   

Niet naar waarheid verstrekken van de gegevens inzake de voormelding door de vervoerder

M279

€ 300

      

Vervoersbewijs dierlijke meststoffen

 

Art. 15 en 34

Art. 53 lid 1

 

Niet opmaken van een vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M300

€ 300

      
 

Art. 53 lid 2 en 3,

art. 54

Art. 61 en 62

Niet tijdig opmaken van een vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M301

€ 100

   

Niet volledig opmaken van een vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de vervoerder

M302

€ 200

   

Niet naar waarheid opmaken van een vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de vervoerder

M303

€ 300

   

Niet ondertekenen van een vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

 M304

 € 200

      
 

Art. 53 lid 3

Art. 60 lid 1 en 2

Niet gebruikmaken door de leverancier, de vervoerder en de afnemer van het voorgeschreven model voor het vervoersbewijs dierlijke meststoffen dat door Dienst Regelingen is verstrekt en is voorzien van een uniek nummer

M306

€ 100

      
 

Art. 53 lid 4

 

Wijzigen of onleesbaar maken van gegevens op het vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M305

€ 300

      
  

Art. 60 lid 3

Niet gebruikmaken door de leverancier, de vervoerder en de afnemer van een geprint exemplaar van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen dat elektronisch is aangemaakt en waarop het nummer van het begeleidende document is vermeld, indien de dierlijke meststoffen buiten Nederland worden gebracht.

M307

€ 100

      
 

Art. 53 lid 6,

art. 54

 

Indienen van het origineel van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen in plaats van de voorgeschreven elektronische indiening

M308

€ 50

  

 Art. 62a lid 2 en 3

Niet invullen van gegevens op een vervoersbewijs dierlijke meststoffen of een bij het vervoersbewijs behorende bijlage door de leverancier, de vervoerder en de afnemer.

 M316

 € 300

  

Art. 62a lid 2 en 3

Niet tijdig invullen van gegevens op een vervoersbewijs dierlijke meststoffen of een bij het vervoersbewijs behorende bijlage door de leverancier, de vervoerder en de afnemer.

M317

€ 100

  

Art. 62a lid 2 en 3

Niet volledig invullen van gegevens op een vervoersbewijs dierlijke meststoffen of een bij het vervoersbewijs behorende bijlage door de vervoerder

M318

€ 200

  

Art. 62a lid 2 en 3

Niet naar waarheid invullen van gegevens op een vervoersbewijs dierlijke meststoffen of een bij het vervoersbewijs behorende bijlage door de vervoerder

M319

€ 300

  

Art. 64 lid 1

Niet elektronisch indienen van de gegevens het vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de vervoerder uiterlijk 30 werkdagen na het vervoer van de vracht dierlijke meststoffen

M309

€ 100

      
  

Art. 64 lid 2,

art. 124 lid 1

Gegevens elektronisch indienen van een niet volledig vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de vervoerder

M310

€ 200

   

Gegevens elektronisch indienen van een onjuist vervoersbewijs dierlijke meststoffen door de vervoerder

M311

€ 300

      
 

Art. 54

Art. 63

Niet verstrekken van een afschrift van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen aan de leverancier en de afnemer door de vervoerder na aflevering van de dierlijke meststoffen

M312

€ 300

   

Niet verstrekken van een afschrift van het vervoersbewijs dierlijke meststoffen aan de leverancier en de afnemer door de vervoerder uiterlijk tien werkdagen na het vervoer van de vracht of vrachten dierlijke meststoffen

M313

€ 100

      
 

Art. 54

Art. 64 lid 3 en 4

Niet indienen van de op het vervoersbewijs dierlijke meststoffen ingevulde gegevens door de vervoerder na aflevering van de dierlijke meststoffen die niet zijn bemonsterd en geanalyseerd

M314

€ 300

   

Niet indienen van de op het vervoersbewijs dierlijke meststoffen ingevulde gegevens door de vervoerder uiterlijk tien werkdagen na het vervoer van de vracht dierlijke meststoffen die niet zijn bemonsterd en geanalyseerd

M315

€ 100

     

Vervoer van zuiveringsslib en compost

 

Art. 34

Art. 50 lid 2

 

Niet aanwezig zijn van een vervoersbewijs tijdens het vervoer van zuiveringsslib, compost, mengsels van zuiveringsslib en compost, of krachtens art. 55, eerste lid, aangewezen overige organische meststoffen

M350

€ 300

      

Vervoersbewijs zuiveringsslib en compost

 

Art. 34

Art. 55 lid 1

 

Niet opmaken van een vervoersbewijs zuiveringsslib en compost door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M400

€ 300

      
 

Art. 55 lid 2,

art. 56

Art. 69

Niet tijdig opmaken van een vervoersbewijs zuiveringsslib en compost door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M401

€ 100

   

Niet volledig opmaken of niet ondertekenen van een vervoersbewijs zuiveringsslib en compost door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M402

€ 200

   

Niet naar waarheid opmaken van een vervoersbewijs zuiveringsslib en compost door de leverancier, de vervoerder en de afnemer

M403

€ 300

      
 

Art. 55 lid 3

Art. 68

Niet gebruikmaken van het voorgeschreven model voor het vervoersbewijs zuiveringsslib en compost dat wordt verstrekt door Dienst Regelingen en is voorzien van een uniek nummer

M405

€ 100

      
 

Art. 55 lid 4

 

Wijzigen of onleesbaar maken van gegevens op het vervoersbewijs zuiveringsslib en compost door de leverancier, de vervoerder of de afnemer

M406

€ 300

      
 

Art. 56

Art. 69a lid 1

Niet verstrekken van een afschrift van het vervoersbewijs zuiveringsslib en compost aan de leverancier en de afnemer door de vervoerder uiterlijk 10 werkdagen na vervoer van de vracht zuiveringsslib en compost

M410

€ 300

      
 

Art. 55 lid 5,

art. 56 onderdeel d

Art. 69a lid 2

Niet indienen van de op het vervoersbewijs zuiveringsslib en compost ingevulde gegevens door de vervoerder na het vervoer van zuiveringsslib of compost

M407

€ 300

   

Niet indienen van de op het vervoersbewijs zuiveringsslib en compost ingevulde gegevens door de vervoerder uiterlijk 10 werkdagen na het vervoer van zuiveringsslib of compost

M408

€ 100

      

Grensoverschrijdende overbrenging

 
  

Art. 57 lid 1

Niet doen van mededeling door vervoerder van voornemen om dierlijke meststoffen anders dan mestkorrels te exporteren of importeren

M483

€ 300

      
  

Art. 57 lid 2,

art. 124 lid 1

Niet volledig of niet naar waarheid verstrekken door vervoerder van gegevens inzake de mededeling door de vervoerder

M484

€ 200

      
  

Art. 57a lid 1

Art. 57b lid 1

Niet doen van mededeling door vervoerder van het daadwerkelijk exporteren of importeren van dierlijke meststoffen anders dan mestkorrels

M485

€ 300

      
  

Art. 57a lid 2,

Art. 57b lid 2

art. 124 lid 1

Niet volledig of niet naar waarheid verstrekken van gegevens door vervoerder inzake de mededeling van de daadwerkelijke export of import

M486

€ 200

      
  

Art. 57a lid 1

Art. 57b lid 1

Niet tijdig (ten minste 12 uur respectievelijk 3 werkdagen van tevoren) doen van mededeling door vervoerder van de daadwerkelijke export of import

M487

€ 300

      
      
      
      
      
      
      
  

Art. 57b lid 5

Niet of niet onverwijld intrekken van de mededeling door vervoerder bij het niet plaatsvinden van de gemelde export of import

M491

€ 200

      

Hoeveelheidsbepaling

 

Art. 35 t/m 37

Art. 66 t/m 70

Art. 76 lid 1

Niet of niet op juiste wijze wegen van een vracht dierlijke meststoffen door de vervoerder

M500

€ 300

      
  

Art. 76 lid 2

Niet op juiste wijze bepalen van het gewicht van een vracht dierlijke meststoffen door de vervoerder op basis van het volume en het soortelijk gewicht van de dierlijke meststoffen, indien sprake is van een situatie genoemd in art. 84 t/m 91a UR

M501

€ 300

      
  

Art. 77 lid 1

Niet of niet op juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen, niet zijnde mineralenconcentraat, d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium

M502

€ 300

      
  

Art. 78 lid 1

Niet bemonsteren van een vracht drijfmest tijdens het laden van het transportmiddel door de vervoerder

M505

€ 300

      
  

Art. 78 lid 2

Niet of niet op juiste wijze bemonsteren van een vracht vaste mest door de vervoerder

M507

€ 300

      
  

Art. 78 lid 3

Niet bemonsteren tijdens het laden van een vracht vaste mest door de vervoerder, indien deze buiten Nederland wordt gebracht

M508

€ 300

      
  

Art. 78 lid 4

Niet bemonsteren tijdens het lossen van een vracht vaste mest door de vervoerder, indien deze binnen Nederland wordt gebracht

M509

€ 300

      
  

Art. 79 lid 2

Niet of niet op de juiste wijze verpakken van een monster vaste mest in een voorgeschreven monsterverpakking door de vervoerder

M511

€ 300

      
  

Art. 80 lid 1,

art. 81 lid 3,

art. 124 lid 1,

art. 125

Niet toezenden door de vervoerder van het mestmonster ter analyse door een geaccrediteerd of gelijkwaardig laboratorium

M512

€ 300

   

Niet uiterlijk 10 werkdagen na bemonstering toezenden van het mestmonster aan een geaccrediteerd of gelijkwaardig laboratorium door de vervoerder

M513

€ 100

   

Niet meesturen van de juiste gegevens van de betrokken leverancier en afnemer en het nummer van het vervoersbewijs bij het toezenden van het mestmonster aan een geaccrediteerd of gelijkwaardig laboratorium door de vervoerder

M514

€ 300

   

Niet meesturen van de volledige gegevens van de betrokken leverancier en afnemer en van het vervoersbewijs bij het toezenden van het mestmonster aan een geaccrediteerd of gelijkwaardig laboratorium door de vervoerder

M515

€ 200

      
  

Art. 80 lid 2

Niet in goede staat bewaren van mestmonsters door de vervoerder

M517

€ 300

      
  

Art. 81 lid 1

Niet na ontvangst van het mestmonster analyseren van het monster door het laboratorium

M518

€ 300

      
   

Niet uiterlijk 5 werkdagen na ontvangst van het mestmonster analyseren van het monster door het laboratorium

M519

€ 100

   

Niet na analyse van het mestmonster toezenden van de analyseresultaten door het laboratorium aan de vervoerder, de leverancier, de afnemer en elektronisch aan Dienst Regelingen

M520

€ 300

   

Niet uiterlijk 5 werkdagen na analyse van het mestmonster toezenden van de analyseresultaten door het laboratorium aan de vervoerder, de leverancier, de afnemer en elektronisch aan Dienst Regelingen

M521

€ 100

      
  

Art. 81 lid 2

Niet rapporteren van beschadigingen m.b.t. de monsterverpakking door het laboratorium aan de AID

M522

€ 300

   

Niet opvolgen van de door de AID verstrekte aanwijzingen door het laboratorium

M523

€ 300

      
  

Art. 81, lid 3,

art. 125

Niet voldoen door het laboratorium aan de in het accreditatieprogramma AP05 gestelde eisen

M524

€ 300

      
  

Art. 82

Niet op juiste wijze bepalen van het gewicht van kalvergier door de afnemer

M525

€ 300

   

Niet op juiste wijze uitvoeren van de bemonstering en verpakking van monsters kalvergier door de afnemer

M526

€ 300

      
  

Art. 83

Niet of niet op juiste wijze bepalen van het gewicht en het stikstof- en fosfaatgehalte van een vracht mestkorrels op basis van de verpakking of het begeleidend document

M527

€ 300

      
  

Art. 84,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan boer-boer-transport van dierlijke meststoffen worden nageleefd

M528

€ 300

      
  

Art. 85,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer van dierlijke meststoffen naar tijdelijk uit gebruik gegeven percelen worden nageleefd (Vogelaar-variant)

M529

€ 300

      
  

Art. 86,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer van dierlijke meststoffen naar een afnemer, die geen bedrijf of onderneming voert, worden nageleefd

M530

€ 300

      
  

Art. 87,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer van dierlijke meststoffen naar grenspercelen in Duitsland en België worden nageleefd

M531

€ 300

      
  

Art. 88,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de aan- en afvoer van konijnengier worden nageleefd

M532

€ 300

      
  

Art. 89,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden worden nageleefd die zijn gesteld aan de afvoer van paardenmest bestemd voor de productie van substraat voor de teelt van champignons of voor de productie van een grondstof voor de productie van dat substraat

M533

€ 300

      
  

Art. 90,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer van dierlijke meststoffen door een klein bedrijf naar een ander bedrijf worden nageleefd

M534

€ 300

      
  

Art. 91,

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer van dierlijke meststoffen naar natuurterrein of overige grond worden nageleefd

M535

€ 300

      
  

Art. 91a

art. 77 lid 1

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde vaste meststoffen die ten hoogste 10% vaste dierlijke meststoffen of 10% champost bevat d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer worden nageleefd

