Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van een wetgevings- c.c. notaoverleg met stenografisch verslag:

  • - op maandag 13 december 2004 van 19.00 uur tot 23.00 uur van de algemene commissie voor Integratiebeleid: het deel integratie van de begroting van Justitie (29800-VI).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken tot haar voorzitter heeft gekozen het lid Rijpstra en tot haar ondervoorzitter het lid Leerdam. De commissie vernieuwing Wet parlementaire enquête heeft tot haar voorzitter gekozen het lid Klaas de Vries.

Aangezien voor de stukken, gedrukt onder de nrs. 24493 (R1557), nr. 18, 29745, 29746, 29761, 29806 (R1768), 29807 (R1769), 29808 (R1770), 29809 (R1771) en 29813 de termijnen zijn verstreken, stel ik voor dat wat deze Kamer betreft, de daarbij ter stilzwijgende goedkeuring overgelegde stukken zijn goedgekeurd.

Ik stel voorts voor, deze stukken voor kennisgeving aan te nemen.

Ik stel ten slotte voor, de stukken 18106, nr. 151, 22112, nrs. 334, 335, 337, 338, 339, 340, 23432, nr. 180, 24493, nr. 18, 25884, nr. 5, 28100, nr. 10, 29200-X, nr. 111, 29200-XII, nr. 160, 29200-XVI, nr. 291, 29800-IXB, nr. 7, 29800-X, nr. 11, en 29800-XVI, nr. 3, voor kennisgeving aan te nemen.

Aangezien voor de stukken 23490, nr. 338, 29682, 29698, 29728 en 29744 de termijnen zijn verstreken, stel ik voor, deze stukken voor kennisgeving aan te nemen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van der Vlies.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter. Sinds hedenochtend 12.00 uur blokkeren honderden garnalenvissers de haven van Harlingen. Het water staat hen aan de lippen. Zij vrezen voor de continuïteit van hun bedrijf. Dat alles vindt oorzaak in een uitspraak van de NMa van vorig jaar, waaraan ook een miljoenenboete verbonden is geraakt. Het doel van het kabinet was om oplossingen te vinden. De zaak ligt ook in Brussel voor.

Nu is de NMa weer tot actie overgegaan. Dat is voor de sector van de garnalenvisserij nauwelijks nog mee te maken en te verwerken. Ik verzoek de ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om op deze actualiteit te reageren, mede namens de collega's Buijs van de CDA-fractie, Geluk van de VVD-fractie, Slob van de fractie van de ChristenUnie en Tichelaar van de PvdA-fractie. Ook verzoek ik hen om beleidsinhoudelijk de achtergronden ervan te benaderen of, zo mogelijk, op te lossen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Omdat het meer ministers en commissies betreft, doen wij dat plenair.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Wilders.

De heer Wilders (Groep Wilders):

Voorzitter. Wij hebben gisteravond laat een brief van het kabinet ontvangen over de laffe moord op Theo van Gogh van gisterochtend. In de brief van het kabinet staat vermeld dat die moord vermoedelijk is gepleegd door iemand die handelde vanuit radicaal islamitische overtuiging. Die brief roept vele vragen op. Het kabinet heeft gezegd dat het nadere informatie naar de Kamer stuurt. Mede namens de collega's Van Aartsen van de VVD-fractie en Verhagen van de CDA-fractie vraag ik het kabinet om die nadere informatie bij voorkeur deze week nog naar de Kamer te sturen. Ik verzoek u om vast ruimte te reserveren op de plenaire agenda voor volgende week, zodat wij over die nadere informatie kunnen debatteren met het kabinet. Dat willen wij namelijk.

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

Wij hebben een extra procedurevergadering gehouden van de commissies Justitie en BZK waar nagenoeg alle fracties waren vertegenwoordigd. Ook bij ons riep de brief veel extra vragen op, maar daarover dient in de diverse fracties nog overleg plaats te vinden. Dat is er de reden van dat wij gezamenlijk hebben afgesproken dat er vanmiddag om 16.00 uur een verzamelmoment is om alle vragen voor te leggen, die vervolgens aan het kabinet worden gestuurd. Ook wij verzoeken de voorzitter er rekening mee te houden dat wij eventueel volgende week over de antwoorden op die vragen een plenair debat vragen.

De voorzitter:

Er is naar mijn idee niet veel verschil tussen het voorstel van de heer Wilders en dat van de commissie. Het lijkt mij dan ook eenvoudig tot besluitvorming te komen. Die is dat de informatie via de commissie of de Kamer binnenkomt en dat het vanzelf spreekt dat er op welke manier dan ook ruimte komt voor het voeren van een debat over de antwoorden op die vragen als de Kamer dat wenst.Voorzitter

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

De voorzitter heeft gelijk als hij zegt dat hij constateert dat er niet veel verschil is tussen het voorstel van de heer Wilders en dat van de commissie. Er is echter wel een verschil, namelijk dat de vaste commissies de leden de gelegenheid willen geven hun vragen te inventariseren die dan ook wat specifieker zouden zijn.

De heer Wilders (Groep Wilders):

Naar mijn idee sluit het haarfijn bij elkaar aan. Ik meen dat het goed is de lijn van de commissie te volgen. Daarmee doel ik op het stellen van die vragen en het eventueel volgende week houden van een plenair debat als wij in het bezit zijn van de antwoorden op die vragen.

De voorzitter:

De vragen zouden toch al door de commissie worden gesteld. Die komen dus op die manier bij het kabinet terecht. Ik stel voor dat wij er rekening mee houden dat er volgende week een plenair debat plaatsvindt. Het definitieve besluit daarover kunnen wij echter pas nemen op het moment dat die informatie is binnengekomen. Het lijkt mij goed dit deel van het stenogram ter informatie door te zenden aan de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven