Aan de orde zijn de stemmingen over twee moties, ingediend in het debat over Eindhoven Airport, te weten:

- de motie-Poppe over het vaststellen van een definitieve geluidscontour voor Eindhoven Airport (26200 X, nr. 26);

- de gewijzigde motie-Van 't Riet c.s. over het vasthouden aan het maximumaantal vliegbewegingen (26200 X, nr. 28).

(Zie vergadering van 25 maart 1999.)

De voorzitter:

De gewijzigde motie-Van 't Riet c.s. (26200-X, nr. 28) is in die zin nader gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering zich te houden aan het afgesproken aantal vliegbewegingen van 18.050, zoals die zijn opgenomen in het structuurschema Militaire terreinen, waarvan 264 bewegingen met middelgrote vliegtuigen zoals aangegeven in de nota Relus en de vigerende beschikking van 1993, totdat er een aanwijzingsbesluit ligt dat niet uitgaat van vliegbewegingen maar van geluidszones, op basis van gemeten geluidsbelasting,".

Naar mij blijkt, wordt deze nader gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 30 (26200-X).

De heer Timmermans (PvdA):

Mevrouw de voorzitter! Mede namens mevrouw Van 't Riet wil ik u vragen de stemming over de nader gewijzigde motie-Van 't Riet c.s. (26200-X, nr. 30) aan te houden tot volgende week, zodat wij over een aantal cijfers en juridische kwesties nog opheldering kunnen krijgen.

De voorzitter:

Ik stel voor, de nader gewijzigde motie-Van 't Riet c.s. (26200-X, nr. 30) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Poppe (26200-X, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf.

Elektriciteitswet

De heer Van den Akker (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie heeft meermalen duidelijk gemaakt op welke wijze zij met de bakstenenproblematiek wenst om te gaan. Ik verwijs naar het amendement op stuk nr. 39.

De gewijzigde motie-Van Walsem c.s. (26303, nr. 66) gaat uit van een andere benadering. Daarom hebben wij deze motie niet gesteund.

De heer Crone (PvdA):

Voorzitter! Ik wil graag verhelderen waarom wij de gewijzigde moties op de stukken nrs. 66 en 67 in hun samenhang hebben gesteund. In de gewijzigde motie-Van Walsem c.s. (26303, nr. 66) wordt duidelijk gemaakt dat individuele bedrijven pas in de productiesfeer kunnen worden geprivatiseerd als zij voluit de verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van de bakstenenproblematiek. In de gewijzigde motie-Crone c.s. (26303, nr. 67) is verduidelijkt dat de netbedrijven en distributiebedrijven niet mogen worden geprivatiseerd voordat de minister een notitie heeft geschreven waarin de criteria worden verwoord. De samenhang tussen beide is dat sommige privatiseringen eerst kunnen plaatsvinden als netbedrijven zijn afgescheiden.

De voorzitter:

Het is niet gebruikelijk dat de leden een stemverklaring afleggen over een motie die zij dan wel zelf hebben ingediend dan wel hebben medeondertekend.

De heer Crone (PvdA):

Voorzitter! Ik heb deze verklaring afgelegd om de samenhang tussen beide toe te lichten.

De voorzitter:

Dat is duidelijk, maar dit hoort tijdens het debat over het wetsvoorstel te gebeuren.

Naar boven