M 559

€ 300

      
  

Art. 91b

Niet of niet op de juiste wijze (laten) bepalen van het stikstof- en fosfaatgehalte van aan- en afgevoerde dierlijke meststoffen d.m.v. analyse van het monster door een laboratorium zonder dat de voorwaarden gesteld aan de afvoer van dierlijke meststoffen middels gesplitst vervoer worden nageleefd

M 561

€ 300

      
  

Art. 92 lid 1

Niet of niet op juiste wijze bepalen door de vervoerder van het gewicht van de aan- en afgevoerde en de binnen een intermediaire onderneming vervoerde hoeveelheid zuiveringsslib of compost d.m.v. weging

M536

€ 300

      
  

Art. 92 lid 2

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf of de onderneming van het stikstof- en fosfaatgehalte van de aan- en afgevoerde en de binnen een intermediaire onderneming vervoerde hoeveelheid zuiveringsslib of compost overeenkomstig de artikelen 92a en 92b op basis van gewichtsprocenten in de droge stof.

M537

€ 300

      
  

Art. 92a lid 1

Niet of niet op de juiste wijze bepalen door het bedrijf of de onderneming van het stikstof- en fosfaatgehalte of het droge stofgehalte in zuiveringsslib of compost d.m.v. analyse van een monster

M562

€ 300

      
  

Art. 92a lid 2

Niet of niet op de juiste wijzebemonsteren van zuiveringsslib of compost door de producent

M563

€ 300

      
  

Art. 92a lid 4

Niet of niet op de juiste wijze verpakken van een monster zuiveringsslib of compost in een voorgeschreven monsterverpakking door de producent

M564

€ 300

      
  

Art. 92a lid 5

Niet toezenden van het monster aan of niet laten analyseren van het monster door een geaccrediteerd laboratorium door de producent

M565

€ 300

      
  

Art. 92b lid 1

Niet of niet op de juiste wijze na ontvangst van het monster analyseren van het monster door het laboratorium

M566

€ 300

   

Niet uiterlijk 5 werkdagen na ontvangst van het monster analyseren van het monster door het laboratorium

M567

€ 100

      
  

Art. 92b lid 2

Niet of niet op de juiste wijze berekenen van het stikstof-, fosfaat- en drogestofgehalte indien het monster betrekking heeft op een hoeveelheid die door middel van een continu proces geproduceerd wordt

M569

€ 300

      
  

Art. 92b lid 3

Niet of niet op de juiste wijze voorzien van een analysenummer van de analyseresultaten door het laboratorium

M568

€ 300

      
  

Art. 92b lid 4 en lid 5

Niet na analyse van het monster toezenden van de analyseresultaten dan wel de overeenkomstig het tweede lid berekende gemiddelde gehalten door het laboratorium aan de producent en elektronisch aan Dienst Regelingen

M570

€ 300

   

Niet binnen 10 werkdagen na analyse dan wel 10 werkdagen na afloop van de kalendermaand toezenden van de analyseresultaten door het laboratorium aan de producent en elektronisch aan Dienst Regelingen

M571

€ 100

      
  

Art. 92b lid 6

Niet of niet lang genoeg bewaren van de monsters na verzending van de analyseresultaten

M572

€ 300

      
  

Art. 93 lid 1

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf of de onderneming van het gewicht van de aan- en afgevoerde en de binnen een intermediaire onderneming vervoerde hoeveelheid andere meststoffen dan dierlijke meststoffen, zuiveringsslib of compost d.m.v. weging

M538

€ 300

      
  

Art. 93 lid 2

Niet of niet op juiste wijze d.m.v. bemonstering en analyse laten bepalen door het bedrijf of de onderneming van het stikstof- en fosfaatgehalte van de aan- en afgevoerde en de binnen een intermediaire onderneming vervoerde hoeveelheid andere meststoffen dan dierlijke meststoffen, zuiveringsslib of compost

M539

€ 300

  

Art. 94 lid 1,

art. 94 lid 4

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf van het gewicht van de voorraad dierlijke meststoffen op basis van het gemeten volume en soortelijk gewicht

M540

€ 300

      
  

Art. 94 lid 2,

art. 94 lid 4

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf van het stikstof- en fosfaatgehalte van de voorraad dierlijke meststoffen

M541

€ 300

      
  

Art. 95 lid 1 en 5

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf van het gewicht van de voorraad zuiveringsslib of compost op basis van het gemeten volume en het soortelijk gewicht

M542

€ 300

      
  

Art. 95 lid 2 en 5

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf van het stikstof- en fosfaatgehalte van de voorraad zuiveringsslib of compost op basis van de best beschikbare gegevens

M543

€ 300

      
  

Art. 95 lid 4 en 5

Niet of niet op juiste wijze bepalen door het bedrijf of de onderneming van het gewicht van de in bulk opgeslagen andere meststoffen dan dierlijke meststoffen, zuiveringsslib of compost op basis van het gemeten volume en soortelijk gewicht

M544

€ 300

      
  

Art. 2, art. 97 lid 1,

art. 100

Niet of niet op juiste wijze bepalen door de leverancier van de diervoeders van het gewicht en het stikstof- en fosfaatgehalte van diervoeders afgeleverd aan een bedrijf met staldieren

M545

€ 300

      
  

Art. 2, art. 97 lid 2,

art. 101

Niet of niet op juiste wijze bepalen door de leverancier van het ruwvoer en enkelvoudig diervoeder van de hoeveelheden ruwvoer en enkelvoudig diervoeder, zowel in gewicht of volume als in kilogrammen stikstof en fosfaat

M546

€ 300

      
  

Art. 98 lid 1 en 2

Niet of niet op juiste wijze vaststellen van het stikstof- en fosfaatgehalte in diervoeders

M547

€ 300

      
  

Art. 98 lid 3 en 4,

art. 125

Analyse van het diervoedermonster op het stikstof- en fosfaatgehalte niet uitgevoerd door een geaccrediteerd of gelijkwaardig laboratorium, volgens de voorgeschreven of een gelijkwaardige onderzoeksmethode

M549

€ 300

      
  

Art. 98 lid 3 en 4

Niet binnen één week na ontvangst van het diervoedermonster analyseren van het diervoeder op het stikstof- en fosfaatgehalte volgens de voorgeschreven of een gelijkwaardige onderzoeksmethode

M551

€ 100

      
  

Art. 98 lid 6

Niet verzenden van de (juiste) analyseresultaten van het diervoedermonster door het laboratorium naar de leverancier van het diervoeder

M552

€ 300

   

Niet binnen één week na ontvangst van het diervoedermonster verzenden van de analyseresultaten door het laboratorium naar de leverancier van het diervoeder

M553

€ 100

      
  

Art. 98 lid 6,

art. 124 lid 1

Verzenden van niet volledige analyseresultaten van het diervoedermonster door het laboratorium naar de leverancier van het diervoeder

M554

€ 200

   

Verzenden van niet naar waarheid opgemaakte analyseresultaten van het diervoedermonster door het laboratorium naar de leverancier van het diervoeder

M555

€ 300

      
  

Art. 99

Niet vermelden of bekendmaken van gegevens van de afgeleverde diervoeders op het etiket of begeleidend document door de leverancier van de diervoeders

M556

€ 300

   

Niet volledig of niet naar waarheid vermelden van gegevens van de diervoeders op het etiket of begeleidend document door de leverancier van de diervoeders

M560

€ 300

      

Overige bepalingen

 

Art. 34 en 37

 

Art. 122 lid 1

Niet op voorgeschreven wijze doorgeven van gegevens en wijzigingen in gegevens aan Dienst Regelingen d.m.v. indiening van het daartoe bestemde formulier

M600

€ 50

      
  

Art. 122 lid 2 en 3

Niet op voorgeschreven wijze elektronisch doorgeven van gegevens en wijzigingen in gegevens aan Dienst Regelingen d.m.v. het daartoe ter beschikking gestelde elektronische portaal

M601

€ 50

      
  

Art. 122 lid 4

Niet ondertekenen van de elektronische verzending d.m.v. een persoonlijke gebruikerscode door de vervoerder

M602

€ 50

      
  

Art. 124 lid 2

Niet onverwijld gegevens opnemen in de administratie nadat deze bekend zijn geworden door degene die gegevens in de administratie moet opnemen, voor zover geen andere termijn is gesteld

M603

€ 100

   

Niet onverwijld gegevens verstrekken uit de administratie nadat deze bekend zijn geworden door degene die gegevens uit de administratie moet verstrekken, voor zover geen andere termijn is gesteld

M604

€ 100

      
 

Art 32,

art. 34 lid 2,

art. 39 lid 4,

art. 44 lid 7

Art. 124 lid 3

Niet bewaren van documenten, gegevensdragers, administratie en bijbehorende bewijsstukken gedurende 5 jaren na afloop van het betreffende kalenderjaar

M605

€ 300

      
 

Art. 32, 39 en 44

Art. 124 lid 3

Wijzigen van (oorspronkelijke) gegevens in de administratie

M606

€ 300

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling wijzigt de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. De wijziging ziet met name op een reductie van administratieve lasten met bijna 2,2 miljoen euro. Die wordt bereikt door

  • 1. twee administratieve systemen voor de export van mest aan elkaar te verbinden, waardoor geen twee aanvragen, maar nog slechts één nodig is en er verder een stroomlijning van procedures plaatsvindt (Client export mest);

  • 2. het mogelijk maken dat het vervoersbewijs dierlijke mest een ruimer toepassingsbereik heeft: niet voor elke vracht een nieuw vervoersbewijs, maar één bewijs voor meerdere vrachten op één dag (verzamel-VDM).

Daarnaast bevat de wijzigingsregeling nog een aantal kleinere aanpassingen:

  • 3. de verlenging van de pilot mineralenconcentraat;

  • 4. de ontheffing van de verplichting tot het invullen van een relatienummer op het vervoersbewijs dierlijke meststoffen voor bepaalde vervoerders en afnemers;

  • 5. de toevoeging van enkele stoffen aan bijlage Aa bij de Urm;

  • 6. de overheveling van de lijst van bestuurlijke boetes van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet naar de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet;

  • 7. enkele wijzigingen in bijlagen.

Hieronder zal in algemene zin op de genoemde wijzigingen worden ingegaan, met uitzondering van de wijzigingen onder 7, die in het artikelsgewijze deel van de toelichting aan de orde zullen komen.

Er heeft geen consultatie plaatsgevonden met betrekking tot deze wijziging. In de totstandkoming van de voor het bedrijfsleven belangrijkste onderdeel van deze wijziging, Client Export Mest, is het bedrijfsleven (Transport en Logistiek Nederland en Cumela Nederland) echter uitgebreid betrokken geweest.

§ 1. Client export mest

Client Export Mest (hierna: CEM) betekent een vergaande automatisering van de aanvraag en afwikkeling van de documenten die benodigd zijn voor de export van mest (verwerkte mest, onverwerkte mest, champost). Deze automatiseringsslag vloeit voort uit een toezegging aan de Tweede Kamer, in een antwoord op Kamervragen over de export van mest van de leden Koopmans en Snijder-Hazelhoff d.d.18 juni 2007 (Aanhangsel Handelingen II 2006/07, 1888), om te komen tot optimalisatie van de mestexportketen. Na een uitgebreid vooronderzoek is begin 2009 het projectplan vastgesteld en begonnen met de uitvoering daarvan.

De bestaande wettelijke verplichtingen om, in de meeste gevallen, een veterinair exportcertificaat aan te vragen (het veterinaire spoor) en een Vervoersbewijs Dierlijke Mest (hierna: VDM) (het meststoffenspoor) aan te vragen blijven onveranderd. De wijze waarop dat gebeurt verandert met de introductie van CEM echter ingrijpend. Tot nu toe moesten mestexporteurs zich met verschillende gegevens tot twee diensten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (thans Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wenden. CEM zorgt er voor dat de mesttransporteurs zich nog maar tot één loket hoeven te wenden. Door deze integratie van milieu- en veterinaire verplichtingen, worden de procedures aanzienlijk vereenvoudigd.

Daarnaast hoeven de mestexporteurs bij een aanvraag geen papieren documenten meer te overleggen. Tot slot kunnen de mestexporteurs het systeem CEM op twee manieren benaderen. De gegevens kunnen worden ingevoerd via een webapplicatie of rechtstreeks vanuit het bedrijfsinformatiesysteem van de exporteur. Na een aanvraag controleert CEM de eisen die aan een mestexport worden gesteld (toestemming land van bestemming, veterinaire exporteisen) en wordt, indien voldaan is aan de gestelde eisen, het certificaat geprint. De handhaving van mestexport wordt door CEM effectiever en efficiënter door de nauwere samenwerking tussen de verschillende overheidsdiensten.

