29 628 Politie

Nr. 353 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2012

1. Inleiding

Op 1 januari 2013 is het «dag 1» en treden de Politiewet 2012 en de Invoerings- en Aanpassingswet in werking. Ook het aanvullend wetsvoorstel is inmiddels door beide Kamers aanvaard en treedt, met uitzondering van een enkele bepaling (zie hieronder), in werking. Deze historische gebeurtenis wordt op 3 januari 2013 gemarkeerd met een feestelijke ceremonie in de Ridderzaal, waar ook de korpschef zal worden beëdigd.

Zoals bekend deed ik bij de aanbieding van het Uitvoeringsprogramma Vorming Nationale Politie d.d. 31 maart 2011 (Kamerstuk 29 628, nr. 241) de toezegging uw Kamer halfjaarlijks te berichten over de stand van zaken omtrent de vorming van de nationale politie. Ik zal dat de komende jaren blijven doen. Bij de behandeling van het aanvullend wetsvoorstel in de Eerste Kamer op 18 december jl. heb ik deze toezegging herhaald.

De eerste rapportage (Kamerstuk 29 628, nr. 270) besloeg de periode tot 19 september 2011; de tweede rapportage (Kamerstuk 29 628, nr. 297) beschreef de periode tot 26 maart 2012; en de derde rapportage (Kamerstuk 29 628, nr. 336) versloeg de periode tot 30 oktober 2012. In deze laatste rapportage deed ik de toezegging uw Kamer voor 1 januari 2013 nogmaals te berichten over de stand van zaken met betrekking tot de voorbereidingen voor de vorming van de nationale politie. De onderhavige vierde rapportage beschrijft de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.

2. Stand van zaken per onderdeel

Bestuurlijke inbedding

Het artikel-19 overleg in oprichting dat ik, in aanwezigheid van de korpschef, voer met de regioburgemeesters en de voorzitter van het College van procureurs-generaal is reeds enkele malen bijeen geweest. In dit overleg zijn belangrijke onderwerpen aan de orde geweest zoals de concepten voor het inrichtings- en realisatieplan nationale politie alsook de concepten voor de begroting 2013–2017 en het beheersplan 2013. Ook is in het overleg besloten dat medio 2013 een conferentie zal worden belegd voor de deelnemers aan het artikel-19 overleg waarin, aan de hand van de opgedane ervaringen, de werking van de nationale politie in de praktijk wordt besproken.

Ik heb de burgemeesters van de grootste gemeenten binnen de regionale eenheid per 1 januari 2013 aangewezen als regioburgemeester. Uit bovengenoemde wijziging van de Politiewet 2012 volgt dat de regioburgemeester niet langer als gevolg van de wet de burgemeester van de grootste gemeente binnen de regionale eenheid zal zijn maar dat de regioburgemeester op gezamenlijke aanbeveling van de burgemeesters van de gemeenten binnen de regionale eenheid door mij wordt aangewezen. Om de burgemeesters de tijd te geven deze aanbeveling op een ordentelijke manier tot stand te laten komen, zal dit onderdeel van de wetswijziging per 1 mei a.s. ingaan. Ik heb de burgemeesters via de regioburgemeesters gevraagd om mij voor 1 april 2013 een aanbeveling te doen toekomen.

Wet- en regelgeving

Het wetsvoorstel «Wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de positie van de korpschef en van de regioburgemeester alsmede enkele andere verbeteringen» (Kamerstuk 33 368) dat ziet op enkele verbeteringen die gedurende het parlementaire proces noodzakelijk bleken is door zowel uw als de Eerste Kamer aangenomen, zoals hierboven al aangegeven. Deze wijzigingswet zal, net als de Politiewet 2012, in werking treden op 1 januari 2013, met uitzondering van de wijziging van artikel 30, waarin wordt geregeld dat de ministeriële regelingen beheer en financieel beheer worden omgevormd tot een AMvB, en de wijziging van artikel 1 aanhef onder g en artikel 38c, waarin wordt geregeld dat de burgemeesters een voordracht doen voor de aanwijzing tot regioburgemeester. De eerstgenoemde is beoogd uiterlijk 1 juli 2013 in werking te treden, de andere per 1 mei 2013.

De in het voorgaande voortgangsbericht genoemde algemene maatregelen van bestuur «Wijzigingsbesluit rechtspositie politie» (Stb. 510), «Besluit bewapening en uitrusting politie» (Stb. 511), «Besluit wijkagenten» (Stb. 590), «Besluit verdeling sterkte en middelen politie» (Stb. 610) en het «Aanpassingsbesluit Politiewet 2012» (Stb. 615) zijn alle gepubliceerd in het Staatsblad.

De ministeriële regelingen «Aanpassingsregeling Politiewet 2012», «Wijzigingsregeling rechtspositionele regelingen politie», «Wijzigingsregeling beheerregelingen politie», «Regeling beheer politie», «Regeling financieel beheer politie», «Regeling beheer wapens en munitie politie», «Regeling klachtbehandeling politie», «Regeling nazorgmiddelen pepperspray», «Regeling operationele functies politie», alsmede de ministeriele besluiten «Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting politie», «Aanwijzingsbesluit vestigingsplaats politie», en «Besluit tot technische wijziging ministeriele besluiten politie», zullen in de laatste week van het jaar worden gepubliceerd in de Staatscourant. Reeds bekendgemaakt via de Staatscourant is de «Regeling houdende regels voor tijdelijke beschrijving werkzaamheden wijkagent» (Stcrt. 13 december 2012).

