35ste vergadering

Donderdag 15 december 2005

10.15 uur

Voorzitter: Weisglas

Tegenwoordig zijn 137 leden, te weten:

Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Albayrak, Algra, Aptroot, Arib, Van As, Atsma, Azough, Van Baalen, Bakker, Balemans, Van Beek, Blok, Blom, Van Bochove, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Van den Brink, Brinkel, Buijs, Bussemaker, Van de Camp, Çörüz, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijk, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Eerdmans, Van Egerschot, Eijsink, Eski, Ferrier, Van Fessem, Fierens, Van Gent, Gerkens, Van Haersma Buma, Halsema, Van der Ham, Hamer, Haverkamp, Heemskerk, Herben, Hermans, Hessels, Van Heteren, Van Hijum, Hirsi Ali, Huizinga-Heringa, Irrgang, Jager, Joldersma, Jonker, Jungbluth, Kalsbeek, Kant, Karimi, Knops, Koenders, Koomen, Koopmans, Koşer Kaya, Kraneveldt, De Krom, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Lazrak, Leerdam, Lenards, Luchtenveld, Marijnissen, Mastwijk, Meijer, Van Miltenburg, Mosterd, Nawijn, De Nerée tot Babberich, Nijs, Noorman-den Uyl, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Roefs, Rouvoet, Samsom, Van der Sande, Van Schijndel, Schippers, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Smits, Snijder-Hazelhoff, LedenSpies, Van der Staaij, Straub, Stuurman, Szabó, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verburg, Verhagen, Vietsch, Visser, Van der Vlies, Vos, Bibi de Vries, Jan de Vries, Klaas de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Waalkens, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Winsen, De Wit en Wolfsen,

en mevrouw Peijs, minister van Verkeer en Waterstaat, de heer De Geus, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Van Geel, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de heer Van Hoof, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede dat er geen berichten van verhindering zijn. Dat wil niet zeggen dat er nu 150 leden in de zaal zijn, want een aantal leden heeft zich al aan het begin van de week afgemeld, vooral vanwege buitenlandse verplichtingen.

Verder heb ik een bericht van verhindering ontvangen van de heer Van der Vlies voor de middag- en avondvergadering in verband met een bijeenkomst vanmiddag. Ik heb trouwens het vermoeden dat ook enkele andere leden van de Kamer daarbij aanwezig en hier dus afwezig zullen zijn, maar de heer Van der Vlies heeft zich wel afgemeld.

Voordat wij met de stemmingen beginnen, geef ik het woord aan de heer Duyvendak voor een verzoek van orde met betrekking tot de stemmingen.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Ik wil graag een heropening van het debat over de Nota Mobiliteit. Wij hebben gisteren een hele serie reacties van het kabinet gekregen op allerlei moties. Het kabinet geeft daarin aan dat het akkoord gaat met de tekst, zoals voorgesteld in de motie op stuk nr. 26. Voor leden die dit zo horen, is dit misschien abracadabra. Het gaat evenwel om een cruciaal punt, namelijk de vraag of de opbrengsten uit de kilometerheffing automatisch volledig ten goede komen aan het Infrastructuurfonds, dus of zij geoormerkt zijn. Minister Zalm heeft zich daar tot nu toe fel tegen verzet vanuit het idee van gescheiden inkomsten en gescheiden uitgaven.

De voorzitter:

Geen politieke toelichting! U hebt gevraagd om niet over de motie op stuk nr. 26 te stemmen.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

In de brief wordt niet toegelicht waarom deze koerswijziging is gemaakt en wat die de facto betekent. Ik wil dus graag, voordat wij over de motie op stuk nr. 26 stemmen, een heropening van het debat met minister Peijs en minister Zalm.

De heer Van Hijum (CDA):

Eerlijk gezegd, ontgaat de noodzaak hiervan mij enigszins. Er liggen duidelijke moties op tafel. Wij hebben meer dan twaalf uur in drie termijnen over dit onderwerp gedebatteerd. De politieke stellingen zijn volstrekt helder. De reactie van het kabinet is volstrekt helder. Volgens mij kunnen wij gewoon nu over de motie stemmen en de hele zaak afronden.

Mevrouw Gerkens (SP):

Ik steun het verzoek, want het is een onverwachte koerswijziging van het kabinet met wellicht verstrekkende gevolgen voor het hele financiële beleid. Ik wil hier graag nader met het kabinet over praten.

De heer Blok (VVD):

De VVD-fractie is van mening dat het punt voldoende bediscussieerd is en dat er gestemd kan worden.

Mevrouw Dijksma (PvdA):

De PvdA juicht deze koerswijziging van minister Zalm van harte toe. Wij willen een debat niet uit de weg gaan, zij het onder twee voorwaarden. De eerste is dat het alleen maar over deze motie gaat en wij vandaag wel kunnen stemmen over alle andere moties. De tweede voorwaarde is dat wij het hele zaakje dinsdag afronden en de motie voor de kerst kunnen aanvaarden.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. Dat zijn precies mijn woorden.

De heer Van As (LPF):

Dat geldt ook voor de fractie van de LPF.

De voorzitter:

Gehoord de opmerkingen, stel ik voor om vandaag niet over de motie op stuk nr. 26 te stemmen, maar wel over de andere moties. Over de eindtekst zouden wij vandaag toch al niet stemmen, dus dat maakt op zichzelf niets uit. Verder stel ik voor, aanstaande dinsdag een, uiteraard, korte heropening te houden en vervolgens te stemmen over de eindtekst plus de motie op stuk nr. 26.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

Naar boven