Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend in het wetgevingsoverleg over politie, te weten:

- de motie-Cornielje over het geven van de grootprojectstatus aan de nota Naar een veiliger samenleving (28600 VI, VII, nr. 91).

(Zie wetgevingsoverleg van 2 december 2002.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van Heemst (PvdA):

Voorzitter. Er kleven twee bezwaren aan deze motie. De motie houdt in dat de Kamer met alle maatregelen in het veiligheidsplan instemt. De PvdA-fractie doet dat niet. De motie van de VVD-fractie veroorzaakt ook een massieve bureaucratie: de minister moet met een enorme hoeveelheid papier de voortgang van de maatregelen aan de Kamer rapporteren. Aangezien de motie echter één groot voordeel heeft, zullen wij haar steunen in de hoop dat zij verstandig wordt uitgevoerd. De motie kan namelijk bijdragen aan het vastleggen van harde, duidelijke en controleerbare afspraken met de politie. Dergelijke afspraken zijn hard nodig en wij gaan ervan uit dat daarover op redelijk korte termijn een tweede debat zal plaatsvinden. De heer Cornielje heeft immers afgelopen donderdag namens de hele Kamer om een brief gevraagd, waarin de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties commentaar geeft op het regioconvenant van afgelopen zaterdag.

De heer Rietkerk (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie vindt veiligheid ook een belangrijk thema, waaraan veel moet worden gedaan. De CDA-fractie is tegen overbodige bureaucratie. Zij weet echter dat een groot project dat in essentie niet hoeft in te houden. Mijn fractie is wel voorstander van inzichtelijke en meetbare verantwoording met name voor politie, openbaar ministerie en andere instanties. Daarom zullen wij voor de motie stemmen in de wetenschap dat het debat dat de heer Cornielje en anderen in een brief hebben aangevraagd inderdaad zal plaatsvinden.

In stemming komt de motie-Cornielje (28600, VI, VII, nr. 91).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

De vergadering wordt van 15.28 uur tot 15.50 uur geschorst.

Naar boven