Noot 1 (zie blz. 4414)

Interpellatievragen van het lid De Wit (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een fonds ter schadeloosstelling van ex-dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog.

1

Waarom heeft u tot op heden nog geen contact opgenomen met uw Duitse collega, hoewel u tijdens het Algemeen Overleg van 24 maart jl. heeft toegezegd dit op korte termijn te zullen doen?

2

Waarom hebben uw antwoorden op de overige tijdens het Algemeen Overleg gestelde vragen zo lang op zich laten wachten?

3

Realiseert u zich dat 13 mei a.s. een fatale termijn kan zijn? Waarom is dit voor u geen aanleiding geweest alerter, actiever en sneller te reageren?

4

Wat bent u voornemens te doen tussen nu en 13 mei a.s.?

5

Bent u bereid u alsnog in te zetten voor één centraal fonds in Duitsland waar alle ex-dwangarbeiders of hun nabestaanden een claim kunnen indienen?

6

Hebben zich inmiddels nog meer bedrijven aangesloten bij het bedrijvenfonds? Wat voor meningen leven in Duitsland over de omvang van het fonds en de voorwaarden voor een uitkering?

7

Wat is er waar van het bericht dat alleen uitbetaling uit het fonds zal worden verstrekt indien er voor de verrichte dwangarbeid geen loon is ontvangen? Wat moet precies worden verstaan onder «geen loon» ontvangen hebben?

8

Is er inmiddels meer duidelijkheid over de vraag of ook nabestaanden zich kunnen melden bij dit fonds? Zo neen, bent u bereid hier op korte termijn duidelijkheid over te verkrijgen?

9

Hoe komt het dat u in uw eerdere berichten niet hebt vermeld dat er volgens het Regeerakkoord van oktober 1998 naast het bedrijvenfonds een nationaal fonds voor «vergeten slachtoffers» komt? Wie kunnen er een beroep doen op dit fonds en onder welke voorwaarden?

10

Wat gebeurt er met de zeer grote aantallen aanmeldingen van ex-dwangarbeiders bij de SBO? Welke initiatieven zal de SBO op korte termijn gaan nemen? Zal er naast de proefprocedure door Baron K. von Munchhausen ook door de SBO nog een procedure worden gestart tegen een Duits bedrijf dan wel tegen de Duitse overheid?

Naar boven