Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | nr. 6, pagina 331-333 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | nr. 6, pagina 331-333 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Ik deel de Kamer mee dat de algemene commissie voor Jeugd en Gezin het lid Gerkens tot haar ondervoorzitter heeft gekozen.
Het woord is aan de heer Van Haersma Buma.
De heer Van Haersma Buma (CDA):
Voorzitter. Mede namens de fractie van de PvdA vraag ik om uitstel van de heropening van de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de Raad van State.
Mevrouw Griffith (VVD):
Het is mijn fractie volkomen onduidelijk waarom de CDA-fractie uitstel vraagt van de behandeling van een wetsvoorstel dat al zo lang bij de Kamer ligt. Tijdens het vorige debat heeft de heer Van Haersma Buma zelf gezegd dat de behandeling van dit wetsvoorstel geen schoonheidsprijs verdient. Ik zou graag de reden voor dit verzoek om uitstel willen vernemen.
De heer De Wit (SP):
Ik kan mij aansluiten bij de woorden van mevrouw Griffith. Ook ik zou graag de reden willen weten.
De heer Van Haersma Buma (CDA):
Ik wil de indieners, leden van de fracties van de VVD en de PvdA, de gelegenheid geven om vóór het debat hun amendement in te trekken.
Mevrouw Griffith (VVD):
Wij hebben daar geen behoefte aan. Wat de VVD-fractie betreft, kan het debat gewoon worden gevoerd. Het advies van de Raad van State ligt er al vanaf maart 2008. Als de CDA-fractie zo betrokken is bij de Raad van State, dan moet zij de behandeling gewoon laten plaatsvinden. De heer Tjeenk Willink heeft laatst een brief gestuurd waarin hij zegt dat zaken achterlopen, vooral wat het benoemingenbeleid betreft. Wij moeten voortmaken met dit dossier.
De voorzitter:
Mijnheer Van Haersma Buma, u heeft nog geen meerderheid voor uitstel van het debat.
De heer Cramer (ChristenUnie):
De fractie van de ChristenUnie steunt het verzoek van de heer Van Haersma Buma.
De heer Van der Staaij (SGP):
Dit wetsvoorstel ligt al zo lang ter behandeling voor dat een kort uitstel er nog wel bij moet kunnen. Mijn fractie steunt het verzoek van de heer Van Haersma Buma.
De voorzitter:
Dan heeft de heer Van Haersma Buma een meerderheid voor uitstel van de behandeling van dit wetsvoorstel.
Mevrouw Griffith (VVD):
Kan het dan volgende week op de agenda worden gezet? Wat betekent een kort uitstel? Dat is mij onduidelijk.
De voorzitter:
Ik heb geen termijn gekregen. Mijnheer Van Haersma Buma, kunt u een indicatie geven wanneer wij het onderwerp weer met succes in kunnen plannen?
De heer Van Haersma Buma (CDA):
Binnenkort. Het is moeilijk om dat precies te zeggen, maar in ieder geval voor het herfstreces. Is dat een voldoende indicatie? Of wilt u het liever voor het kerstreces plannen?
De voorzitter:
Tot het herfstreces is drie weken. Dat is niet zo heel lang. Ik ga mijn best doen om het snel te plannen. Ik heb ook nog te maken met de begrotingsbehandelingen.
Het woord is aan mevrouw Agema.
Mevrouw Agema (PVV):
Voorzitter. Met betrekking tot het rookverbod heeft de minister van VWS nog op 1 juli jongstleden overduidelijk gezegd dat niet alleen gedurende de eerste dagen, maar überhaupt altijd bij de eerste overtreding een waarschuwing volgt en vervolgens pas een boete. Nu is de minister van plan om per 1 oktober over te gaan tot het direct uitdelen van een boete aan horecaondernemers die zich niet houden aan het rookverbod. Er is al om een brief gevraagd en dat is prima. De termijn is echter zo kort dat ik voorstel om nog deze week, dus vanavond, daarover een debat te voeren.
Mevrouw Joldersma (CDA):
Wij hebben geen behoefte aan een spoeddebat. De heer Zijlstra heeft gisteren om een brief gevraagd en in die brief kan de minister goed toelichten waarom hij tot deze maatregel is gekomen.
Mevrouw Griffith (VVD):
Ik sluit mij aan bij de CDA-fractie. Er is in de procedurevergadering gevraagd om een brief. Volgens mij was mevrouw Agema daarbij niet aanwezig en dat is jammer.
Mevrouw Agema (PVV):
Je kunt niet overal tegelijk zijn.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ook wij hebben geen behoefte aan een spoeddebat. Wij blijven voor handhaving van het rookverbod en bij de behandeling is al aangegeven dat die per 1 oktober strenger zal gebeuren.
Mevrouw Bouwmeester (PvdA):
Ik sluit mij geheel aan bij mevrouw Van Gent van de fractie van GroenLinks.
Mevrouw Leijten (SP):
Ik sluit mij aan bij de woorden van mevrouw Joldersma en mevrouw Van Gent.
De voorzitter:
Er is geen meerderheid voor het voorstel van mevrouw Agema.
Mevrouw Agema (PVV):
Dat is duidelijk. De minister wil per 1 oktober op een andere manier gaan handhaven dan hij hier een aantal keren duidelijk heeft gezegd. Ik vind dat dit niet kan. Het duurt veel te lang als wij moeten wachten op een brief.
De voorzitter:
Wij gaan hier geen debat voeren. Dat weet u.
Mevrouw Agema (PVV):
Het zij zo.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Van Gent.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Voorzitter. Er dreigen problemen te ontstaan met de huurtoeslag. Daarom wil ik graag namens de fractie van GroenLinks een brief vragen aan de ministers van Financiën, voor Wonen, Wijken en Integratie en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die brief wil ik graag voorafgaand aan de financiële beschouwingen ontvangen. In die brief moet worden beschreven welke opties er zijn om de forse daling in huurtoeslagen als gevolg van het verdwijnen van de buitengewone-uitgavenaftrek te compenseren. Graag vernemen wij ook welke optie de voorkeur heeft van het kabinet. Ik wil voorstellen dat wij de brief maandag aan het eind van de middag krijgen.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Pechtold.
De heer Pechtold (D66):
Voorzitter. Op 22 november vorig jaar zegde de minister van BZK toe dat zij haar visie op modern ambtenaarschap op papier zou zetten. Toen wij op 26 juni jongstleden nog niets hadden ontvangen, hebben wij daar nog eens naar gevraagd. Zij zegde toen toe, daar vlak na de zomer mee te zullen komen. Mijn geduld komt een beetje onder druk te staan. Ik wil de minister van BZK daarom vragen om ten spoedigste met deze notitie te komen.
De voorzitter:
In ieder geval voor de behandeling van de begroting van BZK.
De heer Pechtold (D66):
Dat vind ik een prachtige termijn, voorzitter.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Mijnheer Pechtold, u hebt nog een tweede verzoek.
De heer Pechtold (D66):
Voorzitter. Wij hebben vanochtend een AO gevoerd over het Plan van Scholen. Ik zou graag het verslag van dit AO op de agenda laten plaatsen.
De voorzitter:
Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van een van de volgende weken.
Het woord is aan de heer Haverkamp.
De heer Haverkamp (CDA):
Voorzitter. Wij hebben hier al meerdere keren gesproken over de mooie luchthaven Twente. De vaste commissie voor Financiën heeft al tweemaal een rappel gestuurd naar de minister van Financiën om de vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de aanbesteding. Dat antwoord is nog niet gegeven. Wij willen de minister van Financiën in de gelegenheid stellen om vanavond in een spoeddebat antwoord te geven op de gestelde vragen. Wij begrijpen echter dat de agenda buitengewoon vol is. Daarom wil ik het voorstel doen om de minister te vragen om voor 16.00 uur een brief naar de Kamer te sturen waarin antwoord wordt gegeven op de vragen. Als die brief er dan nog niet is, stel ik voor om een extra regeling van werkzaamheden te houden, zodat wij een definitief besluit kunnen nemen.