§ 2. Verzamel VDM

Het systeem van vervoersbewijzen is een essentieel instrument om de dierlijke meststromen in de gehele keten, van producent tot eindgebruiker, te kunnen volgen. Het VDM vergezelt het transport vanaf het moment van laden tot en met het moment van lossen. Met uitzondering van de gevallen genoemd in artikel 67 van de Urm, dient voor ieder transport een nieuw VDM opgemaakt te worden. Deze verplichting geldt ook voor de zogenaamde forfaitaire transporten (transporten die niet hoeven te worden bemonsterd of geanalyseerd). In de praktijk vinden op één dag regelmatig meerdere forfaitaire transporten plaats tussen dezelfde leverancier en afnemer door dezelfde vervoerder. De verplichting tot het opmaken van een nieuw VDM per vracht dierlijke meststoffen (hierna: vracht) leidt daarmee tot een onnodige administratieve belasting voor ondernemers. De toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarom in haar brief aan de Tweede Kamer van 23 maart 2010 (Kamerstukken II 2009/10, 28 385, nr. 164) toegezegd de regels met betrekking tot het VDM voor deze groep ondernemers per 1 januari 2011 te versoepelen door het gebruik van één VDM per dag ten behoeve van meerdere transporten (hierna: verzamel-VDM) toe te staan. Met artikel 62a van de onderhavige regeling wordt aan deze toezegging uitvoering gegeven.

Ingevolge artikel 62a kan een vervoerder meerdere forfaitaire transporten, waarbij dezelfde leverancier en afnemer zijn betrokken, verantwoorden op één VDM en een daarbij behorende bijlage. Het dient daarbij wel te gaan om vrachten met één mestcode, als bedoeld in bijlage 1, of om gemengde mest uit één opslagruimte. Ook dienen de vrachten vervoerd te worden met hetzelfde transportmiddel en moeten de postcodes laden en postcodes lossen voor iedere vracht dierlijke meststoffen gelijk zijn.

De vervoerder dient het tijdstip van laden respectievelijk het tijdstip van lossen, alsmede het geschat gewicht van iedere vracht, te noteren op een door hemzelf opgestelde bijlage, die is voorzien van het nummer van het VDM waarbij die bijlage behoort. Deze gegevens behoeven niet op het VDM zelf te worden ingevuld. De bijlage wordt bij iedere handeling (laden en lossen) geactualiseerd, waarbij per vracht dierlijke meststoffen het geschat gewicht uiterlijk bij het laden van die vracht wordt genoteerd.

Op het VDM zelf worden het tijdstip van laden van de eerste vracht (uiterlijk bij het laden), het tijdstip van lossen van de laatste vracht (uiterlijk bij het lossen) en het totale geschatte gewicht (uiterlijk bij het lossen van de laatste vracht) ingevuld. De leverancier ondertekent het VDM en de bijlage na het laden van de laatste vracht en de vervoerder en de afnemer ondertekenen het VDM en de bijlage na het lossen van de laatste vracht.

De bijlage dient door de vervoerder te worden bewaard als onderdeel van de administratie. Voor de leverancier en de afnemer geldt deze bewaarplicht niet. Zij dienen conform artikel 53, zevende lid, van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet (hierna: Ubm) slechts een afschrift van het VDM te bewaren.

Artikel 63 wordt zodanig aangepast, dat dit artikel ook van toepassing is op het verzamel-VDM en de bijbehorende bijlage.

Door de wijziging van artikel 64 wordt geregeld dat de gegevens van het VDM uiterlijk tien werkdagen na het vervoer op elektronische wijze bij de Dienst Regelingen dienen te worden ingediend. De mogelijkheid om de gegevens aan de Dienst Regelingen te verstrekken door middel van het indienen van het originele VDM, komt daarmee voor het gebruik van een verzamel-VDM te vervallen.

§ 3. Verlenging pilot mineralenconcentraat

In 2009 zijn acht door de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen producenten begonnen onderzoek te verrichten naar onder meer de landbouwkundige en milieukundige effecten van grootschalige productie, de afzet en het gebruik van mineralenconcentraat.

Over de voortgang van dit onderzoek is de Tweede Kamer per brief van 6 oktober 2010 geïnformeerd (Kamerstukken II 2010/11, 28 385, nr. 193). Daarin is aangegeven dat de Europese Commissie heeft ingestemd met het verzoek het onderzoek onder dezelfde voorwaarden met ten hoogste één jaar te verlengen. De onderhavige wijziging voorziet in deze verlenging zodat in aanvulling op reeds eerder verricht onderzoek een beter inzicht kan worden verkregen in de factoren die van invloed zijn op een verminderde werking van het mineralenconcentraat. Voor een nadere uitleg dienaangaande verwijs ik naar de reeds eerder vermelde brief.

§ 4. Relatienummer vervoerder

In artikel 61 is voorgeschreven op welke wijze en op welk tijdstip de gegevens op het VDM moeten worden ingevuld. In principe moet bij het laden van een vracht dierlijke meststoffen het relatienummer van de vervoerder op het vervoersbewijs worden ingevuld. Tuincentra en hoveniers zijn echter op grond van de artikelen 45, negende lid en 50, zesde lid, Urm, ontheven van enkele administratieve verplichtingen, waaronder de registratieverplichting bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (thans Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) (artikel 43 Ubm), voor zover deze meststoffen afvoeren naar een afnemer, die geen bedrijf of een onderneming in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld, voert. Dientengevolge beschikken tuincentra en hoveniers niet over een relatienummer en kunnen zij niet verplicht worden het relatienummer in te vullen bij de onderdelen 3a en 5 van het VDM. Hetzelfde geldt voor een particulier (afnemer die geen bedrijf of onderneming voert in het kader waarvan meststoffen worden verhandeld): een particulier heeft evenmin een registratieplicht en beschikt daarom ook niet over een relatienummer. Met artikel 62, onderdelen h en i, worden bovengenoemde vervoerders en afnemers van de verplichting tot het invullen van een relatienummer ontheven.

§ 5. Bijlage Aa

Voor de afvalstoffen of reststoffen waterige oplossing van magnesiumsulfaat van rookgasreiniging en spuiwater uit chemische luchtwassers was op basis van het Meststoffenbesluit 1977 een zogenoemde RIKILT-ontheffing verleend.

Voor de afvalstoffen of reststoffen waterige oplossing van magnesiumsulfaat van rookgasreiniging, spuiwater uit chemische luchtwassers en kaliumbicarbonaat uit methionineproductie was op basis van het Meststoffenbesluit 1977 een zogenoemde RIKILT-ontheffing verleend. De verhandeling van deze stoffen was – ook na het intrekken van de Meststoffenwet 1947 – ingevolge het overgangsregime van artikel 77 van het Ubm, zoals dat is uitgewerkt in artikel 23 van de Urm, tot 1 januari 2011 onderworpen aan de bij of krachtens het Meststoffenbesluit 1977 gestelde regels. De verhandeling van de reststoffen magnesiumammoniumfosfaat van aardappelproceswater, natrium- en kaliumchlorideoplossing in water afkomstig van kaasproductie en de dunne en dikke fractie uit digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen vielen niet onder voornoemd overgangsregime.

De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) heeft zowel de twee stoffen die onder het overgangsregime vielen, als ook de vier andere stoffen op landbouwkundige en milieukundige aspecten getoetst en komt tot het oordeel dat deze geschikt zijn om als meststof te worden verhandeld.

Het oordeel van de CDM wordt overgenomen en deze stoffen worden in bijlage Aa opgenomen.

Voor zes stoffen heeft een belanghebbende een verzoek ingediend om deze te plaatsen op bijlage Aa. Voor de afval-reststof digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen waaruit de door mechanische scheiding voormelde dunne en dikke fractie uit digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen wordt verkregen is geen verzoek ingediend door een belanghebbende. In de praktijk is echter ook behoefte aan de afzet van dit digestaat als meststof zonder mechanische scheiding. Aangezien zowel de dunne als de dikke fractie moet voldoen aan maximale waarden voor zware metalen en maximale waarden voor organische microverontreinigingen overeenkomstig respectievelijk tabel 1 en tabel 4 van bijlage II van het Ubm conform respectievelijk de artikelen 14, eerste lid, en 15, eerste lid, van het Ubm kom ik tot het oordeel, in overeenstemming met de CDM, dat het milieukundig verantwoord is ook de afval-reststof digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen op te nemen in bijlage Aa onderdeel IV. Immers, de afval- reststof digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen dient aan dezelfde eisen voor zware metalen en organische microverontreinigingen te voldoen.

Met de toevoeging van spuiwater uit luchtwassers met een chemische wasstap aan de lijst onder II (Stoffen die als meststof kunnen worden verhandeld), wordt uitvoering gegeven aan een toezegging, gedaan tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer op 25 maart 2010 op vragen van het Kamerlid Van der Vlies (Kamerstukken II 2009/10, 28 385, nr. 181, blz. 35). Hoewel spuiwater uit biologisch luchtwassers met een biologische en water wasstap een te verwaarlozen bemestende waarde heeft, bestaan tegen het uitrijden van dit spuiwater op het land geen milieukundige bezwaren. Bij een thans in voorbereiding zijnde wijziging van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer zal dan ook worden bepaald dat het lozen van spuiwater afkomstig van een luchtwassysteem, niet zijnde spuiwater dat overeenkomstig artikel 5 van het Ubm is aangewezen als verhandelbare meststof, op of in de bodem is toegestaan. Tot het moment dat die wijziging in werking treedt, zou het genoemde spuiwater echter vallen onder het afvalstoffenregime van de Wet milieubeheer. Het uitrijden van het spuiwater over het land zou dan niet mogelijk zijn. Om dit te voorkomen wordt met de onderhavige wijziging bewerkstelligd dat het spuiwater tijdelijk als meststof wordt aangeduid en daarmee, ingevolge artikel 22.1, achtste lid, van de Wet milieubeheer, wordt uitgezonderd van het afvalstoffenregime van die wet. Bij de inwerkingtreding van de genoemde wijziging van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer zal de toevoeging van het spuiwater ongedaan worden gemaakt.

§ 6. Bestuurlijke boetes

De onderhavige wijziging strekt ertoe de hoogten van de bestuurlijke boetes voor administratieve overtredingen te regelen overeenkomstig artikel 62, tweede lid, van de Meststoffenwet (nieuw). Dit betreft de overheveling van de lijst van bestuurlijke boetes van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet naar de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Er worden dus geen veranderingen aangebracht in de boetes die reeds golden. Wel worden de met deze wijzigingsregeling toegevoegde artikelen opgenomen in de lijst.

Aanleiding hiertoe is de wet van 20 mei 2010 tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de hoogten van bestuurlijke boetes (Stb. 264). Om uitvoering te geven aan deze wet, is artikel 73 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet gewijzigd en wordt thans ook artikel 130 van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet gewijzigd. De hoogte van de bestuurlijke boete die overeenkomstig artikel 51 van de Meststoffenwet kan worden opgelegd, wordt vastgesteld overeenkomstig het bedrag dat in bijlage M voor de desbetreffende overtreding is vermeld.

Voor een nadere toelichting op de boetesystematiek wordt verwezen naar de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel (Kamerstukken II 2009/10, 32 238, nr. 3).

§ 7. Administratieve en bestuurlijke lasten

§ 7.1 Verzamel-VDM

De vereenvoudiging om voor forfaitaire transporten een verzamel-VDM toe te staan, brengt een aanzienlijke beperking van de administratieve lasten met zich. Voor de berekening van de administratieve lasten is uitgegaan van het totaal aantal forfaitaire transporten tussen dezelfde leverancier en afnemer dat wordt uitgevoerd waarbij niet gewogen, bemonsterd en geanalyseerd hoeft te worden. Bij het toestaan van een verzamel-VDM leidt dit tot een afname van 118.000 vervoersbewijzen per jaar. De administratieve lasten die gepaard gaan met het opmaken van één VDM zijn begroot op ruim € 16,69, hetgeen leidt tot een totale lastenvermindering van € 1.970.364,-.

§ 7.2 Administratieve lastenverlichting door Client Export Mest

Administratieve verplichtingen rond mestexport

Op dit moment worden jaarlijks ongeveer 80.000 vrachten dierlijke mest geëxporteerd naar met name Duitsland. Dit aantal zal naar verwachting in 2010 zelfs hoger liggen.

Aan de export van mest zijn administratieve verplichtingen verbonden. De werkwijze tot nu toe kenmerkt zich door een veelheid aan administratieve verplichtingen die afhankelijk van de mestsoort en het land van bestemming al dan niet uitgevoerd moeten worden:

  • Voor export naar EU-lidstaten dienen exporteurs van mest te beschikken over een veterinaire toestemming van het ontvangende land.

  • Exporteurs van mest zijn op grond van de Verordening Dierlijke Bijproducten (EG/1774/2002) verplicht een gezondheidscertificaat aan te vragen of een handelsdocument op te stellen, terwijl exporteurs van mest naar derde landen nagenoeg altijd verplicht zijn een gezondheidscertificaat aan te vragen.

  • Daarnaast zijn exporteurs op grond van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet verplicht:

    • een VDM aan te vragen;

    • een mededeling voorgenomen export te doen;

    • een voorlopige en definitieve transportmelding te doen.

Op dit moment is het zo dat de exporteur het VDM aan moet vragen en de transportmeldingen moet doen bij de Dienst Regelingen (DR). Het gezondheidscertificaat en eventuele andere veterinaire verklaringen moet de exporteur aanvragen bij de (nieuwe) Voedsel en Waren Autoriteit ((n)VWA). De nVWA meldt het transport aan in de Europese database TRACES.

Lastenverlichting door Client Export Mest

CEM maakt het voor de exporteur mogelijk om, digitaal, in één keer op één plek een VDM aan te vragen, een mededeling voorgenomen export te doen, een gezondheidscertificaat aan te vragen en dit alles te koppelen aan een toestemming van de ontvangende lidstaat. De voorlopige transportmelding vervalt en de definitieve transportmelding valt voortaan samen met de aanvraag van het gezondheidscertificaat. Dit levert voor de exporteur een aanzienlijke lastenverlichting op.

Ook de overheid profiteert van CEM, doordat de controle op invoervergunningen eenvoudiger wordt en doordat de afgifte van gezondheidscertificaten eenvoudiger wordt.

Besparingen door Client Export Mest

De administratieve lastenverlichtingen bestaat in hoofdzaak uit het integreren van het veterinaire spoor en het meststoffenspoor. In detail is dit in de voorafgaande passages beschreven. De winst van CEM zit al met al in een vermindering van het aantal handelingen dat nodig is om een export van mest mogelijk te maken en een vereenvoudiging van de overgebleven handelingen. Binnen de mogelijkheden die de toepasselijke wet- en regelgeving biedt is dit het minst belastende alternatief.

De administratieve lastenreductie bedraagt 23 procent ten opzichte van de oude situatie. In de nulmeting is voor de export van mest een bedrag opgenomen van € 487.953,–. Dit bedrag heeft betrekking op de meldingen bij DR. Daarnaast moest een parallelle melding gedaan worden bij de VWA. Op basis van de cijfers die voor de melding bij de Dienst Regelingen zijn berekend, bedragen deze administratieve lasten voor de melding bij de VWA € 366.567,–. Tezamen bedroegen de administratieve lasten derhalve € 854.521,–.

Voor de nieuwe situatie is een uitgebreide businesscase opgesteld, gebaseerd op het actuele aantal van 80.000 exportzendingen per jaar. Vertaald naar het aantal zendingen in de oorspronkelijke nulmeting (24.000) bedraagt de reductie van de administratieve last € 200.087,–

Besparingen bedrijfsleven

 

Vermeden kosten ten opzichte van huidige werkwijze

 

CPE-verklaring

 

10 minuten * ‘aantal aanvragen certificaten’ * ‘uurtarief’

€ 18.492

Melding voorgenomen export via papier

 

15 minuten * ‘invoervergunningen’ * ‘uurtarief’

€ 1.778

2 euro * ‘invoervergunningen’

€ 450

Aanvraag gezondheidscertificaat via papier

 

15 minuten * ‘aanvragen’ * ‘uurtarief’

€ 27.737

1 euro * ‘aanvragen’

€ 3.510

Voorlopige transportmelding vervalt

 

5 minuten * ‘vrachten’ * ‘uurtarief’

€ 27.737

Definitieve transportmelding vervalt (zit in aanvraag gezondheidscertificaat)

 

10 minuten * ‘vrachten’ * ‘uurtarief’

€ 55.475

Tracesmeldingen vervallen

 

10 minuten * ‘TRACES’ * ‘uurtarief’

€ 38.406

1 euro * ‘traces’

€ 7.290

Opstellen handelsdocument

 

5 minuten * ‘TRACES’ * ‘uurtarief’

€ 19.203

Totaal besparingen bedrijfsleven

€ 200.087

Met CEM is tot slot de basis gelegd voor bestuurlijke lastenverlichting als gevolg van digitaal certificeren, gebruik digitale handtekening en geautomatiseerde koppeling naar TRACES.

Alternatieven voor lastenverlichting

De winst van CEM zit al met al in een vermindering van het aantal handelingen dat nodig is om een export van mest mogelijk te maken en een vereenvoudiging van de overgebleven handelingen. Binnen de mogelijkheden die de toepasselijke wet- en regelgeving biedt is dit het minst belastende alternatief.

§ 8. Inwerkingtreding van de regeling in verband met vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving. Dit beleid houdt in dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243 en Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309).

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdelen A en B

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de nieuwe benaming van het Ministerie en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, te weten Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, in de tekst van de regeling door te voeren.

Onderdelen C, D en E

Deze onderdelen betreffen de verlenging van de pilot mineralenconcentraat. In het algemeen deel van deze toelichting is in paragraaf 3 op dit onderwerp ingegaan.

Onderdelen F tot en met I

In deze onderdelen zijn de wijzigingen in verband CEM opgenomen. De artikelen 57 en 57a worden zodanig gewijzigd dat ze beperkt zijn tot import. De artikelen 57b en 57c worden toegevoegd en bevatten de regels met betrekking tot export. In artikel 57b wordt de reguliere wijze van aanvragen van het VDM geregeld. De procedure met betrekking tot het aanmelden van een mestexport blijft in grote lijnen gelijk aan de procedure die in artikel 57a was opgenomen. Het verschil met de oude situatie is:

  • de aanvraag dient zowel bij de DR als bij de VWA te worden ingediend, in verband met de koppeling van het VDM met het gezondheidscertificaat (eerste lid);

  • de datum waarop het laden van de dierlijke meststoffen aanvangt dient bij de mededeling te worden doorgegeven (tweede lid);

  • uiterlijk twaalf uur voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen kan de vervoerder bovengenoemde transportdatum wijzigen (derde lid);

  • de voorlopige transportmelding vervalt en de definitieve transportmelding valt voortaan samen met de aanvraag van het gezondheidscertificaat.

De in het vierde lid van artikel 57b bedoelde mogelijkheid om, indien er ingevolge Verordening (EG) 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten (PbEG L 273), geen gezondheidscertificaat is voorgeschreven, de mededeling later te doen (12 uur voordat de vracht dierlijke meststoffen wordt geladen in plaats van drie werkdagen) blijft bestaan. Doordat export aan derde landen niet onder de reikwijdte van de verordening valt, is hierop het eerste lid onverkort van toepassing.

Zie verder het algemeen deel van deze toelichting in paragraaf 1.

In artikel 57c wordt de procedure geregeld indien geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid van elektronische indiening van de gegevens. De VWA dient in dat geval extra procedures te doorlopen, waarmee veel tijd gemoeid is. Zo dient de VWA de ingezonden buitenlandse toestemming handmatig te registreren en de opgestuurde gegevens te verwerken in CEM. Vervolgens moet de VWA ook richting de exporteur per post communiceren. De termijnen waarbinnen de exportmededeling dient te worden gedaan en de gegevens kunnen worden gewijzigd zijn hierdoor verlengd.

Onderdeel J

Dit onderdeel bevat de wijzigingen in verband met de ontheffing van de verplichting tot het invullen van een relatienummer op het vervoersbewijs dierlijke meststoffen voor bepaalde vervoerders en afnemers. Hierop is in paragraaf 4 van het algemeen deel van de toelichting ingegaan.

