Noot 1 (zie blz. 5924)

Interpellatievragen van het lid Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de fusie van Amsterdam Thuiszorg

1. Bent u van mening dat Amsterdam Thuiszorg als grootste aanbieder in Amsterdam een intensief netwerk heeft opgebouwd om zorg te verlenen aan mensen die nog thuis wonen?

2. Erkent u dat indien Thuiszorg Amsterdam failliet gaat dit negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorgverlening en de expertise? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

3. Wat is uw oordeel over de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat een fusie tussen Cordaan en Amsterdam Thuiszorg zou leiden tot een te groot marktaandeel en een verminderde keuzevrijheid voor cliënten? Bent u van mening dat de keuzevrijheid leidend moet zijn om een fusie tussen twee regionale partners met worteling in Amsterdam tegen te houden? Zo ja, waarom?

4. Bent u van mening dat in de situatie voor deze crisis van Amsterdam Thuiszorg, toen Cordaan en Amsterdam Thuiszorg intensief samenwerkten, er sprake was van te geringe keuzevrijheid?

5. Hebben mensen in Amsterdam keuzevrijheid als het gaat om thuiszorg of is deze keuzevrijheid afhankelijk van het beschikbare aanbod en budget?

6. Is het waar dat met de nieuwe overnamestructuur Amsterdam Thuiszorg opgeknipt wordt aan de hand van regio’s, namelijk Evean in Amsterdam Noord, Zonnehuisgroep in Amsterdam Zuidoost, Cordaan de rest? Zo ja, op welke wijze wordt de keuzevrijheid voor inwoners van Amsterdam hiermee vergroot?

7. Bent u van mening dat opgebouwde rechten van werknemers van Amsterdam Thuiszorg, zoals vakantie-uren, hoogte van het salaris en contracten, gestand moeten blijven bij een overname van (delen van) Amsterdam Thuiszorg? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u hier voor zorgen?

8. Bent u van mening dat de infrastructuur en de expertise van Amsterdam Thuiszorg behouden blijft als zij moet worden opgesplitst? Zo ja, kunt u de infrastructuur ook garanderen bij opsplitsing? Zo neen, wat gaat u daaraan doen?

9. Bent u van mening dat een landelijk opererende thuiszorgorganisatie een regionale thuiszorgorganisatie een-op-een zal kunnen vervangen als het gaat om de netwerken en de opgebouwde infrastructuur in een stad als Amsterdam?

10. Bent u bekend met de berichten dat de grote financiële tekorten bij Amsterdam Thuiszorg overname belemmert? Wat is uw oordeel?

11. Hebt u inzicht hoe de tekorten zijn ontstaan? Komt dit door (structurele) onderfinanciering, of door financieel wanbeleid?

12. Bent u van mening dat er eerder had moeten worden ingegrepen bij Amsterdam Thuiszorg, toen duidelijk werd dat zij met grote tekorten kampte? Zo ja, wie had moeten ingrijpen en wat heeft u ondernomen om in te grijpen? Zo neen, ontkent u verantwoordelijkheid in deze situatie?

13. Wat zijn de gevolgen voor de ruim 20 000 klanten van Amsterdam Thuiszorg en de 4000 werknemers van Amsterdam Thuiszorg indien de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) besluit geen steun te verlenen aan Amsterdam Thuiszorg om zo een overname mogelijk te maken? Welke maatregelen gaat u treffen om er voor te zorgen dat deze mensen de nodige zorg (blijven) ontvangen en de werkers hun baan behouden?

14. Kan Thuiszorg Amsterdam een beroep doen op College Sanering Zorginstellingen (CSZ)? Zo neen, waarom niet?

15. Hoe oordeelt u over de salarissen van (voormalig en huidig) directeuren die ver boven de Balkenendenorm liggen? Bent u van mening dat de salariëring gerechtvaardigd is? Zo ja, waarom? Zo neen, wanneer gaat u de motie-Kant over maximalisering van de salarissen in de zorgsector uitvoeren?

16. Wat is uw oordeel over de marktwerking in de thuiszorg die leidt tot faillissementen en grote overnames? Wordt de basiszorg gediend bij deze gevolgen van de marktwerking?

17. Bent u bereid een rol te spelen om de infrastructuur van Amsterdam Thuiszorg, inclusief de rechten van de medewerkers, te behouden?

18. Bent u bereid een garantie te geven aan alle cliënten en werknemers van Amsterdam Thuiszorg over het behoud van zorg en werk? Zo neen, bent u van mening dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd is in de huidige situatie? Zo ja, hoe gaat u deze garantie invullen?

Naar boven