3 Vragenuur

Vragen van het lid Van der Steur aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht "de kerfstok van Ali, veelpleger".

De heerVan der Steur (VVD):

Voorzitter. In de Volkskrant van 4 maart jongstleden werd aandacht besteed aan de nieuwe Amsterdamse aanpak van veelplegers onder de titel "Amsterdam gaat de straat heroveren". De VVD-fractie heeft de afgelopen jaren veel en vaak aandacht gevraagd voor herovering van de straat op met name de groep veelplegers die verantwoordelijk is voor een groot deel van de criminaliteit. Ik doel dan met name op vormen van criminaliteit die als zeer belastend worden ervaren, zoals straatroof, gewelddadige overvallen, drugshandel, autodiefstal en mishandeling. Zal de aanpak die kennelijk in Amsterdam wordt toegepast, ook worden toegepast in de rest van Nederland? Zo ja, wanneer?

De Volkskrant noemt expliciet een zekere Ali. Hij wordt in 1983 als minderjarige voor het eerst opgepakt voor diefstal en ontwikkelt zich sindsdien tot een supercrimineel. Hij steekt iemand neer, heeft een illegaal vuurwapen in zijn bezit, verliest zijn paspoort jaarlijks, pleegt diefstallen met geweld, schiet erop los, huisvest illegalen en misdraagt zich in een disco. Hij wordt ruim 20 keer opgepakt en krijgt voor dit alles in totaal 90 dagen cel waarvan 29 voorwaardelijk, 40 uur werkstraf en 250 gulden boete. De VVD wil dat dit soort carrières in de knop wordt gebroken. Er moet tegen dergelijke veelplegers eerder worden opgetreden. Vindt de minister dat de genoemde straffen in verhouding staan tot de genoemde misdrijven? Wat gaat hij doen om dit echt aan te pakken?

MinisterOpstelten:

Voorzitter. Dank voor de gestelde vragen. De eerste vraag kan ik beantwoorden met ja. Zoals ik de Kamer per brief heb laten weten, is het aanpakken van jeugdcriminaliteit en het wegwerken van de criminele straatbendes een van de topprioriteiten van politie, het Openbaar Ministerie, het bestuur en mijzelf. We leggen de prioriteit bij de samenleving en niet bij de jongeren. We zijn ook partner in het project in Amsterdam.

Het antwoord op de tweede vraag is ook ja. We hebben voldoende maatregelen en instrumenten. We pakken dit aan. Ongeveer drie weken geleden hebben we een intensieve werkconferentie gehad met alle betrokken spelers: burgemeesters van steden, het OM, de politie, de reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming et cetera. Wij proberen samen de criminele jeugdbendes, de veelplegers in ons land, weg te werken. We kennen ze, we kennen hun namen, we kennen de aantallen, we weten waar ze wonen en leven. We gaan hen schouder aan schouder in het hele land wegwerken. Ik verwacht dat ik over ongeveer veertien dagen de Kamer een plan van actie hiervoor kan doen toekomen.

De heerVan der Steur (VVD):

Ik dank de minister voor zijn beantwoording, maar hij heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag of de in het artikel genoemde straffen in verhouding staan tot de enorme reeks misdrijven die door de betrokkene zouden zijn gepleegd.

Recent onderzoek van wetenschapper Ben Vollaard van de Tilburg Universiteit heeft laten zien dat het voor langere tijd opsluiten van bepaalde veelplegers herhaling kan voorkomen en zeer gunstig is voor de maatschappij, ook als je rekening houdt met de kosten die met gevangenschap gemoeid zijn. Wil de minister er naar aanleiding van dit onderzoek voor zorgen dat veelplegers daadwerkelijk langer worden opgesloten?

MinisterOpstelten:

Ik kan op beide vragen als volgt antwoord geven. Allereerst zijn de opgelegde straffen in de casus van een zekere Ali onvoldoende. Daarnaast is het effect ervan op de samenleving volstrekt onvoldoende. Daarom leggen we de prioriteit bij de samenleving en niet bij de jongere. Het antwoord op de vraag van de heer Van der Steur is: onvoldoende. In het plan van actie zullen mogelijkheden worden aangegeven om ervoor te zorgen dat de betrokken veelplegers worden opgeborgen en vervolgens niet eerder terugkomen dan dat er aantoonbaar weer een plaats voor hen in de samenleving is gewaarborgd.

Het punt dat de heer Van der Steur daarna aanhaalde, is bekend. Uit onderzoek van professor Vollaard blijkt dat de baten van de ISD twee maal zo hoog zijn als de kosten van insluiting en behandeling. De verhouding is € 130.000 versus € 57.000. Dat is ook logisch. Immers, als iemand twee jaar lang wordt opgeborgen in ISD-verband, is diegene ook twee jaar lang niet in staat om criminele feiten zoals overvallen te plegen. Hij kan de samenleving in die zin dus ook niet op kosten jagen.

De heerVan der Steur (VVD):

De VVD-fractie kan zich vinden in de beantwoording van de minister; dat zal niet veel mensen verbazen. Gezien de situatie waar we in verkeren dat de steden, en met name de slachtoffers, echt last hebben van de veelplegers, vindt de VVD-fractie echt dat we er grondig op moeten letten dat er daadwerkelijk maatregelen worden genomen en dat de problemen echt worden opgelost.

MinisterOpstelten:

Het kabinet steunt de positie die de heer Van der Steur en zijn fractie hebben ingenomen.

Naar boven