Onderdelen K, L en M

In deze onderdelen wordt het verzamel-VDM mogelijk gemaakt. Ingevolge artikel 62a kan een vervoerder meerdere forfaitaire transporten, waarbij dezelfde leverancier en afnemer zijn betrokken, verantwoorden op één VDM en een daarbij behorende bijlage. Artikel 64 bepaalt dat de gegevens van het verzamel-VDM, zonder bijlage, uiterlijk tien werkdagen na het vervoer van de laatste vracht, uitsluitend op elektronische wijze, bij Dienst Regelingen dient te worden ingediend. In het algemeen deel van deze toelichting is in paragraaf 2 op dit onderwerp ingegaan.

Onderdeel N (artikel 69a)

Artikel 50, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet noemt een “vracht zuiveringsslib, compost, mengsels van zuiveringsslib en compost”. Dus het is ook mogelijk dat het hetzij zuiveringsslib hetzij compost betreft, in plaats van beide. De nieuwe formulering sluit hierop beter aan, maar ook op artikel 69, vijfde lid, van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet.

Onderdeel O (artikel 92b)

Dit betreft een redactionele wijziging om een indirecte verwijzing te vervangen door een directe wijziging.

Onderdelen P en V

De hoogte van de bestuurlijke boete die overeenkomstig artikel 51 van de Meststoffenwet kan worden opgelegd, wordt op grond van artikel 130 vastgesteld overeenkomstig Bijlage M. In Bijlage M staan de boetebedragen vermeld voor alle overtredingen van de Meststoffenwet en de daarop gebaseerde regelgeving. In het algemeen deel van de toelichting is in paragraaf 6 op dit onderwerp ingegaan.

Onderdeel Q

Met dit onderdeel wordt bijlage Aa van de Urm aangepast. In de bijlage worden aan de onderdelen I en II ieder drie stoffen toegevoegd die geschikt zijn om als meststof te worden verhandeld. Daarnaast wordt de afval-reststof digestaat van plantaardige covergistingsmaterialen toegevoegd aan onderdeel IV. In het algemeen deel van de toelichting is in paragraaf 5 op deze wijziging ingegaan.

Onderdeel R (Bijlage A)

De stikstofgebruiksnorm op kleigrond voor zaaiuien, wordt voor de bemestingjaren 2010/2011 en 2012/2013, met terugwerkende kracht per 1 januari 2010, verhoogd naar 170 kilogram per hectare. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie van de leden Snijder-Hazelhoff en Koopmans d.d. 1 juli 2010 (Kamerstukken II 2009/10, 28 385, nr. 185).

Er loopt een onderzoek naar de oorzaken van de hoge nitraatconcentraties op klei in Flevoland en Zeeland. Indien de onderzoeksresultaten zouden aangeven dat deze hoge concentraties mede worden veroorzaakt door teelt van zaaiuien, zal de stikstofgebruiksnorm voor zaaiuien op kleigrond worden heroverwogen.

Onderdeel S

Na publicatie van de regeling van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 6 maart 2010, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Stcrt. 2010, 3184), is enige onduidelijkheid ontstaan over de werkingscoëfficiënt voor aangevoerde vaste mest van graasdieren. De tabel is op dit onderdeel verduidelijkt. Ook is de indeling van de tabel aangepast. Hierdoor kan sneller inzicht worden verkregen in de toepasselijke werkingscoëfficiënten. Tot slot is in de categorie ‘Overig’ Veen geschrapt. Veen is niet aangemerkt als meststof en was daarom ten onrechte opgenomen in de tabel.

Onderdeel T (Bijlage D)

Naar aanleiding van het rapport ‘Mineralenbalans van vleeseenden in praktijkstallen en mineralengehalten in ouderdieren en broedeieren’ van F.E. De Buisonjé, M.M. van Krimpen en J. Jochemsen (2009) (http://edepot.wur.nl/8431) zijn de huidige excretieforfaits voor stikstof en fosfaat van vleeseenden en vermeerderingseenden tegen het licht gehouden. De productie van vermeerderingseenden in de afgelopen jaren is aanzienlijk veranderd; er is nu een duidelijke scheiding in de productie van vermeerderingseenden gedurende een opfokperiode tot 18 weken en een legperiode van 18 tot circa 70 weken. Daarom zijn de excretieforfaits voor ouderdieren voor vleeseenden opgesplitst in twee perioden: opfok voor een leeftijd tot 18 weken en voor een leeftijd van 18 tot 70 weken.

Ook de leeftijdcategorieën voor vleesherten zijn opgesplitst omdat een belangrijk deel van de vleesherten op een leeftijd van 10 tot 12 maanden wordt verkocht en niet wordt afgemest op het fokbedrijf.

Op grond van wijzigingen in de speenleeftijd van kalveren zijn ook de forfaits voor hinden gehouden voor de fokkerij opnieuw vastgesteld.

Tot slot is op basis van het rapport 364 ‘Gehalte en uitscheiding van fosfor en stikstof door opfokzeugen van ongeveer 130 kilogram’ van A.W. Jongbloed (2010) (http://edepot.wur.nl/140383), het forfait voor fosfaatvastlegging in opfokzeugen aangepast, zowel per kilogram lichaamsgewicht als per dier (uitgaande van een gewicht van 125 kilogram). De voorgaande forfaits waren gebaseerd op de aanname dat opfokzeugen vergelijkbaar zijn met vleesvarkens wat fosfaatvastlegging betreft. Dit bleek onjuist te zijn en wordt met deze wijziging gecorrigeerd.

Onderdeel U (Bijlage I)

Een stalsysteem voor drijfmest wordt in de eendenhouderij niet meer toegepast. Daarom komen dit type stalsysteem, de daarbij behorende mestcode en de forfaitaire mineralengehalten van eendendrijfmest te vervallen.

Artikel II

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 maart 2010, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in te trekken. Artikel II van deze regeling bevatte een bepaling die zag op afwijkende data voor het jaar 2010 voor de aanmelding van een bedrijf in verband met de toepassing van artikel 27 van de Urm (de zogenaamde derogatie), voor het opstellen van een bemestingsplan, bedoeld in artikel 27 van de Urm, en voor de vaststelling van een analyserapport, bedoeld in artikel 27a van de Urm. Nu deze afwijkingen betrekking hadden op het jaar 2010, kan de regeling met ingang van 1 januari 2011 worden ingetrokken.

Artikel III

De wijziging van Tabel 1 in Bijlage A heeft een begunstigende werking, waardoor tegen terugwerkende kracht geen bezwaar bestaat.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven