Aan de orde zijn de stemmingen over vijf moties, ingediend tijdens het debat over het grote-stedenbeleid, te weten:

- de motie-Van Heemst c.s. over experimenten met kansenzones (21062, nr. 42);

- de motie-Gabor c.s. over een vitaliteitsfonds (21062, nr. 43);

- de motie-Remkes c.s. over een definitief aantal van 25 GSB-gemeenten (21062, nr. 44);

- de motie-Scheltema-de Nie c.s. over middelen uit onderuitputting (21062, nr. 45);

- de gewijzigde motie-Van Heemst c.s. over het inzetten van Melkert-banen voor politiewerkzaamheden (24420, nr. 14).

(Zie vergadering van 16 april 1996.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf, uiteraard over moties die men niet zelf mede heeft ondertekend.

De heer Gabor (CDA):

Voorzitter! De motie-Scheltema-de Nie c.s. (21062, nr. 45) kan niet rekenen op de steun van de CDA-fractie. Daar zijn veel redenen voor, waarvan ik er een paar zal noemen.

Op de eerste plaats heeft de staatssecretaris zelf in het debat helder en zeer overtuigend duidelijk gemaakt dat er geen sprake zal zijn van onderuitputting. Wij geloven hem. Op de tweede plaats staat aanneming van deze motie op gespannen voet met de motie over het vitaliteitsfonds. Immers, aanneming ervan werkt gemakzucht in de hand. Op de derde plaats levert het, als deze motie wordt aangenomen, geen bijdrage aan de oplossing van het probleem dat zou kunnen ontstaan als de motie op stuk nr. 44 wordt aangenomen.

De heer Korthals (VVD):

Ik wil een stemverklaring afleggen over de gewijzigde motie-Van Heemst c.s. (24420, nr. 14) over het inzetten van Melkert-banen voor politiewerkzaamheden. Bij het overleg over deze motie is bij de VVD-fractie het beeld ontstaan dat het de bedoeling van de indiener is om Melkert-gelden toe te voegen aan het politiebudget. Met die gelden moeten dan Melkert-baan-agenten worden geworven. Hoewel de VVD-fractie voor verdere uitbreiding van het aantal politieagenten is, is zij tegen het creëren van meer soorten politieagenten, zodat wij naast de gewone politieagenten-surveillanten ook Melkert-baan-agenten krijgen. Daarom zal de VVD-fractie tegen deze motie stemmen.

In stemming komt de motie-Van Heemst c.s. (21062, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Gabor c.s. (21062, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Remkes c.s. (21062, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie c.s. (21062, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, de VVD, de PvdA, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Heemst c.s. (24420, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het CDA, GroenLinks, de SP, het GPV, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De heer Gabor (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Mag ik de bewindslieden vragen of deze motie wordt uitgevoerd, nu er sprake is van het toevoegen van nieuwe functies onderaan de loonschaal van de politie?

Staatssecretaris Kohnstamm:

Voorzitter! Het verzoek is om bij de begroting van Binnenlandse Zaken voor 1997 te rapporteren over de mogelijke benutting van de zogeheten Melkert-banen ten behoeve van dergelijke functies. Aan dat verzoek zullen wij gaarne voldoen.

Naar boven