Zoals ik tijdens de behandeling van het aanvullend wetsvoorstel in de Tweede Kamer heb toegezegd, zal ik uw Kamer begin 2013 een brief toezenden betreffende de nadere invulling van de klachtenregeling.

Inrichtings- en realisatieplan

De definitief vastgestelde plannen heb ik op 7 december jl. aan uw en de Eerste Kamer aangeboden (Kamerstuk 29 628, nr. 346). Ik heb er alle vertrouwen in dat op basis van deze plannen een politieorganisatie tot stand komt die bijdraagt aan het veiliger maken van Nederland, die meer professionele ruimte biedt voor de politiemedewerkers en die het gezag een organisatie geeft die adequaat in staat is de opdrachten van het gezag uit te voeren.

Personeel

Politietop

De huidige kwartiermaker nationale politie, de heer Bouman, is per 1 januari 2013 benoemd tot korpschef van de nationale politie. De overige leden van de korpsleiding, de heren Bik en Kuijs en mevrouw van den Berg, zijn, evenals de politiechefs, de overige leden van de eenheidsleidingen, de PIOFACH-directeuren en de diensthoofden van de landelijke eenheid ook per 1 januari a.s. benoemd door Hare Majesteit de Koningin. De afgelopen periode hebben hiertoe onder meer draagvlakgesprekken, arbeidsvoorwaardentoetsen en veiligheidsonderzoeken plaatsgevonden.

Conform de toezegging die ik uw Kamer deed op 28 november 2011 tijdens de behandeling van de Politiewet 2012, zal ik uw Kamer begin 2013 een overzicht doen toekomen inzake de benoemingen van de leden van de oude korpsleidingen.

Cultuur

Zoals bekend, acht ik een verandering van de cultuur van de politieorganisatie noodzakelijk en cruciaal voor het succes van de vorming van de nationale politie. Het belang van de cultuurverandering bij de politie heb ik meermalen onderstreept, onder meer in debatten met de Tweede Kamer (Kamerstuk 32 891, nr. 20). In dit verband heb ik aan de Tweede Kamer toegezegd zelf de regie te zullen voeren op de monitoring van de cultuurverandering bij de politie. Als verantwoordelijk minister zal ik over de voortgang van de cultuurverandering aan de Tweede Kamer rapporteren (Kamerstuk 29 628, nr. 336).

Over de monitoring van de cultuurtransitie hebben de voorzitters van de politievakorganisaties en ik medio november gesproken en geconcludeerd dat wij hetzelfde beeld hebben. De Inspectie Veiligheid en Justitie zal de voortgang monitoren. Over de voortgang van de cultuurverandering zal ik uw Kamer door middel van de voortgangsrapportages informeren.

Informatievoorziening aan politiemedewerkers

Er leven onder politiemedewerkers vele vragen over de aanstaande reorganisatie. De toekomstig korpschef heeft alle politiemedewerkers onlangs ook schriftelijk geïnformeerd over de voortgang van de vorming van de nationale politie. De toekomstig korpschef zal bovendien binnenkort officiële meldpunten binnen de eenheden en organisatieonderdelen openen waar politiemedewerkers hun vragen en zorgen kenbaar kunnen maken.

Begroting

Op basis van de per 1 januari 2013 geldende, nieuwe regelgeving zal de begroting in een regulier jaar ter kennisneming aan uw en de Eerste Kamer worden toegezonden gelijktijdig met de begroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Gelet op voornoemd tijdsschema was dat voor de begroting van de nationale politie voor 2013 niet mogelijk. Ik zal de door mij vastgestelde begroting voor 2013 e.v. medio januari 2013 alsnog ter informatie aan het parlement toezenden.

Huisvesting

Over de huisvestingslocaties van de onderdelen van het korps, waaronder de hoofdkantoren en het politiedienstencentrum, heb ik op 14 december 2012 een brief aan uw Kamer doen toekomen.

Afbouw korpsbeheerderstaken

In het licht van de inwerkingtreding van de Politiewet 2012 heb ik de korpsbeheerders een brief gestuurd, waarin ik hen allereerst heb bedankt voor hun inzet. Verder heb ik daarin afspraken bevestigd met betrekking tot onder andere het opstellen van een bestuurlijk overdrachtsdocument waarin op hoofdlijnen wordt ingegaan op de stand van zaken van het dan voormalige regiokorps, alsmede een jaarverslag over 2012 en een jaarrekening voorzien van een controllerverklaring.

3. Tot slot

Vanaf «dag 1» zullen de nieuwe verantwoordelijken met voortvarendheid de nationale politie opbouwen op basis van het vastgestelde inrichtings- en realisatieplan. Daarmee is 1 januari 2013 een belangrijke dag in de geschiedenis van de Nederlandse politie.

De minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven