Aan de orde zijn de stemmingen over drie moties, ingediend tijdens het debat over het asielbeleid, te weten:

- de motie-Kamp over het fors terugdringen van het aantal ongedocumenteerde asielzoekers (19637, nr. 543);

- de motie-Middel over aanvullende instrumenten om het aantal ongedocumenteerden terug te dringen (19637, nr. 544);

- de motie-Rouvoet/Van der Staaij over "bekeerlingen" in Iran (19637, nr. 500).

(Zie vergadering van 31 oktober 2000.)

De voorzitter:

De zojuist bij de regeling van werkzaamheden toegevoegde motie-Rouvoet/Van der Staaij (19637, nr. 500) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van oordeel, dat "bekeerlingen" uit landen als Iran, waar op geloofsafval en -overgang de doodstraf is gesteld, bij terugkeer grote risico's kunnen lopen;

spreekt als haar mening uit dat bij beoordeling van asielaanvragen van bekeerde moslims als leidend uitgangspunt behoort te gelden dat bekeerde moslims bij terugkeer naar Iran hun nieuwe geloof op dezelfde wijze kunnen belijden als de overige niet-moslims in Iran,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 546 (19637).

De motie is rondgedeeld. Ik neem aan, dat wij er nu over kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Kamp (VVD):

Mevrouw de voorzitter! De motie-Middel op stuk nr. 544 gaat net als de eerder ingediende motie-Kamp op stuk nr. 543 over het tegengaan van het ongedocumenteerd zijn van asielzoekers. Nederland krijgt niet alleen veel meer asielzoekers dan andere Europese landen, maar ook is een veel hoger percentage van hen ongedocumenteerd. Beide moties vragen om maatregelen. Staatssecretaris Cohen heeft duidelijk gemaakt wat het verschil is door de motie-Middel op stuk nr. 544 aan te merken als een ondersteuning van zijn beleid. De VVD-fractie vindt dat het beleid op dit punt niet ondersteund maar aangescherpt moet worden. Daarom zullen wij tegen de motie op stuk nr. 544 stemmen.

De gewijzigde motie-Routvoet/Van der Staaij op stuk nr. 500, die net is toegevoegd aan de stemmingslijst, betreft asielzoekers uit Iran die van de islam naar het christendom zijn overgegaan. Het element geloofsovergang wordt natuurlijk, en met de steun van de VVD-fractie, al betrokken bij de beoordeling van een asielaanvraag. De motie wil hier echter een leidend uitgangspunt van maken. Zo staat het letterlijk in het dictum. Anders gezegd: geloofsovergang is verblijfsvergunning. Dit tot beleid maken, is vragen om problemen, problemen zoals misbruik en aanzuigende werking. En die hebben wij al meer dan genoeg in het asieldossier. De VVD-fractie zal daarom ook tegen de motie op stuk nr. 500 stemmen.

In stemming komt de motie-Kamp (19637, nr. 543).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Middel (19637, nr. 544).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Rouvoet/Van der Staaij (19637, nr. 546).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven