Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel houdende regels inzake handelingen met geslachtscellen en embryo's (Embryowet) (27423).

(Zie vergadering van 11 juni 2002.)

De voorzitter:

Ik heet van harte welkom de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Justitie.

Naar mij blijkt bestaat er behoefte aan het afleggen van stemverklaringen. Ik geef daartoe nu de gelegenheid.

Mevrouw Timmerman-Buck (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie zal haar goedkeuring aan het wetsvoorstel inzake handelingen met geslachtscellen en embryo's om drie redenen onthouden. In de eerste plaats is het wetsvoorstel fundamenteel strijdig met het gedachtegoed in de christen-democratie over de beschermwaardigheid van kwetsbaar, beginnend menselijk leven.

In de tweede plaats is het wetsvoorstel kwalitatief ondeugdelijk vanwege een, ook bezien vanuit het ethisch referentiekader van de regering, groot aantal inconsistenties en ongerijmdheden. Daarbij weegt voor de CDA-fractie zwaar dat een volgende regering krachtens dit wetsvoorstel wordt verplicht om zonder enige wegingsruimte het verbod op te heffen op het doen ontstaan van embryo's voor onderzoeksdoeleinden.

Last but not least blijft de CDA-fractie, daartoe zelfs gesterkt door de beantwoording van de regering, van opvatting dat dit wetsvoorstel in strijd is met verdragsrechtelijke verplichtingen. Meer in het bijzonder is het wetsvoorstel ter zake van het kweken van embryo's voor experimenten op twee punten in strijd met het Weense verdrag inzake het verdragenrecht.

De heer Van Schijndel (GroenLinks):

Voorzitter. In het vorige week gehouden debat heb ik aangegeven dat er over één deel van dit wetsvoorstel binnen mijn partij verschillende opvattingen leven. Dit betreft het niet voor de toekomst wettelijk uitsluiten van het speciaal kweken en gebruiken van embryo's. Voor één lid van onze fractie is dit een brug te ver. De andere leden van mijn fractie willen genoemde mogelijkheid niet voor altijd wettelijk uitsluiten, bijvoorbeeld ingeval er geen reële alternatieven zijn die perspectief bieden op therapieën die mensen kunnen genezen of zelfs hun leven kunnen redden. Tevens is voor hen van belang dat de minister duidelijk en herhaaldelijk heeft gezegd dat de procedure in deze wet de volledige betrokkenheid van het parlement waarborgt, dus ook in de toekomst, waarbij alle mogelijkheden ten principale voor het parlement zijn opengehouden. Daarom zal de GroenLinks-fractie met uitzondering van één lid voor deze wet stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de SGP, de ChristenUnie, de OSF en het lid Schoondergang-Horikx tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven