Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van een wet inzake ondersteuning bij arbeidsinschakeling en verlening van bijstand door gemeenten (Wet werk en bijstand) (28870),

- over:

- de motie-Noorman-den Uyl over het niet toepassen van de voor 2004 voorgenomen korting op het budget bijzondere bijstand (28870, nr. 69);

- de motie Noorman-den Uyl over aanpassing van de budgettering 2004 (28870, nr. 70);

- de motie-Noorman-den Uyl/Bussemaker over jaarlijks overleg met de VNG over gevolgen van rijksbeleid en conjunctuur voor reïntegratiemogelijkheden (28870, nr. 71);

- de motie-Bussemaker/Noorman-den Uyl over een concrete doelstelling voor het beleid ten aanzien van gesubsidieerde arbeid (28870, nr. 72);

- de motie-Bussemaker/Noorman-den Uyl over de sluitende aanpak (28870, nr. 73);

- de motie-De Wit over de rechtspositie van werknemers die gesubsidieerde arbeid verrichten (28870, nr. 74);

- de motie-Van der Vlies over concrete afspraken in het najaarsakkoord over het aannemen van substantieel meer gehandicapten en chronisch zieken (28870, nr. 76);

- de motie-Van Gent over sluitende en ambitieuze afspraken in het najaarsoverleg over inschakeling van bijstandsgerechtigden door het bedrijfsleven (28870, nr. 79);

- de motie-Van Gent over een baangarantie voor de huidige groep I/D'ers en WIW'ers (28870, nr. 80);

- de motie-Bruls/Bakker over verruiming van de meeneemregeling (28870, nr. 82);

- de motie-Huizinga-Heringa c.s. over kwaliteitseisen voor reïntegratiebedrijven (28870, nr. 84).

(Zie vergadering van 28 augustus 2003.)

De voorzitter:

Er is een bijgewerkte stemmingslijst uitgedeeld. In de vergadering van 28 augustus 2003 zijn de amendementen-Bruls, stukken nrs. 33 en 75, en het amendement-Noorman-den Uyl/Bakker, stuk nr. 61, door de regering overgenomen. De heer Bruls trekt zijn amendementen op de stukken nrs. 32 en 34 in en de heer Rouvoet trekt zijn amendement op stuk nr. 10 in. Mitsdien zullen deze amendementen niet in stemming worden gebracht.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Bruls (CDA):

Mevrouw de voorzitter. Vorige week is uitgebreid en intensief gedebatteerd over de Wet werk en bijstand. De CDA-fractie heeft een goed gevoel aan dat debat overgehouden en zij stemt daarom met nog meer vreugde in met de wet als geheel. De uitkomsten van de Wet werk en bijstand bieden de gemeenten meer mogelijkheden dan tot dusverre om een beter reïntegratiebeleid en adequate inkomenswaarborgen te bieden aan bijstandgerechtigden.

Niet op alle punten stemt het wetsvoorstel tot volle tevredenheid. Met name de invulling van de zorgplicht van ouders voor hun kinderen vond de CDA-fractie onvoldoende gewaarborgd in de Wet werk en bijstand. De CDA-fractie vond en vindt dat speciaal de groep van alleenstaande ouders met kinderen tot 5 jaar en/of gehandicapte kinderen tot 18 jaar vrijgesteld moet worden van de algemene sollicitatie- en arbeidsplicht, zoals vervat in het wetsvoorstel. Voor speciaal deze groep moet een ouder zelf kunnen bepalen hoe hij of zij de zorgtaken voor zijn of haar kinderen wil invullen.

Tijdens het debat hebben wij kunnen constateren dat een meerderheid van deze Kamer hier anders over denkt. Dat is althans duidelijk gebleken. Dit heeft geleid tot een voorstel dat door de staatssecretaris is overgenomen en dat door meerdere fracties is gesteund. Dat heeft weer geleid tot een aanzienlijke verbetering van het wetsvoorstel op dit punt. Gemeentebesturen moeten in de toekomst de wens van de ouders inzake de invulling van de eigen zorgplicht zwaar laten meewegen bij de beoordeling van de vraag of een vrijstelling van de sollicitatie- en arbeidsplicht moet worden verleend. Wij vinden dat een duidelijke tegemoetkoming en vanwege deze duidelijke tegemoetkoming van het kabinet en de voorgaande overweging zal mijn fractie tegen de amendementen op de stukken nrs. 8, 26, 59 en 91 stemmen.

De artikelen 1 en 2 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl/Bakker (stuk nr. 62, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 62 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Noorman-den Uyl/Bakker (stuk nr. 62, I) wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Noorman-den Uyl/Bakker (stuk nr. 62, II) wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 20, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de LPF en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6 en artikel 7, eerste t/m derde lid, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Noorman-den Uyl tot het laten vervallen van het vierde lid (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit/De Ruiter tot het laten vervallen van het vijfde lid (stuk nr. 50, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 50 Voorzittervoorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het vijfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het zesde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Noorman-den Uyl tot toevoeging van een zevende lid (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Noorman-den Uyl tot invoeging van een artikel 7a (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Noorman-den Uyl tot invoeging van een artikel 7a (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 18 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 8, eerste lid, aanhef wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel a wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent tot het laten vervallen van onderdeel b (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel b wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel c, het eerste en het tweede lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Noorman-den Uyl/Bakker tot toevoeging van een derde lid (stuk nr. 63).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel c wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Weekers tot invoeging van artikel 8a (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 9, eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-De Wit/De Ruiter tot invoeging van een nieuw tweede lid (stuk nr. 91).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet/Van der Vlies tot invoeging van een nieuw tweede lid (stuk nr. 8, herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van Gent tot invoeging van een nieuw tweede lid (stuk nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Varela tot invoeging van een nieuw tweede lid (stuk nr. 59).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-De Wit/De Ruiter tot invoeging van een nieuw tweede lid (stuk nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent tot invoeging van een nieuw derde lid (stuk nr. 65).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl tot toevoeging van een vierde lid (stuk nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies tot toevoeging van een vierde lid (stuk nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 9 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 10, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en derde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl tot toevoeging van een vierde lid (stuk nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van Gent tot toevoeging van een vierde lid (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 10 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl/Van Gent tot invoeging van een artikel 10a (stuk nr. 60).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 11 t/m 17 en artikel 18, het eerste t/m het vierde lid, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent tot toevoeging van een vijfde lid (stuk nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 18 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 19 t/m 24, opschrift paragraaf 3.3 en de artikelen 25 t/m 29 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendementDe Wit/De Ruiter (stuk nr. 52, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 52 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 30 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-De Wit/De Ruiter (stuk nr. 66, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement het overige op stuk nr. 66 voorkomende nader gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Bruls c.s. (stuk nr. 92, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit nader gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement het overige op stuk nr. 92 voorkomende nader gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 31, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bruls c.s. (stuk nr. 92, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 32 t/m 34, en artikel 35, eerste en tweede lid, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het derde en vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 35 word zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 36, eerste lid, aanhef wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit/De Ruiter (stuk nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet (stuk nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 24 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel a wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel b wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit/De Ruiter tot het doen vervallen van onderdeel c (stuk nr. 54, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 54 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel c wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel d wordt zonder stemming aangenomen. Het eerste lid wordt zonder stemming aangenomen. Het tweede t/m vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies tot invoeging van een nieuw vijfde lid (stuk nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het vijfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het zesde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 36 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 37 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 38, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Bruls c.s. (stuk nr. 92, II) wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 39 t/m 46 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bakker/Noorman-den Uyl (stuk nr. 64).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 47, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bakker/Noorman-den Uyl (stuk nr. 64), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 48 en 49 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit/De Ruiter (stuk nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 50 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 51 t/m 56 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-De Wit/De Ruiter (stuk nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 57 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 87, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 87 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 58, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Noorman-den Uyl (stukken nrs. 87, I en II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 59 t/m 69 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/Noorman-den Uyl (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 70 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 71 en 72 worden stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies tot het doen vervallen van artikel 73 (stuk nr. 48, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 48 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 73 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 74 t/m 77 worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik schors de vergadering wegens rumoer op de publieke tribune.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Wij vervolgen de stemmingen over de Wet werk en bijstand.

In stemming komt het amendement-Weekers (stuk nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Artikel 78, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Weekers (stuk nr. 45), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 79 t/m 86 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van de ChristenUnie stel ik voor, eerst te stemmen over de moties die bij de behandeling van het wetsvoorstel Wet werk en bijstand zijn ingediend, daarna de gelegenheid te geven tot het afleggen van stemverklaringen en ten slotte te stemmen over het gehele wetsvoorstel.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl (28870, nr. 69).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl (28870, nr. 70).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl/Bussemaker (28870, nr. 71).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Bussemaker/Noorman-den Uyl (28870, nr. 72).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bussemaker/Noorman-den Uyl (28870, nr. 73).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-de Wit (28870, nr. 74).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies (28870, nr. 76).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-van Gent (28870, nr. 79).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-van Gent (28870, nr. 80).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Bruls/Bakker (28870, nr. 82).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Huizinga-Heringa c.s. (28870, nr. 84).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De heer Bakker (D66):

Voordat wij over de moties begonnen, hebben wij als laatste gestemd over het amendement-Weekers op stuk nr. 45. Daar hebben wij een foutje gemaakt. De fractie had daar graag voor willen stemmen. Ik zou dat graag aangetekend willen zien in de Handelingen.

De voorzitter:

Dat is bij dezen gebeurd. Het maakt geen verschil voor de uitslag. Voordat wij gaan stemmen over het wetsvoorstel, is door verschillende leden gevraagd om een stemverklaring te mogen afleggen.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Zouden wij niet eerst over de invoeringswet stemmen?

De voorzitter:

Ik zie dat daar in de Kamer geen bezwaar tegen is. Dan gaan wij eerst stemmen over de invoeringswet.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. Lijkt het u niet verstandiger om eerst te kijken of de bijstandswet op steun van de Kamer kan rekenen? Stel dat dit niet gebeurt, dan hoeven wij ook niet over de invoeringswet te stemmen.

De voorzitter:

Naar aanleiding van het verzoek van mevrouw Noorman heb ik even rondgekeken en geconstateerd dat er geen bezwaar tegen was, maar ik geef het graag in discussie.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Misschien kunnen wij eerst over de artikelen en de amendementen van de invoeringswet stemmen, maar niet over het slotoordeel van de wet. Dat doen wij, denk ik, na de stemverklaringen.

De voorzitter:

Ik stel voor om dit voorstel te volgen en nu eerst te stemmen over de op de invoeringswet ingediende amendementen. Daarna gaan wij stemmen over het wetsvoorstel Wet werk en bijstand en vervolgens over de invoeringswet.

Naar boven