Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers en Bathmen, tevens wijziging van de grens tussen de provincies Gelderland en Overijssel (28855).

(Zie vergadering van 29 januari 2004.)

De voorzitter:

De amendementen-Fierens c.s. (stukken nrs. 14, I tot en met VI) zijn ingetrokken.

Mevrouw Fierens dient in plaats van bovengenoemde amendementen een motie in:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het van belang is dat de bestuurskracht in de regio dient toe te nemen;

van mening dat daartoe de versterking van centrumgemeenten nodig is;

van mening dat in het voorliggende wetsvoorstel "Gemeentelijke herindeling Achterhoek c.s." de positie van Doesburg als centrumgemeente onvoldoende wordt versterkt;

overwegende dat zelfstandigheid van Doesburg geen reële optie is;

verzoekt de regering om binnen een jaar met voorstellen te komen voor gemeentelijke herindeling voor de gemeente Doesburg, waarbij een samenvoeging van de gemeenten Angerlo, Zevenaar en Doesburg uitdrukkelijk bij die overwegingen wordt betrokken,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze motie is voorgesteld door de leden Fierens, Spies en Van Beek. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 19 (28855).

De motie is reeds rondgedeeld. Naar mij blijkt, stemt de Kamer ermee in dat wij aanstonds over de motie stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. In het debat van vorige week over de herindeling van een deel van de Achterhoek heeft de SP-fractie als standpunt ingenomen dat het hier gaat om een herindeling die van bovenaf is opgelegd. Onder dreiging van de dwang tot herindeling, respectievelijk om erger te voorkomen, heeft een aantal gemeenten elkaar gevonden en wil in de toekomst samengaan. Wat ons betreft is dat geen goed uitgangspunt, te meer niet omdat het draagvlak onder de bevolking nauwelijks is gepeild, en waar dat wel is gedaan is het heel duidelijk dat er nauwelijks sprake is van draagvlak voor de verschillende onderdelen van de herindeling. Om die reden zal de SP-fractie tegen het wetsvoorstel stemmen. Mijn fractie zal voor die amendementen stemmen die beogen de huidige situatie te handhaven. De SP-fractie zal ook tegen motie-Fierens c.s. stemmen. Een zelfstandig Doesburg is voor mijn fractie nog steeds een reële optie. Voor zover er in de toekomst sprake zal zijn van herindelingsplannen met betrekking tot Doesburg, vinden wij dat er vooral eerst naar de mening van de gemeenteraad en de bevolking zal moeten worden gevraagd, voordat er hier in de Kamer een herindelingsvoorstel aan de orde kan komen.

De heer Eerdmans (LPF):

Voorzitter. Mijn partij, de LPF, is ontstaan omdat parlement en regering jarenlang structureel hun ogen hebben gesloten voor de menselijke maat en de wil van het volk. In het debat van vorige week over de herindeling van een groot deel van de Achterhoek bleek dat de les van Fortuyn door het kabinet en door meerdere Kamerfracties nog steeds niet is geleerd.

De voorzitter:

U moet uw stem verklaren en niet naar andere Kamerfracties verwijzen. Dat hoort bij het debat en dat is gesloten. Wel kunt u om een derde termijn verzoeken.

De heer Eerdmans (LPF):

Ik zeg alleen dat de les van Fortuyn slecht is geleerd en dat wil ik ook tegen de heer Van Aartsen zeggen.

De voorzitter:

U doet nu precies wat ik u vraag om niet te doen. Een stemverklaring is een korte, duidelijke, heldere verklaring waarin u aangeeft waarom uw fractie of delen daarvan voor of tegen een bepaald onderwerp van de agenda stemmen. Het is niet meer en niet minder dan dat.

De heer Eerdmans (LPF):

U hebt meer tijd nodig dan ik...

De voorzitter:

Van deze brutaliteiten ben ik niet gediend. Ik kan ook op een wat onvriendelijker manier aan u vragen om te doen wat er in het Reglement van orde staat. Niet van die brutaliteiten!

De heer Eerdmans (LPF):

Voorzitter. De Lijst Pim Fortuyn is geen principieel tegenstander van herindeling, maar wel als het over de hoofden van de mensen gaat, zoals in de gemeente Warnsveld, waar 94% van de bevolking tegen de samenvoeging met Zutphen is. Hoe je het wendt of keert, dit voorstel wordt de burgers in de Achterhoek van bovenaf opgelegd, of, anders gezegd: door de strot geduwd. Daarom zal de LPF-fractie tegen het hele herindelingsvoorstel van de regering stemmen.

Mevrouw Spies (CDA):

Voorzitter. Bij gemeentelijke herindeling is draagvlak bij de gemeenten voor mijn fractie een dominant criterium. De afgelopen maanden hebben wij met alle betrokken gemeenten intensief gesproken over het herindelingsvoorstel en veel aandacht besteed aan de vraag of er bij gemeenten draagvlak voor dit voorstel aanwezig is. Vervolgens is er binnen onze fractie, waarin ook voormalige politiek betrokken bestuurders uit het gebied vertegenwoordigd zijn, intensief gediscussieerd. De CDA-fractie is tot de conclusie gekomen dat er bij Warnsveld geen spoor van draagvlak valt te creëren voor een herindeling met Zutphen. De CDA-fractie zal dan ook unaniem voor het gewijzigde amendement Slob/De Wit op stuk nr. 16 stemmen.

In stemming komt het amendementDe Wit (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement ook de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, II).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement ook de andere op stuk nr. 13 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Beek c.s. (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de VVD, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement ook de andere op stuk nr. 15 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Slob/De Wit (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

De heer Slob heeft verzocht om hoofdelijke stemming over dit gewijzigde amendement.

Vóór stemmen de leden: Van Bommel, Van den Brink, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Çörüz, Van Dijk, Dittrich, Eerdmans, Eski, Eurlings, Ferrier, Van Fessem, Gerkens, De Haan, Van Haersma Buma, Van der Ham, Haverkamp, Herben, Hermans, Hessels, Ten Hoopen, Huizinga-Heringa, Van Hijum, Jager, Joldersma, Kant, Koomen, Koopmans, Kortenhorst, Kraneveldt, Van der Laan, Lambrechts, Van Lith, Marijnissen, Mastwijk, Mosterd, Nawijn, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Spies, Sterk, Van Velzen, Verburg, Vergeer, Verhagen, Vietsch, Van der Vlies, Jan de Vries, Van Winsen, De Wit, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Van As, Atsma, Bakker en Van Bochove.

Tegen stemmen de leden: Boelhouwer, Bussemaker, Cornielje, Crone, Van Dam, Depla, Dezentjé Hamming, Dijksma, Dijsselbloem, Douma, Duivesteijn, Duyvendak, Eijsink, Fierens, Geluk, Van Gent, De Grave, Griffith, Halsema, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Van Heteren, Hirsi Ali, Hofstra, Kalsbeek, Karimi, Koenders, De Krom, Kruijsen, Leerdam, Luchtenveld, Van Miltenburg, Noorman-den Uyl, Oplaat, Örgü, Rijpstra, Samsom, Schippers, Smeets, Smits, Snijder-Hazelhoff, Straub, Stuurman, Szabó, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Veenendaal, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Visser, Vos, Bibi de Vries, Klaas de Vries, Waalkens, Weekers, Weisglas, Wilders, Wolfsen, Van Aartsen, Adelmund, Albayrak, Aptroot, Arib, Van Baalen, Balemans, Van Beek, Blok en Blom.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met 66 tegen 73 stemmen is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement ook de andere op stuk nr. 16 voorko mende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Ham/Eerdmans (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Ham/Eerdmans (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de LPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, II) en het amendement-Van Beek c.s. (stuk nr. 15, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, IV) en het amendement-Van Beek c.s. (stuk nr. 15, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, VI) en het amendement-Van Beek c.s. (stuk nr. 15, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, VII) en het amendement-Van Beek c.s. (stuk nr. 15, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7 t/m 12 worden zonder stemming aangenomen.

Het kaartbeeld, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, VIII) en het amendement-Van Beek c.s. (stuk nr. 15, V), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden, zoals die is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Slob/Fierens (stuk nr. 13, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de VVD, de ChristenUnie en het CDA voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Fierens c.s. (28855, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de VVD, de ChristenUnie en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De vergadering wordt van 15.20 uur tot 15.25 uur geschorst.

Naar boven