Aan de orde is het mondelinge vragenuur, overeenkomstig artikel 136 van het Reglement van orde.

Vragenvan het lid Janmaat aan de minister-president, over het indammen van de stroom asielzoekers uit Irak en Afghanistan.

De heer Janmaat (CD):

Voorzitter! Het probleem van de asielzoekers blijft actueel en wordt al jaren steeds actueler. De minister-president heeft zich in navolging van andere politici uitgesproken over het indammen van de stroom asielzoekers uit Irak en Afghanistan. Dat zijn op zichzelf zinnige opmerkingen, als wij kijken naar de toenemende armoede in Nederland en naar de tamelijk welvarende opvang van asielzoekers, bijvoorbeeld in hotels. De regering weet overigens dat er steeds meer weerstand komt tegen die opvang. Ik verwijs naar Vlieland, 's-Hertogenbosch en meerdere grote steden.

De vraag is of deze opmerkingen van de minister-president meer zijn dan een losse opmerking in verband met de komende verkiezingen. Bedoelt de minister-president het serieus? De regering heeft wel gezegd dat zij nu een team zal opzetten dat zich bezighoudt met mensensmokkel, maar de regering heeft vorig jaar reeds toegegeven dat bijna 90% van de mensen die ons land binnenkomen, binnenkomen door smokkelorganisaties.

Vandaar de volgende vier vragen aan de minister-president.

1. Waarom wil hij alleen de stroom vanuit Irak en Afghanistan beperken?

2. Denkt de minister-president evenals de heer Bolkestein dat de asielzoekers mogelijk een criminele aard hebben?

3. Welke maatregelen denkt de minister-president op korte termijn te nemen, als hij grenscontroles al uitsluit?

4. Hoe moet die stroom worden ingedamd? Aan welke proporties denkt de minister-president?

Minister Kok:

Voorzitter! Ik kan snel en kort antwoorden. In de eerste plaats is het vraagstuk van de instroom in Duitsland en Nederland vanuit beide genoemde landen een nieuwe ontwikkeling, die om een urgente beoordeling en beantwoording vraagt. Er is zeker aanleiding om te veronderstellen dat in die stroom binnenkomende asielzoekers factoren schuilgaan die verband houden met georganiseerde smokkel met, soms, een criminele achtergrond. De taskforce die conform het besluit van vorige week vrijdag is ingesteld, zal zich daarop richten.

De beide andere vragen, voorzitter, laten zich beantwoorden met een verwijzing naar een notitie in de vorm van een brief, die door het kabinet waarschijnlijk na de ministerraadsvergadering van aanstaande vrijdag aan de Kamer zal worden aangeboden.

De heer Janmaat (CD):

Mijnheer de voorzitter! De door de minister-president met zoveel bravoure aangekondigde maatregelen blijken dus totaal geen inhoud te hebben. De marechaussee maakt nu kopieën van reisdocumenten; het heeft acht jaar geduurd voordat de regering eraan toe was die maatregel te nemen. Gelet daarop mag ik dus aannemen dat de heer Kok een aantal maatregelen voorbereidt die het volgende kabinet, het kabinet-Bolkestein, zal uitvoeren.

Minister Kok:

Voorzitter! Ik heb geen vraag in deze laatste bijdrage kunnen ontdekken.

Naar boven