Aan de orde is de behandeling van de wetsvoorstellen:

Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Defensie (X) voor het jaar 1995 (23900-X);

Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (XIV) voor het jaar 1995 (23900-XIV);

Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Landbouw-Egalisatiefonds, Afdeling A, voor het jaar 1995 (23900-B).

De voorzitter:

Aan de orde is de zogenoemde administratieve behandeling van deze begrotingswetsvoorstellen. Deze begrotings hoofdstukken moeten voor 1 mei door de Kamer worden goedgekeurd. Ik stel de Kamer voor, overeenkomstig mijn voorstel zoals vermeld in het stuk der Kamer nr. 255, deze wetsvoorstellen zonder beraadslaging af te doen, onder het voorbehoud dat de regering bereid zal blijken te zijn om op een later tijdstip deel te nemen aan een met de Kamer te houden debat over met deze begrotingswetsvoorstellen samenhangende onderwerpen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

Mevrouw Van Wijngaarden (GroenLinks):

Mijnheer de voorzitter! Ik wil namens mijn fractie een stemverklaring afleggen over het wetsvoorstel inzake de vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Defensie voor het jaar 1995. De fractie van GroenLinks heeft fundamentele bezwaren tegen een aantal onderdelen van de begroting van Defensie. Onze partijgenoten aan de overzijde hadden de mogelijkheid om in hun stemgedrag deze bezwaren tot uitdrukking te brengen door op deze onderdelen tegen te stemmen. Door verdere goedkeuring van de begroting wilde de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer steun geven aan vredesoperaties en andere positieve ontwikkelingen. Wij hebben in deze Kamer niet de mogelijkheid om op onderdelen tegen de begroting te stemmen. Daarom moeten wij onze steun aan de begroting van Defensie onthouden. De inhoudelijke motivatie van onze keuze geven wij volgende week aan in het beleidsdebat.

De wetsvoorstellen worden zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De aanwezige leden van de fractie van GroenLinks wordt conform artikel 121 van het Reglement van orde aantekening verleend, dat zij geacht willen worden zich niet met wetsvoorstel 23900-X te hebben kunnen verenigen.

Naar boven