Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het gevangeniswezen, te weten:

- de motie-Rietkerk over een plan van aanpak met onorthodoxe maatregelen (28162, nr. 1);

- de motie-Rietkerk over structurele middelen voor voldoende personeel DJI (28162, nr. 2).

(Zie vergadering van 12 december 2001.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Duijkers (PvdA):

Voorzitter. De CDA-fractie heeft bij monde van de heer Rietkerk twee moties ingediend tijdens het interpellatiedebat over het gevangeniswezen. Mijn fractie zal tegen de motie over structurele middelen ten behoeve van het personeel stemmen. Zij is niet tegen de geest van de motie, want het is inderdaad van belang dat er voldoende geld komt om de personele problemen op te vangen. De minister heeft echter toegezegd dat hij met een plan van aanpak zal komen en het kabinet om aanvullende middelen zal vragen. Mijn fractie wacht liever dat plan van aanpak af.

De tweede motie heeft betrekking op het nemen van onorthodoxe maatregelen ter voorkoming van het vroegtijdig vrijlaten van gedetineerden. Voorgesteld wordt om twee personen in één cel te plaatsen, iets waar de PvdA nooit voor is geweest. De minister heeft tijdens het overleg een serie maatregelen aangekondigd, enkele nieuwe en enkele oude die worden versneld. De PvdA-fractie geeft er de voorkeur aan om eerst het effect van deze aangekondigde maatregelen af te wachten. Om deze reden zullen wij ook tegen de tweede motie van de CDA-fractie stemmen.

In stemming komt de motie-Rietkerk (28162, nr. 1).

De voorzitter:

Ik constateer dat het lid Van Heemst en de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Rietkerk (28162, nr. 2).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fractie ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven