Aan de orde is de behandeling van:

het verslag van een schriftelijk overleg inzake de voorhang efficiencykorting ambulancediensten 2011-2013 (29835, nr. 64).

De beraadslaging wordt geopend.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Naar aanleiding van de debatten over de ambulancezorg dien ik namens de SP-fractie een motie in over de efficiencykorting.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de Kamer de regering middels de motie op stuk 32123-XVI, nr. 43 heeft verzocht, de kaasschaafmethode zo min mogelijk toe te passen;

overwegende dat de bekostiging van de ambulancezorg moet zijn gebaseerd op de daadwerkelijke zorgbehoefte en de kwaliteitseisen die aan ambulancezorg worden gesteld;

constaterende dat het kabinet een afspraak met Ambulancezorg Nederland heeft gemaakt om de komende jaren circa 10% te bezuinigen;

constaterende dat de vakbonden Abvakabo en CNV deze taakstelling exorbitant hebben genoemd, geen verantwoordelijkheid wensen te nemen hiervoor en betwijfelen of de kwaliteitsdoelen die met de nieuwe wetgeving worden beoogd, wel kunnen worden gerealiseerd;

spreekt uit dat inhoudelijk gefundeerde argumenten voor de efficiencykorting ontbreken en deze derhalve onwenselijk is;

verzoekt de regering, nieuwe afspraken zonder efficiencykorting met de ambulancesector te maken,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door het lid Van Gerven. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 65(29835).

Minister Klink:

Voorzitter. Gisteren hebben wij in een algemeen overleg uitgebreid over de bezuinigingen gedebatteerd. In dat debat heeft met name de SP terecht opgemerkt dat wij ombuigingen vooral in doelmatigheid moeten zoeken en niet in maatregelen die de aanspraken van mensen raken of aantasten.

Wij hebben de mogelijkheid om 10% efficiencywinst te boeken bij de ambulances en de heer Van Gerven vraagt mij nu om dat te laten zitten. Dat kan alleen als daarvoor echt heel goede argumenten zijn en die zijn er eigenlijk niet. In een consultatieronde met het veld is uitgesproken dat die 10% te realiseren moet zijn, onder andere door differentiatie van het ambulancevervoer, schaalvergroting via RAV-vorming, betere organisatie en planning van het besteld vervoer, triage op de meldkamer, samenwerking in de keten en doelmatiger bedrijfsvoering.

Ik heb vele gesprekken gevoerd met de sector – mijn ambtenaren overigens nog meer – en in die gesprekken heeft men mij aangegeven dat deze doelmatigheidswinst kan worden geboekt. Deze doelmatigheidswinst lag overigens ten grondslag aan de nieuwe Waz, ook al werd er aanvankelijk uitgegaan van concurrentie om de markt. Dat spoor hebben wij inmiddels verlaten, maar desalniettemin zit die efficiencywinst er nog steeds in. Om die reden kan en wil ik de aanneming van de motie ontraden.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik heb om twee redenen de motie ingediend. Ten eerste betwijfelt de SP-fractie dat 10% efficiencykorting haalbaar is zonder een aantasting van de kwaliteit. Die aanname is ook nergens op gebaseerd. De korting is ingeboekt omdat men dacht: als we het aanbesteden, boeken we ook 10% winst. Ten tweede is in de Kamer een motie aangenomen waarin staat: wij moeten niet de kaasschaafmethode hanteren bij bezuinigen en bezuinigingen moeten inhoudelijk gefundeerd zijn. Kan de minister daarop eens ingaan?

Minister Klink:

Ik poogde zo-even de inhoudelijke fundering aan te geven. Ik poogde ook te zeggen dat de efficiencykorting op draagvlak in het veld kan rekenen. Het veld komt zelf met deze voorstellen en geeft zelf aan waar efficiencykorting gehaald kan worden. Ik pretendeer het niet beter te weten dan degenen die in het veld werkzaam zijn. Ik heb met AZN gesproken en met verschillende andere partijen in het veld. Ook door hen wordt gezegd dat die 10% haalbaar is. Zonder kwaliteitsverlies.

De heer Van Gerven (SP):

AZN is het mes op de keel gezet omdat er anders een aanbestedingstraject en vermarkting zouden komen die het veld niet wilde. Daarom is dan maar die deal gesloten. Hoe is het anders mogelijk dat de vakbonden zeggen dat zij geen verantwoordelijkheid nemen voor het handhaven van de kwaliteit met zo'n enorme bezuiniging? De minister zegt dat het gedragen wordt door het veld, maar ik heb vernomen dat de medewerkers er niet achter staan.

Minister Klink:

Nogmaals, ik heb verschillende consultatiegesprekken gevoerd en die kwamen op hetzelfde uit, namelijk dat langs de lijnen die ik zo-even noemde, de efficiencywinst geboekt kan worden. Laten wij daar blij om zijn. Het betekent dat wij geld kunnen binnenhalen zonder dat dat tot kwaliteitsverlies leidt. Dat hebben wij hard genoeg nodig.

De heer Van Gerven (SP):

Het woord is dan aan de Kamer.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik ga ervan uit dat er geen bezwaar tegen is om morgen over de ingediende motie te stemmen.

De vergadering wordt van 10.23 uur tot 10.30 uur geschorst.

Naar boven