Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week:

  • - het wetsvoorstel tot Vaststelling van de begrotingsstaat van het Huis der Koningin (I) voor het jaar 2008 (31200-I);

  • - het wetsvoorstel tot Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2008 (31200-IIA);

  • - het wetsvoorstel tot Vaststelling van de begrotingsstaat van de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, de Nationale ombudsman, de Kanselarij der Nederlandse Orden, het kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen en van het kabinet van de Gouverneur van Aruba (IIB) voor het jaar 2008 (31200-IIB);

  • - het wetsvoorstel tot Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2008 (31200-III);

  • - het wetsvoorstel tot Wijziging van de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van richtlijn markten voor financiële instrumenten (Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten) (31086);

  • - het wetsvoorstel houdende Algemene bepalingen met betrekking tot de erkenning van EG-beroepskwalificaties (Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties) (31059);

  • - het wetsvoorstel tot Wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag (30887);

  • - het wetsvoorstel tot Intrekking van de Raamwet sectorraden onderzoek en ontwikkeling (31005);

  • - het wetsvoorstel tot Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van richtlijn 2004/83/EG van de Raad van 29 april 2004 betreffende minimumnormen voor de erkenning en de status van onderdanen van derde landen en staatlozen als vluchteling of als persoon die anderszins internationale bescherming behoeft, en de inhoud van de verleende bescherming (PbEU L 304) (30925);

  • - het wetsvoorstel tot Wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie met betrekking tot de ministeriële goedkeuring van besluiten van bedrijfslichamen (31039);

  • - het wetsvoorstel tot Wijziging van de titels 6, 7 en 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen) (28867).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van notaoverleg met stenografisch verslag op maandag 29 oktober 2007 van 10.00 uur tot 16.00 uur van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over het werkprogramma Schoon en Zuinig (31209).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u om het verslag van het algemeen overleg over marktwerking in het stedelijk openbaar vervoer, dat wij gisteren gevoerd hebben, op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het VAO toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Op 14 september jongstleden heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Justitie en van Verkeer en Waterstaat over plannen in de gemeente Terneuzen om bewegwijzering te plaatsen richting coffeeshops. Inmiddels is gebleken dat die bewegwijzering daadwerkelijk is geplaatst, maar een antwoord van deze bewindslieden heb ik nog niet gekregen. Ik acht het bijzonder urgent, dus ik dring erop aan dat hierop nog deze week een antwoord komt. Ik verzoek u, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden, zodat ik morgen mijn antwoorden inderdaad heb.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Koopmans.

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. Vanmorgen stond in De Limburger dat de openstelling van de A73, de weg van Venlo naar Sint Joost, met enkele maanden wordt uitgesteld. Wij willen graag een spoeddebat met de minister van Verkeer en Waterstaat over die verlate openstelling. Het lijkt mij verstandig dat de minister ons voor die tijd een brief stuurt om opening van zaken te geven.

De voorzitter:

Wenst een van de leden hierover het woord?

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie steunt dit verzoek zeer. Het is een ramp voor Limburg en er moet zo snel mogelijk helderheid komen. Wij hechten zeer aan spoedig overleg met de minister.

De heer Madlener (PVV):

De PVV zou de PVV niet zijn als zij dit niet van harte zou steunen, voorzitter.

De heer Roemer (SP):

Zo lust ik er ook nog wel een. Ik heb zeker behoefte aan een brief. Ik kan mij voorstellen dat wij daarna een spoeddebat houden. Ik zou in de brief graag opgenomen willen zien waarom de Kamer hierover niet eerder is geïnformeerd. Ik kan mij niet voorstellen dat dit nu pas bekend is.

Mevrouw Roefs (PvdA):

Voorzitter. De PvdA steunt dit verzoek eveneens. Het is ontzettend belangrijk dat hierover echt duidelijkheid komt.

De heer Koopmans (CDA):

Het lijkt mij heel verstandig dat de minister alle aspecten, waaronder de informatievoorziening, in die brief meeneemt.

De voorzitter:

Ik constateer dat ruim is voldaan aan de limiet van dertig leden voor een spoeddebat. Wilt u die brief nog vandaag ontvangen en wilt u het spoeddebat ook nog vandaag voeren? Wat heeft uw voorkeur?

De heer Koopmans (CDA):

Ik wil de brief graag voor komende dinsdag 12.00 uur ontvangen. Het spoeddebat kan dan ook volgende week plaatsvinden.

De voorzitter:

Ik stel voor, conform te besluiten.

Ik stel verder voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Verkeer en Waterstaat.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Pechtold.

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. Deze zomer is een interessant WRR-rapport over Europa verschenen. Een kabinetsreactie hierop is onderweg. Ik zou daarover nu al graag een debat met de staatssecretaris willen agenderen.

De voorzitter:

Voor het aanvragen van een normaal debat hebt u een reguliere meerderheid nodig. Zijn er andere leden die hierover het woord willen voeren?

De heer Ten Broeke (VVD):

Het lijkt ons prima.

De heer Cramer (ChristenUnie):

De ChristenUnie wacht eerst de brief af. Daarna kunnen wij bekijken of het nodig is om een debat te voeren.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

GroenLinks sluit zich aan bij de ChristenUnie.

Mevrouw Joldersma (CDA):

Het CDA sluit zich ook aan bij de ChristenUnie.

Mevrouw Roefs (PvdA):

De PvdA ook.

De voorzitter:

Ik stel vast dat er op dit moment geen meerderheid is voor een debat. De meerderheid van de Kamer wil echter wel graag een brief ontvangen. Ik stel daarom voor dat wij eerst vragen om een brief van het kabinet en dat wij na ommekomst van de brief besluiten of wij een debat willen houden. U kunt daarvoor dan weer een verzoek doen.

De heer Pechtold (D66):

Ik snap de collega's niet. Wij hebben onlangs een WRR-rapport over islamitisch activisme ontvangen. Daar was nog geen kabinetsreactie op, maar de collega's vonden het toen allemaal zeer noodzakelijk om een debat te plannen. Dit is ook een WRR-rapport over een interessant thema, Europa. Het is niet echt controversieel en er komt een kabinetsreactie. Ik zou graag, ook omdat wij de staatssecretaris moeten boeken, nu alvast een debat plannen. Ik snap niet waarom wij dat niet zouden doen, aangezien wij ten aanzien van een ander WRR-rapport zeer veel haast hadden om een debat te plannen.

De voorzitter:

Ik stel toch vast dat er nu geen reguliere meerderheid is voor het houden van een debat. Daar zullen wij nu dan ook niet toe besluiten. Als het kabinet een reactie heeft gegeven op het WRR-rapport, kunnen wij op uw initiatief besluiten om daar al dan niet een debat over te houden.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Op 26 juni jongstleden heeft de vaste commissie voor LNV unaniem besloten om minister Verburg van LNV te vragen, een brief te schrijven aan de Namibische regering om te protesteren tegen de dieronvriendelijke jacht op zeehonden aldaar. Wij zijn nu ruim drie maanden verder en ondanks herhaaldelijk aandringen via de commissie voor LNV hebben wij deze brief nog steeds niet gezien. Ik word daar niet echt blij van. De minister kan dat nog wel rechtzetten, maar dan moet zij dat wel vandaag doen. Dat is ook een mooie symboliek, want het is vandaag dierendag. Ik wil die brief dus graag vandaag ontvangen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duyvendak.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn collega Femke Halsema heeft afgelopen dinsdag, namens de Kamer, een brief gevraagd aan minister Hirsch Ballin over de beveiliging van mevrouw Hirsi Ali. Er is toen afgesproken dat die brief vandaag voor 12.00 uur bij de Kamer zou moeten zijn, opdat wij nu zouden kunnen spreken over het al dan niet houden van een spoeddebat daarover. Tot mijn heel grote spijt moet ik constateren dat die brief niet gekomen is. Eigenlijk vind ik dat niet kunnen. Ik wil daarom een rappel doen en vragen of die brief toch nog vandaag kan komen.

De voorzitter:

U hebt gelijk dat de Kamer heeft verzocht om die brief vandaag voor 12.00 uur te mogen ontvangen. Ik stel dan ook voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering met de nodige spoed door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Voorzitter: De Pater-van der Meer

Naar boven