Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2002-2003 | nr. 76, pagina 4323-4325 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2002-2003 | nr. 76, pagina 4323-4325 |
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend tijdens het notaoverleg over de Europese Conventie, te weten:
- de motie-Van Dijk c.s. over zelfstandige toegang van nationale parlementen tot het Hof van Justitie (28473, nr. 12);
- de motie-Van Dijk c.s. over aanpassingen van de werkwijze van de Staten-Generaal (28473, nr. 13);
- de motie-Van Dijk c.s. over de unanimiteitsregel en de gekwalificeerde meerderheidsstemming (28473, nr. 14);
- de motie-Timmermans/Van der Laan over besluitvorming op het gebied van meerjarige financiële perspectieven (28473, nr. 16);
- de motie-Timmermans c.s. over de subsidie voor de Europese Beweging in Nederland (28473, nr. 17);
- de motie-Van Baalen c.s. over de toetredingscriteria in het Europees Grondwettelijk Verdrag (28473, nr. 18);
- de motie-Van Baalen c.s. over één stemhebbend lid per lidstaat in de Europese Commissie (28473, nr. 19);
- de motie-Van Baalen over omvorming van de WEU-assemblee tot interparlementaire assemblee (28473, nr. 20);
- de motie-Karimi c.s. over instemmingsrecht van het Europees Parlement t.a.v. handelsverdragen (28473, nr. 21);
- de motie-Karimi c.s. over participerende democratie (28473, nr. 22);
- de motie-Karimi/Van der Laan over rechtsmacht van het Hof van Justitie over het GBVB (28473, nr. 23);
- de motie-Karimi over de EU-minister van Buitenlandse Zaken (28473, nr. 24);
- de motie-Van Bommel over het stelsel van "vrije, onvervalste concurrentie" (28473, nr. 25);
- de motie-Van Bommel over een tijdelijk moratorium (28473, nr. 26);
- de motie-Van der Laan c.s. over de vergaderlocaties van het Europees Parlement (28473, nr. 27);
- de motie-Van der Laan c.s. over de scheiding van kerk en Staat (28473, nr. 28);
- de motie-Van der Laan c.s. over het Euratom Verdrag (28473, nr. 29).
(Zie notaoverleg van 10 juni 2003.)
De voorzitter:
Het betreft een stemming over moties die gisteren zijn ingediend bij het notaoverleg van de commissies uit Tweede en Eerste Kamer over de Europese Conventie, maar wij stemmen uiteraard over de moties die door leden van de Tweede Kamer zijn ingediend. Een groot aantal van deze moties heeft evenwel een verwijzing naar soortgelijke moties die naar verwachting in de Eerste Kamer zullen worden ingediend, hetgeen op zich een mooie, nieuwe procedure is.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
De heer Van Bommel (SP):
Voorzitter. Wij hebben gisteren de hele dag gedebatteerd over de totstandkoming van een Europese grondwet, met daarbij veel aandacht voor een Europees buitenlands en veiligheidsbeleid. Mijn fractie is geen voorstander van de totstandkoming van een dergelijk beleid, omdat wij vinden dat dit een belangrijk onderdeel is van de soevereiniteit van natiestaten, van de lidlanden derhalve van de Europese Unie. Desalniettemin stellen wij vast dat een grote meerderheid in deze Kamer, en zelfs een aanzienlijke meerderheid in de Conventie, wel voor de vorming van een dergelijk beleid is, met allerlei instituties en functionarissen die daarbij horen.
Er is door deze Kamer een aantal moties ingediend die proberen de controle op dergelijke instituten en functionarissen te vergroten. Wij hebben ervoor gekozen om de lijn van een sterkere controle op dat punt te steunen. Wij verwachten niet dat er op korte termijn een Europees buitenlands en veiligheidsbeleid komt en wij wensen ook niet dat dit er komt, omdat wij van mening zijn dat de grote landen in Europa de kleinere landen bij dit beleid, en overigens ook op andere beleidspunten, zullen gaan overheersen. Desalniettemin kiezen wij hier voor de weg van meer controle op het moment dat dit beleid er zou zijn.
Het betekent dat wij steun geven aan de motie op stuk nr. 20, die stelt dat de Raad voor de West-Europese Unie omgevormd moet worden tot een interparlementaire raad die toezicht houdt op het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid. Wij geven ook steun aan de motie die leidt tot een eventuele uitbreiding van de macht van het Hof van Justitie tot dat buitenlands beleid. Het belangrijkste is echter de motie op stuk nr. 24, omdat deze motie voorziet in de mogelijkheid voor de leden van het Europees Parlement om uiteindelijk ook te komen tot afzetting van een Europese minister die gaat over het buitenlands beleid. Dat zijn voor ons moties die wij zullen steunen, maar dat laat onverlet dat wij verwachten en hopen dat dit beleid er uiteindelijk niet zal komen.
Mevrouw Van der Laan (D66):
Voorzitter. Ik wil graag een stemverklaring afleggen bij de motie op stuk nr. 17 van het lid Timmermans over subsidie voor de Europese Beweging in Nederland. Ik ben namelijk een zeer groot voorstander van de Europese Beweging. Dan heb je wel wat te verklaren als je toch tegen die motie gaat stemmen. Wij hebben er een paar redenen voor.
Ten eerste is de systematiek van de financiering veranderd, waardoor niet meer structureel, maar alleen per project wordt gefinancierd.
Ten tweede is heel onduidelijk wat het precies betekent om de subsidie niet te verlagen. Er staat niet ten opzichte waarvan.
Ten derde gaat, aangezien het subsidiepotje voor Buitenlandse Zaken kleiner wordt en de EBN een groter deel van de subsidie zou krijgen, dit wellicht ten koste van andere heel goede projecten, zoals het Modal European Parliament. Omdat wij dat nu niet kunnen overzien, wil ik dat niet op mijn geweten hebben.
Ten vierde zijn wij gerustgesteld door de toezegging van de staatssecretaris om een serieuze dialoog met de EBN aan te gaan om te kijken of hun financiële problemen kunnen worden opgelost.
Het is met pijn in het hart, maar wij zullen toch tegen de motie stemmen omdat zij niet aan alle zorgen tegemoetkomt. De strekking ervan ondersteunen wij wel.
In stemming komt de motie-Van Dijk c.s. (28473, nr. 12).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Van Dijk c.s. (28473, nr. 13).
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Dijk c.s. (28473, nr. 14).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Timmermans/Van der Laan (28473, nr. 16).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Timmermans c.s. (28473, nr. 17).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Baalen c.s. (28473, nr. 18).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Baalen c.s. (28473, nr. 19).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Baalen (28473, nr. 20).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Karimi c.s. (28473, nr. 21).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Karimi c.s. (28473, nr. 22).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Karimi/Van der Laan (28473, nr. 23).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Karimi (28473, nr. 24).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Van Bommel (28473, nr. 25).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Van Bommel (28473, nr. 26).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (28473, nr. 27).
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen, zoals dat acht jaar geleden ook het geval was met een gelijkluidende motie. Hopelijk heeft mevrouw Van der Laan meer succes.
In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (28473, nr. 28).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (28473, nr. 29).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
De heer Van de Camp (CDA):
Voorzitter. Bij ons bestaat enige onduidelijkheid over de stemming over de motie op stuk nr. 12. Daarom vraag ik u om de uitslag te herhalen, zodat wij weten wie daar voor was en wie ertegen.
De voorzitter:
Voor de motie op stuk nr. 12 hebben gestemd de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP. Dat wil zeggen dat zij is verworpen.
Sluiting 19.21 uur
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20022003-4323-4325.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.