De heer Ten Broeke (VVD):
Voorzitter. Het is ook de VVD-fractie een doorn in het oog dat het kennelijk gemakkelijker is om een aanbesteding af te blazen dan om daar uitleg over te geven. De lankmoedigheid van het CDA zullen wij nog één keer steunen. Als die brief echter niet komt, willen ook wij graag vanavond een spoeddebat.
De voorzitter:
De planning van een spoeddebat is geheel aan mij, mijnheer Ten Broeke, om even de puntjes op de i te zetten. Ik heb maar weinig macht, maar die macht wil ik toch wel houden.
Mevrouw Roefs (PvdA):
Wij zijn het eens met het CDA.
De heer Madlener (PVV):
Wij zijn het er ook mee eens.
De voorzitter:
Dan vragen wij de minister om een brief te sturen voor 16.00 uur. Als de brief daar aanleiding toe geeft of als die niet komt, zullen wij een extra regeling van werkzaamheden houden. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Aldus besloten.
Het woord is aan de heer Brinkman.
De heer Brinkman (PVV):
Voorzitter. Ik begin mij ernstig zorgen te maken over het gebeuren op Bonaire, met de verdwenen dame. Ik wil een brief van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarin staat hoe het in vredesnaam heeft kunnen gebeuren dat pas na anderhalve dag de aangifte werd opgenomen en het onderzoek werd gestart. Ik wil ook weten of de staatssecretaris kan controleren of dat onderzoek wel goed gaat, teneinde toestanden te vermijden als een aantal jaren geleden op Aruba. Ik houd in ieder geval mijn hart vast.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Cramer.
De heer Cramer (ChristenUnie):
Voorzitter. De fractie van de ChristenUnie heeft op 27 augustus jongstleden vragen gesteld over de bouw van station Maarheeze. Ik wil nu graag rappelleren. Verder hebben wij op 22 augustus jongstleden vragen gesteld over achterstanden bij het spooronderhoud. Op dat punt is een uitstelbrief van de minister gekomen. Volgende week is er een AO waarvoor ProRail is geagendeerd. Wij willen de antwoorden op de vragen graag voor die tijd ontvangen.
De voorzitter:
Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.
Het woord is aan mevrouw Ouwehand, die nu net de zaal binnenkomt.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Mevrouw de voorzitter. Het is maar goed dat ik zo'n gezonde levensstijl heb; ik heb hard moeten rennen. Ik sta nog even uit te blazen.
De voorzitter:
U kunt ook een wekker nemen!
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over dierproeven op de agenda van de Kamer te plaatsen, waarbij ik aanteken dat de minister een schriftelijke reactie heeft toegezegd. Ik verwacht die brief volgende week. Dan zou het VAO de week erna kunnen worden gehouden.
De voorzitter:
Het lijkt mij beter om eerst de brief af te wachten. Dan komt u met uw verzoek terug, mocht het dan nog nodig zijn.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Moet ik dan weer zo rennen?
De voorzitter:
Nee, als u de tijd in de gaten houdt, kunt u normaal lopen. Tja, dit is een open doeltje.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Sorry, voorzitter. Ik heb nog een tweede verzoek namens mijn collega mevrouw Thieme. Is het mogelijk dat er zo spoedig mogelijk een antwoord komt op de vragen die over de melaminekwestie zijn gesteld?
De voorzitter:
Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.
Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Dank u wel voor uw coulance.
De voorzitter:
Graag gedaan.
Dan zijn wij hiermee gekomen aan het einde van de regeling van werkzaamheden en kunnen wij gaan luisteren naar het antwoord van de staatssecretaris in het debat over de ov-chipkaart.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20082009-331-333.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.