Noot 1 (zie blz. 5541)

Gedragscode voor media in Afghanistan

Tijdens je aanwezigheid bij de Nederlandse missie in Afghanistan ben je te gast bij een millitaire eenheid en kun je gebruik maken van verschillende faciliteiten. Er wordt ook alles aan gedaan om je objectief en uitgebreid verslag te kunnen laten doen van de missie. Om de goede relatie tussen de eenheden en de media te behouden is het wel goed om van tevoren alvast een aantal afspraken te maken. Als gastheer willen we je daarom vragen om je als onze gast te houden aan onderstaande aanwijzingen.

1. Respecteer de veiligheid. Er zijn maar weinig organisaties waarbij het personeel direct gevaar kan lopen als de verkeerde informatie in de publiciteit komt, met alle eventuele gevolgen van dien. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over operaties en procedures of speciale uitrusting of eenheden. Om die reden vragen we audiovisuele media om op het gebied van operationele veiligheid de aanwijzingen van een persvoorlichter op te volgen. Om diezelfde reden vragen we ook om inzage in geschreven artikelen en om militairen alleen met rang en voornaam te noemen zolang ze op uitzending zijn.

2. Respecteer het individu. Je kunt iedere militair alles vragen. In principe zal hij of zij ook gewoon antwoorden. Als het gesprek naar zijn mening gevolgen kan hebben voor de operationele veiligheid zal hij dat echter aangeven en er terughoudend in zijn. Er kunnen ook persoonlijke redenen zijn waarom een militair liever niet in beeld of in een artikel wil komen. De aanwezigheid van een persvoorlichter kan daar wel een positieve invloed op hebben en stimulerend werken.

3. Respecteer het thuisfront. Het kan voorkomen dat zich tijdens je aanwezigheid een incident voordoet waar Nederlandse militairen bij betrokken zijn. Dat kan een bepaalde nieuwswaarde hebben, en je zult ook zeker in staat worden gesteld om er verslag van te doen. We zullen je echter wel vragen om ons als organisatie de tijd en gelegenheid te geven om de naasten van betrokken militairen als eersten te informeren. Die verantwoordelijkheid hebben we namelijk ten opzichte van onze militairen en hun thuisfront, en die willen we graag waar kunnen maken.

4. Respecteer de coalitie. Op grote bases in bijvoorbeeld Kabul en Kandahar werken vele militairen van vele verschillende coalitiepartners. Deze landen kunnen een beleid ten aanzien van media hebben dat anders is dan het Nederlandse beleid. Zorg er daarom altijd voor dat er een persvoorlichter aanwezig is als je iets wilt filmen of opnemen. Zij zijn namelijk op de hoogte van de onderlinge afspraken die daarover gemaakt zijn.

Naar boven