Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2023-2024 | nr. 28, item 15 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2023-2024 | nr. 28, item 15 |
Stemmingen moties Terrorisme/extremisme
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het tweeminutendebat Terrorisme/extremisme,
te weten:
-de motie-Michon-Derkzen c.s. over onderzoeken of de huidige wettelijke kaders voldoende mogelijkheden bieden om effectief te kunnen optreden bij (dreigende) verstoringen van de openbare orde en het verspreiden van terroristisch gedachtegoed (29754, nr. 699);
-de motie-Michon-Derkzen over het vernieuwd handelingskader voor online gegevensverwerking van de politie en de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen versnellen (29754, nr. 700);
-de motie-Six Dijkstra over een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van anti-institutioneel gedachtengoed (29754, nr. 701);
-de motie-Diederik van Dijk/Boswijk over overleg met lokale driehoeken om kennis te delen over het niet toestaan van vlaggen van terreurorganisaties (29754, nr. 702);
-de motie-Diederik van Dijk over het scanderen van de leus "From the river to the sea..." bij demonstraties altijd in terroristische context plaatsen (29754, nr. 703);
-de motie-Diederik van Dijk over zich in Europees verband inspannen voor een visumverbod voor aanhangers en sympathisanten van Hamas (29754, nr. 704);
-de motie-El Abassi over aanvullende beveiligingsmaatregelen voor religieuze gebedshuizen, instellingen en scholen (29754, nr. 705);
-de motie-El Abassi/Mutluer over een loket waar Nederlanders die onterecht op terroristenlijsten staan geholpen kunnen worden (29754, nr. 706);
-de motie-El Abassi over onderzoeken welke Nederlanders onterecht een CTER-registratie hebben (29754, nr. 707).
(Zie vergadering van 20 december 2023.)
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
We gaan eerst luisteren naar een stemverklaring van de heer Six Dijkstra van de fractie van NSC. Het woord is aan hem.
De heer Six Dijkstra (NSC)
De heer Six Dijkstra (NSC):
Dank u wel, voorzitter. Onze stemverklaring ziet op de moties op de stukken nrs. 703 en 704 van het lid Diederik van Dijk. Wat betreft de motie op stuk nr. 703 zijn wij van mening dat "from the river to the sea" een verwerpelijke en antisemitische uitspraak is, waarvoor strafrechtelijke vervolging in het kader van demonstraties in de meeste gevallen wenselijk is. Maar wij achten het nog steeds noodzakelijk dat er ook ruimte is voor maatwerk. "Altijd in terroristische context" gaat voor ons staatsrechtelijk iets te ver. Er moet maatwerk mogelijk zijn.
Wat betreft de motie op stuk nr. 704. We zijn helemaal voor een visumverbod voor leden van Hamas. "Sympathisanten" achten wij in EU-context zeer lastig te definiëren. Daarom vinden we het, in het kader van het zeer zware middel, staatsrechtelijk niet zuiver om de motie als zodanig te steunen.
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Dan is dat ook weer helder. Dank u wel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, Volt, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, DENK, de PvdD en FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, DENK, de PvdD, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van Volt en FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, de PvdD, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fractie van FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van Volt, DENK, de PvdD en FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de ChristenUnie, de VVD, de SGP, de PVV en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, de PvdD, D66, het CDA, Nieuw Sociaal Contract en FVD ertegen, zodat zij is verworpen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, de PVV en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, de PvdD, D66, Nieuw Sociaal Contract en FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.
De heer Bosma (PVV)
De heer Diederik van Dijk.
De heer Dijk van (SGP)
De heer Diederik van Dijk (SGP):
Voorzitter. De motie op stuk nr. 704 is zojuist aangenomen door de Kamer. Die was ontraden door de minister. Ik wil graag een brief van het kabinet ontvangen om te horen hoe het deze motie gaat uitvoeren.
Ik heb ook enige onduidelijkheid over de motie op stuk nr. 703. U concludeerde dat die is verworpen, maar hoe werd daarin het CDA meegenomen, als ik vragen mag?
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Ze werden niet meegenomen want ze stemden niet voor. Ik kan er ook niets aan doen. Ik kan het niet mooier maken dan het is.
Voor wat betreft uw verzoek zullen wij het stenogram doorgeleiden.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, de PvdD, D66, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de VVD, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV, FVD en BBB ertegen, zodat zij is verworpen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, de PvdD, D66 en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV en BBB ertegen, zodat zij is verworpen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, de PvdD en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, Nieuw Sociaal Contract, de PVV en BBB ertegen, zodat zij is verworpen.
De heer Bosma (PVV)
De heer Baudet.
De heer Baudet (FVD)
De heer Baudet (FVD):
Ik wil graag ook hier iets over zeggen. We hebben nu allerlei moties hier besproken. Ik wil daar als stemverklaring iets over zeggen.
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Ja, maar een stemverklaring moet u achter het spreekgestoelte doen.
De heer Baudet (FVD)
De heer Baudet (FVD):
Oké, graag. Ik wil daar iets over zeggen, want we hebben hier nu allerlei moties over terreur en opsporingsmiddelen en terreurlijsten en visumverboden en zo. Wij noemen dit "CIA-moties". Wij zijn natuurlijk geschorst en konden geen moties indienen. Wij mochten niet meedoen bij de bespreking hiervan. Maar als de Kamer vrijheid en democratische rechten serieus zou nemen, dan hadden we hier toch op z'n minst een motie gehad over het gratie verlenen aan Julian Assange ...
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Ja, maar waar u nu mee bezig bent, is geen stemverklaring.
De heer Baudet (FVD)
De heer Baudet (FVD):
... over het heruitnodigen van Edward Snowden. Als de mensen hier geen puppets waren, geen kniebuigers waren ...
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Nee, dat gaat me allemaal vreselijk te ver.
De heer Baudet (FVD)
De heer Baudet (FVD):
... voor de Amerikaanse geheime diensten, maar het Nederlandse ...
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Sorry, maar ik heb uw microfoon uitgezet want dit is geen stemverklaring.
De heer Baudet (FVD)
De heer Baudet (FVD):
...
De heer Bosma (PVV)
De voorzitter:
Dank u wel.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20232024-28-15.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.