4 Stemmingen

Aan de orde is de stemming over een aangehouden motie, ingediend bij het beleidsdebat over natuurbeleid,

te weten:

(Zie vergadering van 22 maart 2011.)

Devoorzitter:

Ik heet de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die namens de regering aanwezig is bij de stemming, van harte welkom in de Eerste Kamer.

Hebben alle leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heerSchaap (VVD):

Inhoudelijk kan deze motie rekenen op de sympathie van de VVD-fractie. Wij zijn ervan overtuigd dat het Kierbesluit waterstaatkundig een goede ingreep is en dat dit het nodige zal bijdragen aan de ecologie in het stroomgebied achter deze kering. Bovendien maakt het Kierbesluit deel uit van internationaalrechtelijke afspraken. In die zin mag deze stemverklaring ook als een helder signaal aan de regering worden opgevat. Het voornemen van de regering rond het Kierbesluit maakt echter ook deel uit van het bezuinigingspakket dat is overeengekomen in het regeerakkoord. We willen de regering niet voor de voeten lopen om op een afgewogen wijze de verschillende aspecten die hiermee te maken hebben, mee te nemen in een uiteindelijk verantwoorde afweging. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.

De heerHoldijk (SGP):

Voorzitter. Onze fractie zal de motie-Koffeman c.s. niet steunen om procedurele en inhoudelijke redenen. Om procedurele redenen doen wij dat niet, omdat volgens onze informatie aan de Tweede Kamer door de regering een brief is toegezegd tegen de maand mei. Die Kamer is voornemens om vervolgens een debat over die brief te houden. Kortom, wij achten het thans niet het juiste moment om de knoop voor wat betreft de uitvoering van het Kierbesluit door te hakken. Onze inhoudelijke reserves betreffen de mogelijke schade voor land- en tuinbouw, als gevolg van verstoring van de zoetwatervoorziening.

De heerTiesinga (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie zal de motie niet ondersteunen, om de procedurele redenen die net door de heer Holdijk zijn uitgelegd. Inhoudelijk zijn wij het wel eens met de overwegingen in de motie en we vragen de regering ook om deze overwegingen sterk bij haar afweging te betrekken. Een langjarige internationale onderhandeling die resulteerde in een afspraak en de uitvoering daarvan, waarvan de laatste stap het Kierbesluit is, kan niet zomaar aan de kant gelegd worden om ecologische of waterkwalitatieve overwegingen. De belangen van het land aan het eind van de Rijn zijn daarvoor te groot.

De heerTen Hoeve (OSF):

Voorzitter. De overwegingen in de motie waar blijkbaar vrijwel iedereen het volledig mee eens is, zijn voor mij ook reden om voor deze motie te stemmen. De overwegingen geven heel helder en correct de motieven aan: langjarige afspraken, nationaal en internationaal en miljoenen euro's die al geïnvesteerd zijn in een goede zaak.

Devoorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de PvdA, de PvdD, de OSF, D66, de SP, GroenLinks en de Fractie-Yildirim voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP en het CDA ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven