Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, het voor volgende week geagendeerde debat over de werkgelegenheid te houden op woensdag 2 juni om 20.00 uur. Het debat zal worden gevoerd met de minister-president. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verhinderd wegens het bijwonen van een wetgevingsoverleg van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over spoedeisende wetsvoorstellen.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Van Fessem tot plv. lid in plaats van het lid Hessels en het lid Kortenhorst tot plv. lid in plaats van het lid Sterk.

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het AO inzake UPC op de plenaire agenda te zetten. Wat mij betreft, mag dat gerust ergens in de loop van de volgende week. Als dat erg moeilijk uitkomt, kan het ook een week later.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen. Ik maak graag gebruik van de ruime mogelijkheid die u hebt gegeven om het VAO ergens in de komende twee weken te laten plaatsvinden. Ik probeer het volgende week te agenderen en anders de week daarna.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Arib.

Mevrouw Arib (PvdA):

Voorzitter. Twee weken geleden is er een alarmerend rapport verschenen van de inspectie voor de gezondheidszorg over de slechte bereikbaarheid van huisartsenposten.

Naar aanleiding daarvan heb ik aangekondigd dat ik een spoeddebat wilde aanvragen. Een aantal collega's vond het beter om eerst via een procedurevergadering de minister een reactie op dat rapport te vragen. Op basis van die reactie zouden wij dan een debat met de minister aangaan.

De reactie is gisteren vlak voor de procedurevergadering binnengekomen. Tijdens de procedurevergadering is gebleken dat het te lang duurt voordat er een AO over dit onderwerp kan plaatsvinden. Gezien de ernst van de constateringen van de inspectie, zou ik u willen vragen om een spoeddebat te mogen houden over dat rapport.

De voorzitter:

Ik wil toch een kanttekening maken bij dit verzoek. Het is vreemd te moeten constateren dat een commissie als het ware overbelast is en de plenaire vergadering als een soort uitwijkplaats gebruikt. Als dat zo is, verzoek ik de commissie om ruimte te maken binnen de commissieactiviteiten.

Als mevrouw Arib om haar moverende redenen een plenair debat wil, is dat iets anders.

Mevrouw Arib (PvdA):

De allereerste aanleiding is de ernst van de feiten die in het rapport worden genoemd. Dat is voor mij aanleiding om te vragen om een plenair debat. Daarbij kunnen immers ook moties worden ingediend.

Op de tweede plaats ben ik zeer ontevreden over de reactie van de minister. Die is nog slechter dan zijn eerste reactie in de pers. Daarom vind ik het alsnog legitiem om u te verzoeken hierover een plenair debat te mogen houden.

De heer Buijs (CDA):

Ik begrijp dat mevrouw Arib vraagt om een gewoon plenair debat, niet om een interpellatie of een spoeddebat.

Mevrouw Arib (PvdA):

Ik vraag om een spoeddebat.

De heer Buijs (CDA):

Wij hebben er in de vaste commissie uitgebreid over gesproken. Daar hebben wij gezegd geen probleem te hebben met een plenair debat, maar niet in de vorm van een spoeddebat of een interpellatie.

Mevrouw Kant (SP):

Ik was helaas niet bij de procedurevergadering, maar de vorige keer was ook mijn fractie al voorstander van een debat op korte termijn over dit onderwerp. Helaas is er in de procedurevergadering geen meerderheid voor gebleken. Gelukkig hebben wij de nieuwe procedure dat 30 leden van de Kamer kunnen beslissen dat het debat er wel komt. Ik ben ervoor.

De voorzitter:

Ik ken het Reglement van orde net zo goed als u. Ik stel voor aan het verzoek van mevrouw Arib te voldoen. Ik krijg een ambtelijk advies voor twee minuten spreektijd en een verzoek voor vijf minuten, dus ik stel drie minuten voor.

Mevrouw Arib (PvdA):

Dit doet toch geen recht aan dit onderwerp.

De heer Buijs (CDA):

Ik steun mevrouw Arib hierin. Laten wij er dan op zijn minst vier minuten van maken. Dat betekent dus dat wij op korte termijn een plenair debat houden.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit onderwerp te agenderen voor volgende week met spreektijden van vier minuten per fractie.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Duivesteijn.

De heer Duivesteijn (PvdA):

Voorzitter. Ik ben zo bescheiden een VAO te vragen over de procedure nota Ruimte. Het hoeft niet vandaag.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en het punt toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Ik deel u alvast mee dat het volgende week volle dagen zullen worden. Dinsdag hebben wij geen derde pinksterdag, zoals dat ten onrechte wel eens wordt genoemd, maar een aantal wetgevingsoverleggen. Woensdag en donderdag zijn er plenaire vergaderingen. U zult het zien wanneer het schema aan u is toegezonden, maar het is misschien goed om het alvast te zeggen.

Naar boven