Aan de orde zijn de stemmingen over drie moties, ingediend bij het debat over de benutting van rijkswegen, te weten:

- de motie-Van der Steenhoven over het uitvoeren van een MER voor vluchtstrookgebruik (27400 XII, nr. 67);

- de motie-Van der Steenhoven over openstelling van vluchtstroken voor openbaar vervoer (27400 XII, nr. 68);

- de motie-Dijsselbloem/Giskes over aanvullende maatregelen bij uitbreiding van benutting (27400 XII, nr. 69).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De motie-Dijsselbloem c.s. (27400-XII, nr. 69) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat benuttingsmaatregelen zoals de spitsstrook een succesvolle bijdrage leveren aan de bestrijding van congestie op de hoofdwegen;

spreekt uit dat uitbreiding van dergelijke benuttingsmaatregelen gepaard moet gaan met:

  • - afdoende extra veiligheidsmaatregelen;

  • - bestrijding van de geluidsoverlast conform de Wet geluidhinder;

  • - aanpassing van de maximumsnelheid ten behoeve van zowel doorstroming als beperking van geluidsoverlast en luchtverontreiniging,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Dijsselbloem en Giskes. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 70 (27400-XII).

Deze gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Ik neem aan dat wij hierover nu kunnen stemmen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (27400-XII, nr. 67).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (27400-XII, nr. 68).

De voorzitter:

De uitslag is onduidelijk; wij gaan hoofdelijk stemmen.

Vóór stemmen de leden: Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Bolhuis, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Depla, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duijkers, Duivesteijn, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kant, Karimi, Koenders, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra en Albayrak.

Tegen stemmen de leden: Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Slob, Snijder-Hazelhoff, Van Splunter, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders en Van den Akker.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de motie met 73 tegen 71 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Dijsselbloem/Giskes (27400-XII, nr. 70, was nr. 69).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven