Noot 1 (zie blz. 5466)

Interpellatievragen van het lid Rosenmöller (GroenLinks) aan de ministers van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de beloning van Melkertbanen.

Vragen aan de minister van Financiën:

1

Wat zijn uw belangrijkste bezwaren tegen het loslaten van de maximale beloning van 120% WML voor mensen met een Melkertbaan?

2

Gelden deze bezwaren ook als het gaat om periodieke verhogingen binnen de overeengekomen CAO-schaal?

3

Deelt u de opvatting dat Melkertbanen geen «kunstbanen» zijn, maar gewone, permanente banen?

4

Zo ja, hoe kijkt u aan tegen de verschillen in beloning die kunnen ontstaan tussen mensen met een Melkertbaan en andere werknemers die hetzelfde werk verrichten?

5

Hebt u zich binnen het kabinet verzet tegen voorstellen om de maximale beloning van 120% WML los te laten?

6

Hebt u in de Ministerraad of tijdens een pauze van de Ministerraad uw collega's (of enkelen van hen) in welke bewoordingen dan ook duidelijk gemaakt dat u niet bereid bent aan genoemde voorstellen mee te werken?

Vragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

1

Zijn er al gegevens over de doorstroming van mensen met een Melkertbaan naar niet-gesubsidieerd werk?

2

Deelt u de opvatting dat een hogere beloning binnen dezelfde CAO-schaal geenszins hoeft te betekenen dat het aantal Melkertbanen (40 000) zal verminderen?

3

Huldigt u nog steeds de door u al eerder geventileerde opvatting dat «het permanente banen betreft die goed gehonoreerd moeten worden» en dat mensen met een Melkertbaan «zoveel moeten kunnen verdienen dat hun beloning in te pasen is in de CAO. Dan kunnen ze er ook ieder jaar een stapje op vooruit»?

4

Hoe kijkt u aan tegen de situatie dat werknemers zonder Melkertbaan hetzelfde werk kunnen verrichten, in dezelfde CAO-schaal kunnen zitten maar wel in aanmerking kunnen komen voor periodieke verhogingen tot boven 120% WML conform deze CAO-schaal?

5

Waarom heeft het kabinet niet besloten om onder handhaving van de subsidie werknemers met een Melkertbaan, die in dezelfde CAO-schaal blijven, via periodieke verhogingen een hoger salaris dan de huidige 120% WML in het vooruitzicht te stellen?

6

Zijn er op korte termijn van het kabinet op dit punt voorstellen te verwachten?

7

Deelt u de opvatting dat het eventueel loslaten van de maximale beloning van 120% WML ook dient te gelden voor banenpoolers of toekomstige WIW-ers, zo neen, waarom niet?

Naar boven