Noot 1 (zie blz. 4254)

Interpellatievragen van het lid Koenders (PvdA) inzake de escalerende situatie in het Midden-Oosten.

1

Welke concrete stappen nemen Nederland en de EU om te voorkomen dat Arafat wordt verbannen of gedood en om te bewerkstelligen dat de Israëlische troepen zich terstond terugtrekken uit de herbezette Palestijnse gebieden zoals de VN vraagt? Welke precieze drukmiddelen hanteert de EU daar waar algemene verklaringen en uitspraken onvoldoende werken? Welk tijdschema wordt bij die eventuele drukmiddelen gehanteerd? Hoe wordt vanavond in het EU-overleg voorkomen dat het blijft bij een verklaring en een trip van Solana? Hoe wordt daar bevorderd dat daadwerkelijk stappen worden gezet die verband leggen met het mogelijk opleggen van een vredesregeling op basis van Tenet en Mitchell en het agenderen van een eventuele vredesmacht ter bescherming van Israël en een levensvatbare Palestijnse staat? Welk precieze mandaat staat de regering voor bij de missie van Solana? Hoe wordt voorkomen dat het een exercitie in vernedering wordt?

2

Hoe beoordeelt de regering de uitlatingen van minister Powell dat de Israëlische actie gerechtvaardigd is en wellicht enige weken zal duren? Hoe kan dit worden voorkomen? Op welke wijze wil de minister dat de EU hierop reageert?

3

Is de Nederlandse regering bereid de VS ertoe op te roepen op het niveau van minister van buitenlandse zaken Powell en de Europese minister Pique terstond naar de regio af te reizen om ervoor te zorgen dat de Israëlische troepen zich terugtrekken, journalisten worden toegelaten en vredesonderhandelingen worden voorgesteld nu de leiders zelf slechts een macabere doodsdans uitvoeren en hun bevolkingen gijzelen?

4

Heeft de minister van Buitenlandse Zaken gebeld met zijn evenknie Peres om de grote kritiek op de Israëlische handelswijze duidelijk te maken en ten sterkste te protesteren tegen de vernedering van de EU?

5

Hoe evalueert de minister het feit dat de EU niet in staat is gebleken Arafat ertoe te brengen een einde te maken aan het terrorisme als voorwaarde voor een Palestijnse staat om te beginnen in zijn eigen Fatah gerelateerde strijdgroepen? Hoe denkt u dit in de huidige situatie te bereiken?

6

Hoe beoordeelt u de uitlating van Sharon van gisterenavond dat het nu de kans is om Arafat eruit te gooien? Op welke precieze wijze heeft u persoonlijk op deze absurde uitlatingen gereageerd?

7

Bent u bereid om in het kader van de VN en de transatlantische samenwerking samen met EU-bondgenoten een vredesinitiatief te nemen waarbij op basis van Taba, Tenet en Mitchell het aannemen van een VN-resolutie wordt bevorderd die de contouren van een vredesakkoord nader bepaalt en steun en sancties in het vooruitzicht stelt voor de partij die niet meewerkt?

Naar boven