100ste vergadering

Woensdag 27 augustus 1997

10.15 uur

Voorzitter: Bukman

Tegenwoordig zijn 143 leden, te weten:

Adelmund, Aiking-van Wageningen, Apostolou, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Van den Bos, Van Boxtel, Bremmer, Bukman, M.M. van der Burg, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, De Cloe, Cornielje, Crone, Van Dijke, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Van den Doel, Doelman-Pel, Duivesteijn, Essers, Feenstra, Fermina, Gabor, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, De Haan, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Van Heemst, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hillen, Hoekema, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Houda, Huys, Janmaat, Jeekel, De Jong, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, De Koning, Korthals, Lambrechts, Lansink, Leerkes, Leers, Liemburg, Lilipaly, Van der Linden, Luchtenveld, Mateman, R.A. Meijer, Th.A.M. Meijer, Middel, Van Middelkoop, Mulder-van Dam, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Passtoors, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Reitsma, Remkes, Van Rey, Van 't Riet, Rijpstra, Roethof, Van Rooy, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Swildens-Rozendaal, Terpstra, Van Traa, Valk, Ter Veer, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Verkerk, Versnel-Schmitz, Verspaget, Visser-van Doorn, Vliegenthart, Van der Vlies, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Wallage, Van Walsem, Weisglas, Van Wingerden, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Wolters, Woltjer, Ybema, Van Zijl en Van Zuijlen,

en de heren Dijkstal, vice-minister-president, minister van Binnenlandse Zaken, Van Mierlo, vice-minister-president, minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Sorgdrager, minister van Justitie, de heer Melkert, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en mevrouw Van de Vondervoort, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Dankers, wegens bezigheden elders, ook morgen;

Adelmund, wegens bezigheden elders, alleen voor de ochtend- en middagvergadering;

H. Vos, wegens bezigheden elders, alleen voor de ochtend- en avondvergadering;

Dijksman en Oudkerk, wegens bezigheden elders, alleen voor de middag- en avondvergadering;

Van Nieuwenhoven en Noorman-den Uyl, wegens bezigheden elders, alleen voor de avondvergadering.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Op de agenda staat nu de voortzetting van de behandeling van de wijziging van de Wet op de ondernemingsraden. Mij is geworden dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die dit wetsvoorstel namens de regering hier verdedigt, het kabinetsberaad bijwoont dat op dit ogenblik plaatsvindt als fall-out van de discussie over de zaak-Bouterse gisteravond in deze zaal. Ik stel voor, deze voorkeur van hem te respecteren. Naar mij blijkt, heeft dit de instemming van de Kamer.

Wij zullen elkaar dan op dit moment niet langer plenair bezighouden. Ik wil proberen vanaf half een het debat te voltooien dat gisteren begonnen is, inclusief de stemmingen. Er is een motie van afkeuring en wij kunnen deze en andere moties dus niet tot volgende week laten liggen. Daarna zetten wij de discussie over de Wet op de ondernemingsraden voort, die ik gedurende de middagvergadering zou willen afronden. Overigens komt er een nieuw schema voor de werkzaamheden gedurende deze dag en de dag van morgen. Naar mij blijkt, stemt de Kamer hiermee in.

De vergadering wordt van 10.22 uur tot 12.47 uur geschorst.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Wij hebben als eerste punt op de agenda de afronding van het debat over, zoals het gisteren op mijn mapje stond, de "zaak-Bouterse". Ik heb zo-even van de minister van Buitenlandse Zaken een telefoontje gekregen, dat de regering om 13.15 uur hier kan zijn voor de voortzetting van het debat. Ik heb inmiddels begrepen dat op z'n minst één van de fracties nog behoefte heeft aan een klein beetje tijd voor fractieberaad. Als dat halve uur voldoende is, wilde ik maar voorstellen dat wij het debat van gisterenavond voortzetten vanaf 13.15 uur.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt van 12.49 uur tot 13.15 uur geschorst.

De voorzitter:

Schriftelijk is de Kamer reeds meegedeeld dat, voorzover de tijd dat toelaat, na afronding van dit debat en de daarbijbehorende stemmingen, het debat over het wetsvoorstel op de ondernemingsraden zal worden gehouden en vervolgens, opnieuw voorzover de tijd dat toelaat, het debat over de provincie Rotterdam.

Naar boven