Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, aanstaande dinsdag te stemmen over de moties voorgesteld tijdens het notaoverleg over Structuurverandering elektriciteitssector, te weten:

  • - de motie-Crone c.s. over een wettelijke grondslag voor de toepassing van beleidsinstrumenten voor energiebesparing (25097, nr. 4);

  • - de motie-Van Dijke over het gefaseerd afschaffen van de vrijstelling vennootschapsbelasting (25097, nr. 5);

  • - de motie-Van Dijke over onafhankelijke toetsing van de besteding van de MAP-gelden (25097, nr. 6);

  • - de motie-Lansink over de kerncentrale Dodewaard (25097, nr. 8);

  • - de motie-Lansink over de oprichting van een agentschap voor het toezicht (25097, nr. 10);

  • - de motie-Lansink/Crone over het beheer van de elektriciteitsnetten (25097, nr. 11);

  • - de motie-Jorritsma-van Oosten c.s. over liberalisering en privatisering (25097, nr. 13);

  • - de motie-M.B. Vos over het voorkomen van kruissubsidiëring (25097, nr. 14);

  • - de motie-M.B. Vos over een opslag op de nettarieven t.b.v. het bevorderen van onder meer duurzame energie (25097, nr. 15);

  • - de motie-M.B. Vos over het instellen van een projectbureau duurzame energievoorziening (25097, nr. 16).

Ik stel voor, de behandeling van wetsvoorstel 24821 (Associatieovereenkomst Tunesië) te verplaatsen naar de week van 4, 5 en 6 maart.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van 11, 12 en 13 maart:

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Scheepvaartverkeerswet in verband met de wijziging van de bepalingen met betrekking tot het varen onder invloed (24753);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de studiefinanciering onder meer in verband met correctie op de berekening van de aanvullende beurs, alsmede van onder meer de Wet tegemoetkoming studiekosten in verband met enkele technische wijzigingen (25163).

Ik stel voor, het gisteren opgevoerde VAO Elektronische snelweg weer van de agenda af te voeren.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Vos.

De heer Vos (VVD):

Voorzitter! Ik verzoek u het verslag van het algemeen overleg dat vanmorgen heeft plaatsgevonden over Nederlandse gedetineerden in buitenlandse gevangenissen, op de agenda te plaatsen, zodra het verslag beschikbaar is.

De voorzitter:

Uitstekend.

Het woord is aan de heer Bremmer.

De heer Bremmer (CDA):

Voorzitter! Ik zou een tweeminutendebatje willen houden naar aanleiding van het algemeen overleg dat hedenochtend heeft plaatsgevonden over de bekostiging van het primair onderwijs en de hoofdlijnen en de toekomstige uitwerking van de programma's van eisen.

De voorzitter:

Het kan aan de agenda worden toegevoegd.

Mevrouw De Koning (D66):

Is de mededingingswet nu geagendeerd voor volgende week?

De voorzitter:

Zeker. Het wetsvoorstel stond al op de voorlopige lijst voor volgende week. Het komt nu op de definitieve.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Voorzitter! Ik zou graag van de heer Vos willen vernemen wat de bedoeling is van zijn verzoek om het verslag van het algemeen overleg op de agenda te plaatsen. Ik heb er alle begrip voor dat hij dringende bezigheden elders had...

De heer Vos (VVD):

Ik wil alsnog een motie indienen, met het verzoek aan de minister het verdrag te hanteren voor die gedetineerden in Franse gevangenissen, die daartoe zelf de wens te kennen hebben gegeven.

De heer Zijlstra (PvdA):

Wij hebben in het algemeen overleg de afspraak gemaakt dat de regering nog de nodige informatie aan de Kamer zal verschaffen. Wij hebben collectief besloten om die af te wachten voordat het onderwerp op de agenda van de Kamer wordt geplaatst. De heer Vos was toen niet meer in het algemeen overleg aanwezig. Het is wat curieus om nu ineens af te wijken van de besluitvorming die in de commissie heeft plaatsgevonden.

De voorzitter:

Hier is voor mij een onbekende in het geding. Ik wist niet wat er in het algemeen overleg is afgesproken. Als een verzoek wordt gedaan om een verslag van een algemeen overleg op de agenda te plaatsen, wordt dat normaal gesproken gehonoreerd.

De heer Zijlstra (PvdA):

Ik ben u dienstbaar door dit even te melden.

De voorzitter:

Ik stel dat zeer op prijs.

Mevrouw Sipkes (GroenLinks):

Ik wil het verzoek niet blokkeren, maar ik wil helderheid over de inzet.

De heer Vos (VVD):

Ik wil de gelegenheid hebben – die kan mij niet worden ontnomen – om een motie in te dienen naar aanleiding van het verslag.

De voorzitter:

Zeker, ieder lid heeft recht op honorering van een verzoek om iets op de agenda te plaatsen, maar het tijdstip is nog niet aan de orde gesteld, noch door de heer Vos, noch door mij. Waarom doet u dit verzoek nu reeds, mijnheer Vos?

De heer Vos (VVD):

Omdat ik alvast tot uitdrukking wil brengen dat ik een motie wil indienen over het verzoek dat ik hedenmorgen tot de minister gericht heb.

De heer Zijlstra (PvdA):

Maar dit is toch buitengewoon onhoffelijk, voorzitter? De heer Vos gaat om goede redenen weg tijdens het algemeen overleg; de overige leden besluiten vervolgens om goede redenen het verslag van dat overleg niet op de agenda te laten zetten en dan komt de heer Vos melden dat het toch zou moeten. Een beetje respect voor elkaar kan volgens mij geen kwaad.

De heer Vos (VVD):

Maar het ging volgens mij om twee verschillende onderwerpen, namelijk om het met Marokko te sluiten verdrag en het verzoek dat ik gedaan heb.

De voorzitter:

Maar ik heb begrepen dat er nog nadere informatie komt.

De heer Zijlstra (PvdA):

Vóór de zomer.

De voorzitter:

Inderdaad. Is het dan niet beter om daarop te wachten? Natuurlijk kan een verslag te allen tijde op de agenda geplaatst worden, maar misschien kan de commissie in tegenwoordigheid van de heer Vos nog even overleggen over het moment waarop dit zou moeten worden geëffectueerd. Het verslag wordt nu wel op een lijst gezet van dingen die wellicht ooit aan de orde zullen komen, maar wanneer de zaak geactiveerd wordt, is een kwestie van nader overleg in de commissie.

De heer Vos (VVD):

Ik vind dat een goed voorstel, voorzitter.

De voorzitter:

Als de commissie zich daarin kan vinden, zullen wij dienovereenkomstig handelen.

Naar boven