Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Aangezien de toegezegde informatie nog niet is ontvangen, stel ik voor, de stemmingen in verband met wetsvoorstel 24643 van de agenda van vandaag af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Dittrich.

De heer Dittrich (D66):

Mijnheer de voorzitter! Onlangs heeft de Nederlandse orde van advocaten kritiek geuit op de kwaliteit van beslissingen over asielverzoeken. Haastige spoed is zelden goed. De orde zei dat de grote achterstand op onverantwoorde wijze wordt weggewerkt. En vandaag las ik in Trouw dat vlak voor het zomerreces de rijksuniversiteit van Groningen een rapport aan de directeur van de Immigratie- en naturalisatiedienst heeft aangeboden. Dat rapport gaat over de kwaliteit van deze beslissingen en er wordt kritiek in geuit op het nader gehoor.

De fractie van D66 zou graag een brief van de staatssecretaris van Justitie ontvangen waarin zij ingaat op de kritiek van de Orde van advocaten en op hetgeen in het rapport van de rijksuniversiteit naar voren is gebracht, met name op de wijze waarop het nader gehoor plaatsvindt. Wij zouden het op prijs stellen als zij ook nadere voorstellen deed om de kwaliteit daarvan te verbeteren.

De heer Rijpstra (VVD):

Voorzitter! De fractie van de VVD sluit zich bij dit voorstel van D66 aan.

De heer De Hoop Scheffer (CDA):

Dat geldt ook voor de fractie van het CDA, voorzitter. Ik zou er nog aan willen toevoegen dat het onze fractie ook interesseert welke beslissingen en vooral welke soorten beslissingen de IND in de tot nu toe afgehandelde gevallen heeft genomen. Wij vragen dit om er een indruk van te krijgen hoe de procedure precies verloopt.

De heer Janmaat (CD):

Mijnheer de voorzitter! Ook mijn fractie ondersteunt het verzoek van D66, met de vraag aan de staatssecretaris of zij wil aangeven hoe het verzoek van de orde van advocatencollectieven kan worden verenigd met het beleid van de regering om de hele procedure voor asielzoekers te versnellen.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Mijn fractie sluit zich graag aan bij het verzoek van D66, voorzitter.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Verkerk.

De heer Verkerk (AOV):

Voorzitter! Als lid van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heb ik verleden week maandag en gisteren een bezoek gebracht aan knelpunten in het door de regering voorgenomen tracé voor de hogesnelheidslijn in West-Brabant en in de Randstad. In beide gebieden is mij de zorg van de bevolking voor haar gezondheid opgevallen in verband met slijpsel, afkomstig van spoorrails, bovenleiding en remmen. Die zorg leeft ook bij kwekers in verband met de invloed daarvan op de kwaliteit van hun producten.

Ik zou de minister van Volksgezondheid willen vragen om een brief waarin zij antwoord geeft op een aantal vragen. Ik dring aan op een spoedig antwoord, omdat in november de beslissing over het tracé van de HSL valt en omdat gezondheidszorg daar alles mee te maken heeft.

De vragen luiden als volgt. Wat is de minister bekend over invloed van slijpsel van rails en bovenleiding alsmede van koolstof op de gezondheid in de omgeving van spoorrails? Is hiernaar onderzoek verricht in Delft bij het spoorviaduct? Ik stel deze vraag vooral omdat men hierover grote zorgen heeft. Als zo'n onderzoek niet in Delft verricht is, is zij dan bereid om een dergelijk onderzoek op korte termijn te laten instellen?

De heer Biesheuvel (CDA):

Voorzitter! De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft een procedure afgesproken waarbij dit onderdeel zeer nadrukkelijk aan de orde zal komen. In mijn rol als voorzitter van deze kamercommissie, verbaast me dit verzoek.

De heer Hendriks:

Ik ondersteun van ganser harte het verzoek van de heer Verkerk.

De heer Verkerk (AOV):

Ik ben het natuurlijk eens met de voorzitter van de vaste commissie. Ik stel echter mijn vragen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, terwijl de procedure is vastgesteld ten aanzien van de minister van Verkeer en Waterstaat.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet. Ik wijs erop dat het kabinet op vele manieren kan antwoorden, waarbij ik ervan uitga dat er met betrekking tot dit punt een integrale en geen verkokerende benadering zal worden gekozen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Augusteijn-Esser.

Mevrouw Augusteijn-Esser (D66):

Voorzitter! Mede namens de fracties van de PvdA en GroenLinks verzoek ik u, het verslag van het algemeen overleg van donderdag 5 september jl. over het convenant tropisch hout op de agenda te plaatsen, zodat we tijdens een tweeminutendebat moties kunnen indienen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het verslag van dat overleg toe te voegen aan de agenda van deze week.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven