Aan de orde zijn de stemmingen over zes moties, ingediend in het nota-overleg over het kabinetsstandpunt inzake vernieuwing bestuurlijke organisatie, te weten:

- de motie-De Cloe c.s. over een regeringsstandpunt over de noodzaak van een stadsprovincie voordat alternatieven aan de orde komen (21427, nr. 118);

- de motie-De Cloe c.s over een regeringsstandpunt over de stadsprovincie Zuidoost-Brabant (21427, nr. 119);

- de motie-Van der Heijden over een regeringsoordeel over de provincies nieuwe stijl voordat bestuurlijke alternatieven worden overwogen (21427, nr. 120);

- de motie-Scheltema-de Nie over aan de stadsprovincies te stellen minimumeisen (21427, nr. 121);

- de motie-Van den Berg over het achterwege laten van grootschalige gemeentelijke herindelingen totdat de takendiscussie is afgerond (21427, nr. 122);

- de motie-Schutte c.s. over gemeentelijke herindeling in relatie met centrumgemeenten (21427, nr. 123).

(Zie nota-overleg van 20 november 1995.)

De voorzitter:

Mij is gevraagd, de motie op stuk nr. 120 vóór de motie op stuk nr. 118 en de andere in stemming te brengen. Ik stel voor, aan dat verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van der Heijden (CDA):

Voorzitter! Ik heb gevraagd of eerst gestemd mag worden over de motie op stuk nr. 120 over de eerste oordeelsvorming over de vorming van provincies nieuwe stijl voordat gestemd wordt over een motie van de heer De Cloe, die in dezelfde richting duidt. De motie die het CDA heeft voorgesteld, is strenger in de beoordeling van hetgeen eerst gedaan moet worden. Ik noem het afwerken van de kaderwet en pas dan het onderzoeken van andere mogelijkheden. Deze zijn ruim geformuleerd. De motie van de heer De Cloe is streng geformuleerd. De CDA-fractie zal als onverhoopt de door haar voorgestelde motie wordt afgestemd, vóór de motie van de heer De Cloe stemmen. Zij legt grote nadruk op het dictum dat uitspreekt dat eerst het oordeel gevormd moet worden. De overwegingen die daarvóór staan, zijn voor de fractie van het CDA als het ware van minder gewicht op dit moment.

Voorts zullen wij voor de motie van de heer Van den Berg stemmen. Dat betekent bijna automatisch dat wij niet ook voor de motie van de heer Schutte kunnen stemmen. Daar zullen wij dus tegen stemmen.

De heer Hendriks:

Mijnheer de voorzitter! De moties op de stukken nrs. 122 en 123 zijn voor mij ten aanzien van de gemeentelijke herindeling van fundamenteel belang. Ik verklaar voor te zullen stemmen als het gaat om de motie-Van den Berg op stuk nr. 122. Dat geldt eveneens voor de motie-Schutte c.s. op stuk nr. 123. Deze twee moties behelzen een positieve correctie op de beleidsvoornemens van de regering inzake de gemeentelijke herindeling. Onlangs is namelijk gebleken dat onder andere door het Middenbrabantse Tilburg de gemeentelijke herindeling op oneigenlijke annexatiegrondslag wordt geforceerd. De uitvoering van de motie-Van den Berg en de motie-Schutte c.s. vormen een uitstekend middel om tot amovering van deze ongewenste situatie over te gaan.

In stemming komt de motie-Van der Heijden (21427, nr. 120).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+, het AOV, de CD, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Cloe c.s. (21427, nr. 118).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de SP, D66, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Cloe c.s. (21427, nr. 119).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de SP, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie (21427, nr. 121).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Berg (21427, nr. 122).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, GroenLinks, de SP, het CDA, het AOV, de groep-Nijpels, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Schutte c.s. (21427, nr. 123).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het GPV, de RPF, GroenLinks, de SP, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven