Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van het CDA benoem ik in het Presidium het lid Meijer tot plv. lid in de bestaande vacature.

Op verzoek van de fractie van de PvdA benoem ik in:

  • - de vaste commissie voor Financiën het lid Smeets tot plv. lid in plaats van het lid Kalsbeek en het lid Samsom tot plv. lid in plaats van het lid Stuurman;

  • - de vaste commissie voor Justitie het lid Timmer tot plv. lid in plaats van het lid Verdaas;

  • - de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het lid Kalsbeek in plaats van het lid Smeets.

Ik stel voor, de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van mevrouw Halsema tot wijziging van het Reglement van orde, die voor vanmiddag geagendeerd stond, te verplaatsen naar de aanvang van de vergadering van morgen om 13.00 uur.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van der Laan.

Mevrouw Van der Laan (D66):

Voorzitter. Ik heb samen met de heer Dittrich op 17 februari een vraag gesteld aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over de wijze waarop het OM de hbo-fraude heeft onderzocht. Vervolgens hebben wij op 19 maart een mededeling van minister Donner gekregen, waarin hij zei dat het nog niet mogelijk was om antwoord te geven en waarin hij nogmaals om uitstel vroeg. De termijn van dat uitstel is nu voor de tweede keer afgelopen, namelijk afgelopen woensdag. Ik constateer dat constant deadlines verlopen en ik vraag mij af of wij niet kunnen eisen dat wij morgen of uiterlijk donderdag antwoord krijgen van de regering.

De voorzitter:

Ik stel voor om dit deel van het stenogram met uw vraag door te sturen naar het kabinet, in het bijzonder naar de desbetreffende bewindslieden. Ik voeg er van mijn kant aan toe, dat ik u in overweging geef om de vragen volgende week mondeling te stellen als het antwoord er weer niet is.

Mevrouw Van der Laan (D66):

Dat zal ik doen. Voor de Handelingen wil ik aantekenen dat tijdens de discussie over de bekostiging van het hoger onderwijs ook is beloofd dat de antwoorden zouden komen. Ik zal het inderdaad volgende week mondeling proberen.

De voorzitter:

Tenzij uiteraard aan uw verzoek van vandaag wordt voldaan.

Conform het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Ormel.

De heer Ormel (CDA):

Voorzitter. Ik vraag u om een korte heropening van de behandeling van de wijziging van de Wet op de dierproeven vanwege een ingediend gewijzigd amendement en een ingediende gewijzigde motie.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen. Dat wil zeggen dat wij vandaag niet over dit onderwerp gaan stemmen. De korte heropening zal plaatsvinden op een nader te bepalen moment.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Samsom.

De heer Samsom (PvdA):

Voorzitter. De gisteren verschenen Milieubalans schetst een onthutsend beeld van de staat van het milieu in ons land. Op vrijwel alle punten scoren wij een zware onvoldoende. Nog onthutsender is in onze ogen de reactie van de staatssecretaris, die ad hoc weer een paar maatregelen aankondigde en die zojuist in het debatje de 80-kilometergrens voor de helft terugtrok. In de reactie van de staatssecretaris blijkt nergens het gevoel van urgentie, terwijl de conclusie van de Milieubalans toch echt van de pagina's spat: het Nederlandse milieubeleid verzuipt in halve maatregelen en het milieu zelf gaat naar de donder.

De voorzitter:

U moet nu naar uw procedurele vraag toe.

De heer Samsom (PvdA):

Ik ga naar mijn vraag. De PvdA-fractie heeft, eerlijk gezegd, een beetje genoeg van alle halve debatjes over zin en onzin van alle halve maatregelen. Wij zouden graag een debat voeren over de hoofdlijnen. Vorige week ging het over autobanden, volgende week over lekkende boterhamzakjes. Wij dreigen de grote lijn te verliezen, ook in de Kamer. Daarom vraag ik het kabinet met klem om een gedegen reactie op de Milieubalans. Dan doel ik op de hoofdlijnen, op de politieke keuzen die nodig zijn om het milieu voor ons en de volgende generaties te behouden. Ik zou die reactie graag binnen drie weken ontvangen, zodat wij daarna een volwaardig plenair debat daarover kunnen voeren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de staatssecretaris van VROM.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verburg.

Mevrouw Verburg (CDA):

Voorzitter. Wij hebben zojuist een debat gevoerd met onder anderen de minister van Financiën over de ontwikkeling van de salarissen bij Schiphol. Twee weken geleden hebben wij een discussie gehad over de ontwikkeling van de salarissen van managers bij een ander bedrijf waarvan de overheid aandeelhouder is. Ik vind het tijd voor een notitie van de overheid over het gewenste gedrag van commissarissen die namens de overheid bij zulke bedrijven werkzaam zijn en de gewenste inkomensontwikkeling, van hoog tot laag, bij de bedrijven waarvan de overheid aandeelhouder is. Ik zou dus graag een korte notitie krijgen van de ministers van Financiën en van Sociale Zaken samen, waarin zij wat dat betreft een bepaalde beleidslijn uitstippelen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de ministers van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Naar boven