Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Instelling van een vast college van advies van het Rijk op het terrein van het onderwijs (Wet op de Onderwijsraad) (25041).

(Zie vergadering van 21 januari 1997.)

De voorzitter:

In de vergadering van 21 januari 1997 heeft de regering het gewijzigde amendement van de leden Koekkoek en Cornielje op stuk nr. 15 overgenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 17, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 17, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Schutte c.s. (stuk nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, het CDA en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 17, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Cornielje c.s. (stuk nrs. 17, IV, V en VI) de artikelen 3, 4 en 5 zijn vervallen.

Artikel 6, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 8, IA) tot het doen vervallen van onderdeel A.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, het GPV, de RPF, het CDA en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 6, onderdeel A, wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B en C worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Koekkoek c.s. (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de CD, het GPV, de RPF, de SGP en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7 t/m 13 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Koekkoek c.s. (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de CD, het GPV, de SGP en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 12 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 14 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 15 t/m 23 worden zonder stemming aangenomen.

De beweegreden, zoals die is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 17, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Koekkoek (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Uit de stemmingen over de amendementen, die zojuist hebben plaatsgevonden, komt het volgende naar voren. Het zijn in onze afweging negatieve punten. In de eerste plaats is in het wetsvoorstel geen geschillenbeslechtende taak conform het Schevenings akkoord opgenomen. In de tweede plaats is de huidige geschillenbeslechtende taak van de Onderwijsraad vervallen. In de derde plaats is er geen verplichte advisering van de Onderwijsraad bij ingrijpende besluiten.

Ik wil ook de positieve punten noemen, al is dat lijstje wat korter. In het debat bleek er Kamerbrede steun voor de Onderwijsraad nieuwe stijl. De CDA-fractie vindt dat erg belangrijk. Ik wijs ook op het belang van het amendement-Cornielje c.s. op stuk nr. 17, dat Kamerbreed is aanvaard.

De negatieve punten en de positieve punten tegen elkaar afwegend, is de CDA-fractie tot de conclusie gekomen dat wij onze steun aan het wetsvoorstel zullen geven.

De heer Schutte (GPV):

Mijnheer de voorzitter! Mijn stemverklaring is mede namens de fracties van de RPF en de SGP.

Onze fracties hechten zeer aan handhaving van de Onderwijsraad als deskundige en onafhankelijke instantie tussen overheid, onderwijs en samenleving. Daarbij is voor ons essentieel dat op de belangrijke punten vaststaat dat het advies van de Onderwijsraad zal worden gevraagd. Daarnaast vinden wij de geschillenbeslechtende taak van de Onderwijsraad van groot belang met het oog op de handhaving van de pacificatiegedachte.

Nu amendementen op beide punten zijn verworpen, is het resultaat een Onderwijsraad met een zo verzwakte positie dat onze fracties daarvoor geen verantwoordelijk willen aanvaarden. Daarom zullen wij tegen het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en de CD voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van de woordvoerders stel ik voor, de stemmingen over het wetsvoorstel Uitbreiding van de Wet milieubeheer uit te stellen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven