16 Stemmingen moties Dementie

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het VAO Dementie,

te weten:

  • -de motie-Agema/Gerbrands over het verbeteren van het systeem van risicoverevening (25424, nr. 360);

  • -de motie-Marijnissen c.s. over verlaging van het eigen risico met €100 (25424, nr. 361);

  • -de motie-Bergkamp over het verspreiden van kennis over bewezen effectieve methodes (25424, nr. 362);

  • -de motie-Sazias over de continuïteit van zorg (25424, nr. 363);

  • -de motie-Dik-Faber over uitbreiding van het aanbod van casemanagement dementie (25424, nr. 364).

(Zie vergadering van 21 juni 2017.)

De voorzitter:

De motie-Dik-Faber (25424, nr. 364) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

Motie

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat in de Zorgstandaard Dementie casemanagement dementie is gedefinieerd als het systematisch aanbieden van gecoördineerde behandeling, zorg en ondersteuning door een vaste professional, gedurende het hele traject van "niet pluis" of de diagnose tot aan opname in een woonvorm voor mensen met dementie of overlijden;

constaterende dat in het overzicht eerste inventarisatie wachtlijsten casemanagement is vastgesteld dat 30% van de thuiswonende mensen met dementie wordt bereikt met casemanagement;

overwegende dat uit de Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland blijkt dat casemanagement een van de belangrijkste vormen van ondersteuning is om het thuis goed vol te houden;

verzoekt de regering, in overleg met Alzheimer Nederland, VNG, zorgverzekeraars en zorgaanbieders maatregelen te treffen die ertoe leiden dat iedereen met dementie vanaf "niet pluis" of de diagnose een aanbod van casemanagement dementie krijgt,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 367, was nr. 364 (25424).

Ik stel vast dat wij hier nu over kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Hiddema (FvD):

Voorzitter. Vandaag stemmen we over de verlaging van het eigen risico in de zorg. Dat is een van de kernpunten van het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie. Het verlagen van het eigen risico heeft voor Forum voor Democratie de hoogste prioriteit. Forum voor Democratie wil wel dat er een eigen risico blijft bestaan, anders lopen de zorgkosten gierend uit de hand. Maar het huidige eigen risico is te hoog en sluit onnodig mensen uit van adequate toegang tot de noodzakelijke zorg. De verlaging van het eigen risico met €100 kost volgens inschattingen van het ministerie van Financiën circa 1 miljard euro. Forum voor Democratie stelt voor dit te financieren uit de overtollige miljarden, de reserves, bij de zorgverzekeraars, zodat de verzekeraars eindelijk gedwongen worden om het mes in de zorgbureaucratie te zetten. Daarom hopen wij dat ook de rest van de Kamer voor deze motie stemt.

In stemming komt de motie-Agema/Gerbrands (25424, nr. 360).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, 50PLUS, de SGP, het CDA, de ChristenUnie, de PVV en FvD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Marijnissen c.s. (25424, nr. 361).

Vóór stemmen de leden: Voortman, Wassenberg, Van Weerdenburg, Westerveld, Wilders, Van Aalst, Agema, Arib, Arissen, Asscher, Azarkan, Baudet, Beckerman, Beertema, Bisschop, Van Brenk, Buitenweg, Tony van Dijck, Gijs van Dijk, Jasper van Dijk, Dijkgraaf, Dijsselbloem, Diks, Ellemeet, Fritsma, Futselaar, Gerbrands, De Graaf, Grashoff, Graus, Helder, Hiddema, Hijink, Van den Hul, De Jong, Karabulut, Van Kent, Klaver, Kooiman, Kops, Kröger, Krol, Kuiken, Kuzu, Kwint, Laçin, Van der Lee, Leijten, Madlener, Maeijer, Marijnissen, Markuszower, Edgar Mulder, Nijboer, Van Nispen, Van Ojik, Ouwehand, Özdil, Öztürk, Özütok, Popken, Van Raak, Van Raan, Roemer, Van Rooijen, De Roon, Sazias, Snels, Van der Staaij, Thieme en Van Tongeren.

Tegen stemmen de leden: Voordewind, Aukje de Vries, Weverling, Van Weyenberg, Wiersma, Wörsdörfer, Van 't Wout, Yeşilgöz-Zegerius, Ziengs, Zijlstra, Amhaouch, Van Ark, Azmani, Becker, Belhaj, Van den Berg, Bergkamp, Van den Bosch, Bosman, Bouali, Ten Broeke, Bruins, Bruins Slot, Van Dam, Dekker, Diertens, Dijkhoff, Pia Dijkstra, Remco Dijkstra, Dik-Faber, Duisenberg, Van Eijs, El Yassini, Van Engelshoven, Geurts, De Groot, Groothuizen, Van Haersma Buma, Harbers, Pieter Heerma, Van Helvert, Hennis-Plasschaert, Hermans, Jetten, Keijzer, Knops, Koerhuis, Koolmees, Koopmans, Kuik, Lodders, Von Martels, Van Meenen, Middendorp, Van der Molen, Agnes Mulder, Anne Mulder, Nijkerken-de Haan, Van Oosten, Paternotte, Pechtold, Peters, Raemakers, Rog, Ronnes, Arno Rutte, Schouten, Segers, Sjoerdsma, Tellegen, Van Toorenburg, Van Veldhoven, Verhoeven en Visser.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 71 tegen 74 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-Bergkamp (25424, nr. 362).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, 50PLUS, D66, de VVD, de SGP, het CDA, de ChristenUnie, de PVV en FvD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fractie van de SP ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Sazias (25424, nr. 363).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, 50PLUS, D66, de SGP, het CDA, de ChristenUnie, de PVV en FvD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fractie van de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Dik-Faber (25424, nr. 367, was nr. 364).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven