Aan de orde zijn de stemmingen over zes moties, ingediend tijdens het notaoverleg over de nota Tegemoetkoming studiekosten, te weten:

- de motie-Rehwinkel c.s. over een extra toelage (26662, nr. 4);

- de motie-Rehwinkel c.s. over kostendekkendheid (26662, nr. 5);

- de motie-Mosterd c.s. over armoedevallen (26662, nr. 6);

- de motie-Mosterd c.s. over reiskosten (26662, nr. 7);

- de motie-Kant over verschillen tussen scholen in ouderbijdrage en studiemateriaalkosten (26662, nr. 8);

- de motie-Kant over uitkering van 75% van de tegemoetkoming aan het begin van het schooljaar (26662, nr. 9).

(Zie notaoverleg van 14 februari 2000.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Brood (VVD):

Voorzitter! Met de nota komt een overwegend kostendekkend systeem voor de lagere inkomens en de middeninkomens tot stand voor de dekking van de studiekosten. Daarmee komt geld vrij bij gemeenten die tot nu toe zelf voorzagen in die kosten. Tegelijkertijd signaleren wij een probleem voor de bovenbouw van HAVO en VWO en de beroepsopleidende leerwegen, want daar is geen sprake van een dekkend systeem. Om die reden hebben wij de minister verzocht in overleg te treden met de VNG en door dat overleg te voorzien in zo'n regeling, nu daar gelden voor vrijkomen.

Gelet op deze achtergrond hebben wij moeite met de motie op stuk nr. 4 en wel om een aantal redenen. In de eerste plaats leidt deze motie tot een overcompensatie en dus tot het toekennen van gelden aan mensen die deze niet nodig hebben. In de tweede plaats leidt deze motie tot een ondercompensatie voor de groepen die het nodig hebben, waardoor de regeling in dit opzicht niet effectief is. In de derde plaats is er een andere oplossing denkbaar. In de vierde plaats kent de motie geen dekking. Zoals bekend, kan dan niet van de VVD-fractie worden verlangd dat zij voor deze motie zal stemmen.

In stemming komt de motie-Rehwinkel c.s. (26662, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rehwinkel c.s. (26662, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Mosterd c.s. (26662, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Mosterd c.s. (26662, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Kant (26662, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en Groenlinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kant (26662, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven