Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het Europees energie- en klimaatpakket, te weten:

- de motie-Jansen over het verwijderen van CO2-reducties door energie-efficiency bij elektrische apparaten uit het ETS (31209, nr. 13);

- de motie-Jansen over een klimaatwet (31209, nr. 15);

- de motie-Neppérus over een evenredige bijdrage van de EU in een nieuw internationaal klimaatakkoord (31209, nr. 16);

- de motie-Madlener over het recht van huurders op een energiezuinige woning (31209, nr. 17);

- de motie-Duyvendak over dekking van het gat tussen de Europese verplichtingen en de Nederlandse ambities (31209, nr. 21);

- de motie-Van der Ham/Neppérus over gezamenlijke EU-afspraken voor het ontwikkelen van schone energie (31209, nr. 22);

- de motie-Ouwehand c.s. over onderzoek naar de klimaateffecten van verruiming en afschaffing van het melkquotum (31209, nr. 23).

(Zie notaoverleg van 27 februari 2008.)

De voorzitter:

Aangezien de motie-Jansen (31209, nr. 13) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

Op verzoek van de heer Jansen stel ik voor, zijn motie (31209, nr. 15) van de agenda af te voeren. Op verzoek van mevrouw Ouwehand stel ik voor, haar motie (31209, nr. 23) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Neppérus (31209, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Madlener (31209, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de PvdD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Het woord is aan de heer Jansen.

De heer Jansen (SP):

Voorzitter. Ik had gevraagd om hierover een stemverklaring te mogen afleggen. Welnu, de SP-fractie is er op zich een groot voorstander van dat huurders het recht krijgen, niet alleen bij corporatiewoningen, maar bij alle woningen, om energiebesparende maatregelen af te dwingen. Dat is echter een recht van de gezamenlijke huurders van een complex en niet van individuele huurders. Vandaar dat wij toch tegen deze motie gestemd hebben.

De voorzitter:

Excuus, ik had er overheen gelezen dat u een stemverklaring wilde afleggen.

In stemming komt de motie-Duyvendak (31209, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Ham/Neppérus (31209, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

De vergadering wordt van 14.09 uur tot 15.30 uur geschorst.

Naar boven