Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 (landbouwkundig onmisbare gewasbeschermingsmiddelen) (27076), en over:

- de motie-Geluk c.s. over een tijdelijke voorziening (27076, nr. 14);

- de motie-Van Ardenne-van der Hoeven c.s. over voor en na 10 mei 1999 toegelaten middelen (27076, nr. 15);

- de motie-Van der Steenhoven over strijd met Europese regelgeving (27076, nr. 16);

- de motie-Poppe/Van der Steenhoven over een schaderegeling (27076, nr. 17);

- de motie-Geluk c.s. over harmonisatie van gewasbeschermingsmiddelenbeleid in Europa (27076, nr. 23);

- de motie-Van Ardenne-van der Hoeven over milieuvriendelijke alternatieven (27076, nr. 24);

- de motie-Van der Steenhoven over nader advies van de Raad van State (27076, nr. 25).

(Zie vergadering van 30 augustus 2000.)

De voorzitter:

Ik merk op dat de motie-Van der Steenhoven op stuk nr. 25 over nader advies van de Raad van State naar mijn mening een motie is waarover de stemming zowel voor als na de stemming over het wetsvoorstel kan plaatsvinden. Ik heb met de heer Van der Steenhoven daarover contact gehad.

Ik stel voor, op de gebruikelijke manier, dus na de stemming over het wetsvoorstel, te stemmen over deze motie, indachtig het feit dat hetgeen hij wil is dat er zo snel mogelijk een nader advies komt van de Raad van State waarvan dan mededeling aan de Kamer wordt gedaan. Dit alles dan onder het voorbehoud dat de motie aangenomen wordt.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Van der Steenhoven (GroenLinks):

Mevrouw de voorzitter! Het is vandaag de eerste dinsdag van september, door een aantal maatschappelijke organisaties uitgeroepen tot duurzame dinsdag. Voor de aanvang van deze vergadering hebben wij als Kamer een koffertje in ontvangst genomen met duurzame ideeën over de toekomst die wij gezamenlijk vorm zouden moeten geven. Op zo'n dag zou de Kamer moeten besluiten te stoppen met het gebruik van landbouwgif en een belangrijk stap te zetten in de richting van duurzame landbouw. De GroenLinks-fractie vindt het dan ook onvoorstelbaar dat er nu een wetsvoorstel voorligt dat het gebruik van landbouwgif nog voor vier tot vijf jaar toestaat, terwijl de sector zeven jaar de kans heeft gehad alternatieven voor deze middelen te zoeken en te ontwikkelen. De fractie van GroenLinks zal dan ook tegen dit wetsvoorstel stemmen.

Verder zullen wij de amende- menten-Ter Veer/Feenstra steunen, omdat deze een wijziging bevatten van het wetsvoorstel in die zin dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen iets korter wordt toegestaan en dat het er iets minder zullen zijn. Daarom zijn deze amendementen iets minder slecht dan wat in het wetsvoorstel staat.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter! Het gaat om zeer schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen waarover al meer dan tien jaar wordt gesproken. De Kamer zou vandaag moeten besluiten met het gebruik daarvan te stoppen. In feite is het gebruik al stopgezet door het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen. Deze wet geeft een nieuwe verruiming. Daarom zullen wij tegen de nieuwe wet stemmen. Wij zullen ook stemmen tegen de amendering van de heren Ter Veer en Feenstra, omdat die het gebruik weliswaar korter mogelijk maakt, maar toch nog vier jaar, terwijl door de minister zelfs is voorgerekend dat het nog vijf jaar mogelijk is deze middelen te gebruiken. Wij zijn van mening dat men ermee moet stoppen en gelijktijdig de sector die er nog problemen mee heeft zodanig moet steunen dat het én voor het milieu én voor de mensen goed is dat de teelt op een goede manier kan doorgaan. Met het oog daarop hebben wij een motie voorgesteld. Ik hoop dat daarvoor aandacht is als het wetsvoorstel het niet haalt, wat ik wens.

De voorzitter:

Ik deel mede, dat de heer Geluk zijn amendement op stuk nr. 10 intrekt.

Artikel I, aanhef, onderdeel A en onderdeel B, aanhef worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ter Veer/Feenstra (stuk nr. 22, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, het CDA, de RPF, het GPV en de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is verworpen.

Artikel 25c, eerste lid, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel a wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Geluk/Van Ardenne-van der Hoeven (stuk nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat over dit amendement hoofdelijk moet worden gestemd. Deze stemming zal worden aangevangen met nr. 107 van de presentielijst.

Vóór stemmen de leden: Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eisses-Timmerman, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp en Rouvoet.

Tegen stemmen de leden: Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet en Rosenmöller.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het amendement-Geluk/Van Ardenne-van der Hoeven (stuk nr. 29) met 73 tegen 72 stemmen is aangenomen.

Onderdeel b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Geluk/Van Ardenne-van der Hoeven (stuk nr. 29), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel c wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Ardenne-van der Hoeven c.s. (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van SP, GroenLinks, de PvdA en D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Het tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Ardenne-van der Hoeven c.s. (stuk nr. 20), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ter Veer/Feenstra (stuk nr. 22, IB).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Ardenne-van Voorzitterder Hoeven/Geluk (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van SP, GroenLinks, de PvdA en D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van Ardenne-van der Hoeven/Geluk (stuk nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het vierde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Ardenne-van der Hoeven/Geluk (stuk nr. 27) en het nader gewijzigde amendement-Van Ardenne-van der Hoeven/Geluk (stuk nr. 28), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vijfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 25c wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ter Veer/Feenstra (stuk nr. 22, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het amendement op stuk nr. 22, III als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III en IV, de bijlage en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De motie-Van Ardenne-van der Hoeven (27076, nr. 24) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat voor geïntegreerd telen milieuvriendelijke alternatieven met spoed ontwikkeld en beoordeeld dienen te worden;

voorts overwegende, dat een versnelde beoordeling en toelating van milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen gewenst is;

verzoekt de regering de Kamer een halfjaarlijkse voortgangsrapportage van de werkzaamheden inzake beoordeling en toelating door het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB) te doen toekomen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Van Ardenne-van der Hoeven, Geluk, Feenstra en Van der Vlies. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 30 (27076).

Deze gewijzigde motie is rondgedeeld. Ik neem aan dat wij daarover thans kunnen stemmen.

Mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven (CDA):

Dat klopt, maar ik wil mijn motie op stuk nr. 15 intrekken, omdat hierover eerder een amendement is aangenomen.

De voorzitter:

Aangezien de motie-Van Ardenne-van der Hoeven (27076, nr. 15) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

Op verzoek van de heer Geluk, stel ik voor, zijn motie (27076, nr. 14) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (27076, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe/Van der Steenhoven (27076, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met dezelfde stemverhouding als de vorige is verworpen.

In stemming komt de motie-Geluk c.s. (27076, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Ardenne-van der Hoeven c.s. (27076, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD, het CDA, de PvdA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de fractie van D66 ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (27076, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven