Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van het lid De Wit stel ik voor, zijn motie op stuk 31200-VI, nr. 47, opnieuw aan te houden. Dit betekent dat de in artikel 69, tweede lid, genoemde termijn van twee maanden voor deze motie opnieuw gaat lopen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg van gisteren over mensenrechten op de agenda te plaatsen.

De heer Çörüz (CDA):

Voorzitter. Wij hebben morgen een procedurevergadering van de commissie. Ik wil daar verzoeken om een heropening van het debat, want wij hebben gisteren geen tweede termijn gehad.

De voorzitter:

Mijnheer De Roon, kunt u met die heropening instemmen? Dan kan er daarna nog altijd een VAO worden gehouden.

De heer De Roon (PVV):

Neen, voorzitter, daar stem ik niet mee in. Wij hebben gisteren inderdaad geconstateerd dat er, hoewel wij 3,5 uur hebben vergaderd, toch te weinig tijd was om iedereen aan het woord te laten. Daarover is gesproken. Er is een beslissing genomen, inhoudend dat wij nog een poosje zouden doorgaan en vervolgens zouden stoppen met de vergadering. Iedereen heeft daar, op één lid na, mee ingestemd. Ik wil mijn VAO.

De voorzitter:

Niet uw VAO. U stelt de Kamer voor, het verslag op de agenda te zetten. Dat gaan wij gewoon doen. Wij voegen het verslag van het algemeen overleg toe aan de agenda van volgende week.

De heer Çörüz (CDA):

Voorzitter. Er zouden nog antwoorden op vragen komen. Ik wil die wel vóór het VAO hebben.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Azough.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. Voor twee Nederlanders in Indonesië dreigt binnenkort het vuurpeloton, omdat zij daar ter dood zijn veroordeeld. Het is een ernstige kwestie. Twee weken geleden heb ik er al schriftelijke vragen over gesteld. Ik zou graag een brief krijgen van de minister van Justitie, waarin de beantwoording van die schriftelijke vragen wordt meegenomen. Ik wil die brief graag hebben vóór komende dinsdag 12.00 uur.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Het zal mevrouw Azough bekend zijn dat de Kamer herhaaldelijk over deze kwestie heeft gesproken. Ik steun het verzoek om een brief, maar daarin moet de minister ook een oplossing van de kwestie aangeven, vooral wat betreft de diplomatieke inzet om deze twee mensen naar Nederland te krijgen en om in ieder geval het zwaard van Damocles boven hun hoofd weg te halen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn schriftelijke vragen gaan natuurlijk over die oplossing.

De voorzitter:

Ja, maar hetgeen door mevrouw Van Velzen wordt genoemd, komt erbij.

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil graag een spoeddebat aanvragen met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Verkeer en Waterstaat over de luchthaven Flamingo Airport te Bonaire. Ik heb anderhalve week geleden om een brief gevraagd, omdat er geruchten waren over een onveilige situatie op dat vliegveld. Ik heb die brief inmiddels ontvangen. Daarin staat dat wat betreft de veiligheid op de luchthaven Bonaire sprake is van belangrijke tekortkomingen en mogelijke risico's. Het lijkt mij dat wij daar op korte termijn over moeten spreken, want dat is ontoelaatbaar.

De heer Remkes (VVD):

Ik stel voor, deze kwestie binnenkort in een algemeen overleg te behandelen. Dat lijkt mij voldoende.

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. Ik steun het verzoek om een debat over de flamingo graag, zeker nu mevrouw Van Gent zich daarop gekleed heeft.

De voorzitter:

Mevrouw Van Gent, wilt u hier een persoonlijk feit van maken?

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik vat dit op als een groot compliment van de heer Pechtold.

De voorzitter:

Dat zou ik ook doen als ik u was.

De heer Leerdam (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben net een AO gehad waarin deze kwestie ter sprake is gekomen. Een AO dat bijtijds wordt gehouden, zullen wij steunen, maar op dit moment willen wij geen spoeddebat.

De heer Van Bochove (CDA):

Voorzitter. Wij hebben zojuist een AO afgesloten, maar ik heb helemaal geen bezwaar tegen een AO hierover. Laten wij dit zorgvuldig in de procedurevergadering behandelen. In het AO, waarin hierover vragen gesteld konden worden, zijn geen vragen aan de orde gesteld. Het lijkt mij daarom echt overdreven om op dit moment een spoeddebat te houden.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Voorzitter. Hierbij sluit ik mij geheel aan.

De heer Van Raak (SP):

Voorzitter. Het is een belangrijk onderwerp, maar niet voor een spoeddebat. Wij zullen hierover wel met elkaar spreken.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Helaas kan ik mevrouw Van Gent niet aan een meerderheid helpen, maar de PVV-fractie steunt het verzoek om een spoeddebat wel.

De voorzitter:

Mevrouw Van Gent, u hebt geen meerderheid, maar wel de algemene instemming om op korte termijn een algemeen overleg hierover te houden.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Mag ik hierover een korte opmerking maken? Wij hebben deze brief pas vanmorgen gekregen. Er is op dit moment wel degelijk sprake van mogelijke risico's op de luchthaven Flamingo Airport. Dat AO moet dan wel echt nog deze week of begin volgende week plaatsvinden.

De voorzitter:

Ik proef dat u daarvoor steun hebt.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Dit stond vanochtend niet op de agenda. Ik wil niet dat de indruk ontstaat dat ik hier voor de bühne sta.

De voorzitter:

U belegt gewoon heel snel met de voorzitter van de commissie een procedurevergadering en dan komt er snel een AO.

Het woord is aan mevrouw Ouwehand.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Ik verzoek om het verslag van het algemeen overleg over de Landbouw- en Visserijraad van vanmorgen op de agenda van volgende week te plaatsen.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van volgende week.

Het woord is aan de heer Brinkman.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag Wet openbare lichamen BES-eilanden op de agenda te plaatsen, het liefst volgende week.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van volgende week.

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Kan hedenmiddag het verslag van het overleg IMF/Wereldbank op de agenda geplaatst worden, zodat de heer Koenders daarbij kan zijn? Hij vliegt morgen naar Washington. Daarom zou ik ook graag zien dat de stemming over de motie die ik wil indienen, morgen plaatsvindt. Dan kan die nog relevant zijn voor dit weekend.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO vanmiddag rond 15.30 uur houden.

Naar boven