Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stel ik voor, de wijziging van de Gemeente- en Provinciewet (30902) van de agenda af te voeren.

Op verzoek van de commissie voor Financiën stel ik voor, de evaluatie van de belastingherziening 2001 van de agenda af te voeren.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de VVD-fractie benoem ik:

  • - in de algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie het lid Nicolaï tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Schippers;

  • - in de algemene commissie voor Jeugd en Gezin het lid Dezentjé Hamming tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de leden Van Miltenburg en Dezentjé Hamming tot plaatsvervangend lid in plaats van de leden Weekers en Ten Broeke.

Op verzoek van het lid Verdonk benoem ik:

  • - in de algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie het lid Verdonk tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de algemene commissie voor Jeugd en Gezin het lid Verdonk tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid Verdonk tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature.

Het woord is aan de heer Brinkman.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de politie van vorige week woensdag op de plenaire agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit verslag toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag een spoeddebat aanvragen over het rapport van het OVB van de Tweede Kamer over de wachtlijsten in de jeugdzorg. Deze wachtlijsten zouden onbetrouwbaar zijn.

De heer Heijnen (PvdA):

Misschien is het mevrouw Agema ontgaan, maar dit rapport is vorige week heel kort aan de orde geweest in de procedurevergadering van de commissie voor Jeugd en Gezin. Daar is besloten om daarop in de volgende procedurevergadering terug te komen. Bovendien gaat het om een intern ambtelijk stuk. Ik wil de collega's oproepen om zich aan dat besluit te conformeren.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

Ik steun het verzoek van mevrouw Agema. Het is een belangrijk onderwerp. De grote debatten erover krijgen wij nog, maar een spoeddebat over dit financiële vraagstuk lijkt mij de moeite waard.

De heer Çörüz (CDA):

Het is een beetje merkwaardig om over een eigen onderzoek een spoeddebat te houden, maar dat terzijde. Overigens hebben wij nog niet zo lang geleden een spoeddebat over de wachtlijsten gehouden. Binnenkort voeren wij een uitgebreid debat over de jeugdzorg. Vorige week hebben wij iets afgesproken; mevrouw Agema was daar niet bij. Het zou een beetje raar zijn als wij ons niet aan de afspraken houden.

De heer Dibi (GroenLinks):

Ik vind de conclusies van het interne rapport dermate schokkend dat ik het verzoek van mevrouw Agema steun, maar ik wil wel graag voorafgaand aan het debat een brief van de minister ontvangen.

Mevrouw Langkamp (SP):

De SP-fractie steunt het verzoek niet.

Mevrouw Verdonk (Verdonk):

Er zijn al zeer veel discussies geweest en er is zeer veel onduidelijkheid over de wachtlijsten. Ik ben altijd voor een spoeddebat. Hoe meer oppositie hoe beter, maar laten wij eerst eens even goed ons huiswerk doen. Dan kunnen wij in één keer de minister voor het blok zetten en heldere acties van hem eisen. Ik ben dus niet voor een spoeddebat.

De heer Voordewind (ChristenUnie):

De fractie van de ChristenUnie ondersteunt het verzoek niet en volgt de lijn van de voorzitter van de commissie voor Jeugd en Gezin.

De heer Van der Vlies (SGP):

De woorden die collega Voordewind sprak, zouden mijn woorden kunnen zijn geweest namens de fractie van de SGP.

De voorzitter:

Mevrouw Agema, de voorzitter van de commissie heeft u dringend verzocht om het rapport in de commissie te bespreken voordat u daaraan een verdere procedure verbindt. Mag ik u vragen om uw reactie hierop?

Mevrouw Agema (PVV):

Ik handhaaf mijn verzoek om een spoeddebat. Dit onderzoek mag niet opnieuw op de lange baan worden geschoven. Het gaat hierbij om heel grote bedragen. Dit soort getallen en cijfers moeten wij niet laten zweven. Ik wil zo snel mogelijk weten waar al die miljoenen in de jeugdzorg, op macro- en microniveau, zijn gebleven.

De voorzitter:

Ik was even afgeleid, anders had ik u al eerder onderbroken om te zeggen dat wij nu niet alvast over de inhoud gaan praten. Het probleem is dat het rapport nog niet is vastgesteld. Ik wil de commissievoorzitter daarom vragen of hij de procedurevergadering op zo kort mogelijke termijn kan houden.

De heer Heijnen (PvdA):

Dat lijkt mij geen enkel probleem. Ik wil er nogmaals op wijzen dat wij onze eigen regels in acht moeten nemen. De regel is dat een intern stuk aan de orde komt in de procedurevergadering. Over dit stuk is in maatschappelijk opzicht niets te doen wat een spoeddebat zou rechtvaardigen. Ik vind het erg moeilijk om afspraken te maken in de commissie als die op deze manier kunnen worden doorkruist.

De voorzitter:

Ik constateer dat de heer Heijnen voorstelt om het rapport eerst in de procedurevergadering te bespreken, het vervolgens vast te stellen en dan verder te procederen.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

Dat lijkt mij een uitstekende gedachte, maar ik kan even niet volgen waar deze discussie over gaat. Er is een meerderheid voor een spoeddebat.

De voorzitter:

Nee, er zijn dertig leden nodig voor een spoeddebat. Volgens mij bent u het eens met de heer Heijnen dat er een behoorlijke procedure moet worden gevolgd, die ook is afgesproken in de commissie. Dat betekent dat eerst moet worden vastgesteld wat wordt gedaan met dit interne, ambtelijke rapport.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

Dat lijkt mij uitstekend. En daarna zo snel mogelijk het debat.

De voorzitter:

Ik denk dat wij moeten vaststellen dat er op dit moment geen dertig leden voorstander zijn van een spoeddebat, maar dat er wel steun is voor een debat op termijn over dit onderwerp. Mevrouw Agema, ik denk dat u zich na de procedurevergadering van de commissie weer kunt melden.

Mevrouw Agema (PVV):

Wat mij betreft, is dat teleurstellend.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Zoals ik publiekelijk heb aangekondigd, verzoek ik om een kort spoeddebat over de terugkeer van Ayaan Hirsi Ali naar Nederland en de beëindiging van de beveiliging in de Verenigde Staten. Ik kan mij voorstellen dat dit debat in de loop van deze week of eventueel begin volgende week plaatsvindt. Ik kan mij ook voorstellen dat dit debat wordt voorafgegaan door een brief van de minister waarin het besluit wordt gemotiveerd en waarin de achtergronden van het besluit worden toegelicht.

De voorzitter:

U doet twee voorstellen: een voor een brief en een voor een spoeddebat.

Mevrouw Griffith (VVD):

Voorzitter. Mijn fractie heeft op dit moment geen behoefte aan een spoeddebat, maar wel aan een brief van het kabinet. Wij hebben nog enkele vragen. De eerste vraag is of mevrouw Hirsi Ali wel in Nederland is en of haar beveiliging en haar huisvesting voldoende zijn gewaarborgd, want dat is ontzettend belangrijk. De tweede vraag is of wij opheldering van de minister kunnen krijgen over de gang van zaken bij de beveiliging. Welke afspraken zijn er met mevrouw Hirsi Ali gemaakt en welke inspanningen zijn er aan beide zijden geleverd? De derde vraag is welke kosten tot nu toe gepaard zijn gegaan met de beveiliging van mevrouw Hirsi Ali in het buitenland.

De voorzitter:

Het wordt nu wel een heel lange brief.

Mevrouw Griffith (VVD):

Dat is ook de bedoeling. Dan kunnen wij beoordelen of wij een debat willen of niet. Ik begrijp dat de DKDB zorg heeft gedragen voor een deel van de beveiliging in Amerika en dat zij vervolgens is overgenomen door een particulier beveiligingsbureau. Ik zou willen weten wat de precieze kosten daarvan zijn.

De voorzitter:

Dat had u al gevraagd.

De heer Van der Staaij (SGP):

Voorzitter. Ook de SGP-fractie heeft geen behoefte aan een spoeddebat, maar wel aan een brief. Wat ons betreft, moet de zaak breder worden getrokken. Hoe zit het met degenen die onder de persoonsbeveiliging in Nederland vallen? Onder welke voorwaarden worden zij bij een korter of langer durend verblijf in het buitenland beveiligd? Dat is een algemene vraagstelling die ons bezighoudt. Wij moeten het niet te zeer toespitsen op de belevenissen van mevrouw Hirsi Ali.

De heer Dijsselbloem (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben vooral behoefte aan nadere uitleg in een brief. Wat ons betreft, zou deze moeten worden toegespitst op de vraag of er afspraken zijn gemaakt met de Amerikanen. Wat was de inhoud daarvan? Waarop zijn ze spaak gelopen? Was dat vooral een principiële of een materiële kwestie? Daar willen wij eerst duidelijkheid over hebben, dan kunnen wij daarna bekijken of een spoeddebat nodig is.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Wellicht ten overvloede, de CDA-fractie acht het ook niet wijs om een spoeddebat te houden over de beveiliging van één persoon.

De heer Voordewind (ChristenUnie):

De fractie van de ChristenUnie wil geen spoeddebat, maar wel heel graag een brief.

De heer Van Raak (SP):

De SP-fractie wil heel graag een brief. De vragen zijn al genoemd. Dan zullen wij bekijken of wij behoefte hebben aan een debat.

De voorzitter:

Mevrouw Halsema, ik stel vast dat u steun hebt voor een brief. Na ommekomst van de brief kan uw verzoek opnieuw worden bekeken.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Dat lijkt mij een goed idee. Ik stel voor dat de brief er voor donderdagochtend 12.00 uur is, zodat wij de mogelijkheid hebben om bij de regeling alsnog om een debat te vragen. De aanvullende vragen van de collega's lijken mij uitstekend, maar ik maak een kanttekening bij een vraag van mevrouw Griffith. Als één fractie zou moeten weten of mevrouw Hirsi Ali in Nederland is, is het toch de VVD-fractie, lijkt mij.

De voorzitter:

Wij hebben afgesproken dat wij eerst een brief vragen en die moet er donderdag voor 12.00 uur zijn.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Wat mij betreft, gaat het om zorgvuldigheid en daarna om snelheid.

De voorzitter:

Dus een goede brief voor donderdag 12.00 uur.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Ik acht de minister zeker in staat om voor donderdag 12.00 uur een kwalitatief goede brief te produceren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Teeven.

De heer Teeven (VVD):

Voorzitter. Tijdens het vragenuurtje van vorige week is de Nederlandse politie een beetje in de verdachtenbank gezet door een aantal collega's in het parlement.

De voorzitter:

Even uw vraag.

De heer Teeven (VVD):

Er zou binnen een week een brief komen van de ministers van BZK en van Justitie over die zogenaamde verdwenen 164 kg heroïne. Die brief is er nog niet. Ik zou u dus willen vragen om het stenogram door te geleiden.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Vermeij.

Mevrouw Vermeij (PvdA):

Voorzitter. Ik verzoek om uitstel van de stemmingen in verband met de amendementen, de moties en het wetsvoorstel Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening (30938). Gisteren hebben wij aan het eind van de middag nog een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gekregen. Sommige woordvoerders hebben deze brief nog niet eens gezien, terwijl hij belangrijke consequenties voor dit wetsvoorstel heeft.

De voorzitter:

Ik stel voor om te voldoen aan het verzoek van mevrouw Vermeij.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Een rechter in Bangalore heeft om de arrestatie verzocht van zeven stafleden van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep; Nederlandse medewerkers van maatschappelijke organisaties, wie een mogelijke uitlevering op grond van een omstreden aanklacht boven het hoofd hangt. Om die reden vraag ik om zo spoedig mogelijke beantwoording van de schriftelijke vragen die ik hierover op 25 september jongstleden stelde, graag aanstaande donderdag voor 12.00 uur.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duyvendak.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Voorzitter. Ik vraag u, het verslag van het algemeen overleg over luchtkwaliteit op de agenda te plaatsen, als het mogelijk is donderdagochtend, want dan is de minister hier toch.

De voorzitter:

Ik stel voor, het VAO toe te voegen aan de agenda. Ik zal kijken of dat donderdag mogelijk is. Dat kan ik nog niet overzien.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven